«Історичний шлях кримськотатарського народу з Криму до Литви». Презентація видання

«Історичний шлях кримськотатарського народу з Криму до Литви». Презентація видання

Укрінформ
11 жовтня, 14:00 - Історичний шлях кримськотатарського народу з Криму до Литви

Організатори: ГО «East European Cooperation»; «Кримськотатарський культурний центр «Кримський дім у Львові».

Учасники: Беатріче Белявців - авторка проєкту, директорка  ГО «East European Cooperation» (Литовська Республіка); Гульнара Бекірова - кримськотатарська історикиня, членкиня Українського ПЕН; Алім Алієв - програмний директор Кримського дому; Сергій Громенко - кандидат історичних наук, публіцист, експерт з кримської гуманітарної проблематики.

Коротко. У 64-сторінковому путівнику міститься туристичний маршрут історико-культурного шляху кримськотатарського народу з Криму до Литви як окремої складової спільної європейської спадщини Литви та України. Маршрут побудований за правилами культурних шляхів Ради Європи. Над розробкою працювали українські та литовські науковці.

Загалом маршрут проходить через 33 населених пункти та містить понад сто об'єктів, рекомендованих до відвідування. Він представлений у вигляді друкованого туристичного путівника, який стане корисним інформаційним туристичним продуктом у розвитку регіональних культурних шляхів.

Довідково. Маршрут розроблений у рамках проєкту «Активні та підприємливі учасники сприяють створенню нових соціально-економічних стосунків в громадах». Проєкт  здійснюється з метою сприяння успішній інтеграції переселенців у місцеві громади України та соціальній адаптації уразливих груп, а фінансується з коштів Програми співробітництва для розвитку та сприяння демократії Міністерства закордонних справ Литовської Республіки.

Подія у Фейсбук за посиланням: https://www.facebook.com/events/2495682520667434/

Додаткова інформація за тел.: +380 96 306 26 22, e-mail: eec.ngo@gmail.com (Наталія Казьоннова, керівник проєктів ЕЕС в Україні).

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі представили книгу "Історичний шлях кримськотатарського народу в Литву"

Представлена ​​в п'ятницю в Укрінформі книга "Історичний шлях кримськотатарського народу в Литву" важлива для України не лише в контексті окупації Криму, а й як приклад толерантного співіснування в Європі ісламу і християнства.

Про це під час презентації видання сказав програмний директор Кримського дому Алім Алієв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ця книга для нас сьогодні важлива насамперед не тільки в контексті Криму, в контексті окупації півострова, але напевно в першу чергу в контексті розуміння і переосмислення нашої спільної європейської історії, бо представлена в цій книзі тема кримських татар, мусульман і співіснування їх з християнами в Європі - це дуже показовий для нас приклад, яким чином ми повинні співіснувати сьогодні”, - сказав Алієв.

На думку автора проєкту, директора громадської організації «East European Cooperation» Беатріче Білявців, історія кримських татар в Європі безпосередньо пов'язана з історією Великого князівства Литовського.

“Втім, саме цей період в українській історіографії досі лишається малодослідженим. На основі досліджень ми вперше побудували історико-культурний маршрут кримськотатарського народу з Криму через сучасні Україну та Білорусь до Литви. Через цю історичну мандрівку можемо зауважити трансформацію кримських татар у литовських татар, нащадки яких переселилися на території сучасних Литви, Польщі та Білорусі і зараз живуть там”, - сказала директорка ЕЕС під час представлення видання.

"На мій погляд це найкращий приклад толерантного ісламу і співіснування мусульманського світу разом з християнством", - зазначила Білявців.

Вона підкреслила, що презентоване видання - лише перший крок до перетворення путівника з унікальним історичним матеріалом в популярний туристичний маршрут, який ще більше зв'яже Литву і Україну.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-