Захист прав і законних інтересів українських працівників-мігрантів, членів їх сімей. Підписання договору

Захист прав і законних інтересів українських працівників-мігрантів, членів їх сімей. Підписання договору

Укрінформ
4 листопада, 11:00 - Захист прав і законних інтересів українських працівників-мігрантів, членів їх сімей

Організатор: Конфедерація вільних профспілок України.

Учасники: Михайло Волинець - голова Конфедерації вільних профспілок України, народний депутат України, Крістіна Крупавічене - голова профспілки LPS «Solidarumas» (Литва); Наталія Левицька - заступниця голови Конфедерації вільних профспілок України.

Коротко. Учасники заходу підпишуть Договір про співпрацю щодо питання захисту трудових мігрантів головами профспілок України та Литовської республіки.

Підсумкові матеріали:

Голови профспілок України та Литви підписали договір про співпрацю щодо захисту прав трудових мігрантів

Конфедерація вільних профспілок України та Литовська профспілка “Солідарумас” (LPS “Solidarumas”) підписали Договір про співпрацю щодо питання захисту трудових мігрантів.

Підписали документ голова КВПУ Михайло Волинець та лідерка Литовської профспілки “Солідарумас” Крістіна Крупавічене під час пресконференції в Укрінформі.

Як зазначила заступник голови Конфедерації вільних профспілок України Наталія Левицька, для КВПУ питання захисту прав мігрантів дуже важливе та актуальне.

“У нас уже був досвід співпраці з профспілками Італії та профспілками Польщі. Ми розуміємо, що для працівників, які вимушені їхати працювати в пошуках роботи, важливо, щоб їхні права були захищені”, - зауважила Левицька.

За її словами, важливо, щоб українці, які їдуть працювати за кордон, знали, що в цих країнах є профспілки, куди можна звертатися по допомогу.

“Як показував наш досвід, договори про співпрацю дають можливість донести до українських громадян інформацію про законодавство тих країн, куди вони їдуть, про те, як вони можуть легально влаштуватися у цих країнах”, - додала Левицька.

Водночас вона нагадала, що в 2018 році Україна та Литва підписали договір про співпрацю із захисту прав мігрантів.

“Цей договір було підписано для того, щоб захистити права українців у Литві, які працюють там, і права литовців, які працюють в Україні. Та, на жаль, як ми спілкувалися з нашими колегами з литовських профспілок, не завжди захищаються права українців, котрі працюють у Литві. І ми вже виступили зі спільною ініціативою, щоб ми, як дві профспілки, уклали спільний договір і в рамках цього договору могли сприяти захисту прав українців, котрі працюють у Литві”, - пояснила Левицька.

Водночас Крупавічене зауважила, що договір профспілок про співпрацю між Литвою та Україною необхідний для того, щоб мати можливість допомогти громадянам України в Литві.

“З Литви виїхало 800 тисяч молодих працездатних людей. І для такої країни як Литва, з населенням 3,5 млн, це дуже велика втрата. І тому я розумію наших роботодавців, які зараз дуже занепокоєні тим, що в них немає працівників. І всі з великою надією дивляться на Україну, що звідти приїдуть працівники, які заповнять наші робочі місця... У чому наша проблема? Литовських робітників звільняють, беруть на місце українського робітника, якому платять приблизно 70% заробітної плати, яку отримує литовський працівник. І ми хочемо, щоб цей процес імміграції був цивілізований, і щоб права робітників, які приїздять до нас у Литву, були дотримані, щоб вони мали ті ж самі умови, що й литовські робітники. Ми не хочемо соціального демпінгу”, - пояснила Крупавічене.

Водночас голова Конфедерації вільних профспілок України, народний депутат України Михайло Волинець вважає, що підписання договору - це один із етапів роботи щодо захисту українців за кордоном.

“Дуже важливо, щоб такої міграції було менше, щоб люди відчували, що вони тут потрібні, що вони тут захищені, що вони можуть прогодувати свої сім’ї. Ця робота комплексна. Найближчим часом нам необхідно переконувати наш уряд, моїх молодих колег, які у монобільшості, що є така проблема. Що ця справа захисту українців як в Україні, так і за кордоном - це наша спільна справа. І ми в жодному разі не повинні допускати погіршення трудового законодавства і не створювати рабські умови людям”, - заявив Волинець.

Як повідомили у КВПУ, підписаним документом передбачається налагодження і здійснення постійного моніторингу, обміну інформацією про ситуацію на ринку праці обох країн і у сфері зайнятості, вироблення спільних підходів до запобігання несприятливим наслідкам міграційних процесів, забезпечення захисту прав і законних інтересів працівників-мігрантів та членів їх сімей у своїх країнах.

Також у організації зазначили, що згідно з даними, оприлюдненими Департаментом міграції Литовської Республіки, станом на початок 2019 року в Литві мешкало 16 873 українці, що на 42% більше, ніж на той же період 2018 року.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-