Щодо діяльності Громадських рад та необхідність прийняття ЗУ «Про публічні консультації»

Щодо діяльності Громадських рад та необхідність прийняття ЗУ «Про публічні консультації»

Укрінформ
22 серпня,12:00 - Проблематика Громадських рад та необхідність прийняття   ЗУ «Про публічні консультації»

Організатори: Тарас Бородач; Юридична компанія «Правочин».

Учасники: Тарас Бородач - експерт з розвитку інституцій громадянського  суспільства; Микола Марченко - провідний експерт з конституційного  права Асоціації українських правників; Сергій Репіп - голова секретаріату Молодіжного націоналістичного конгресу; Сергій Джердж – модератор, голова Української республіканської партії.

Коротко. Учасники пресконференції обговорять ідеї прийняття Закону України «Про публічні консультації», а також створення  нового  ефективного механізму впливу громадськості на формування державної політики.

Підсумкові матеріали:

Експерти обговорили проблематику діяльності Громадських рад в Україні

Експерти обговорили проблематику громадських рад в Україні та наголосили на необхідності ухвалення закону “Про публічні консультації”.

Про це йшлося на пресконференції в Укрінформі, організаторами якої виступили експерт з розвитку інституцій громадянського суспільства Тарас Бородач та юридична компанія “Правочин”.

Зокрема, як зазначив Бородач, його 25-річний досвід роботи з інститутами громадянського суспільства, в тому числі з різними громадськими радами , “привів до розуміння, що ця проблема в Україні є в глибокій кризі й була такою з самого початку”.

“Небезпека в тому, що через формальність участі й формальність представництва (у громадських радах — ред.) ми маємо на сьогодні приклади, коли проросійські громадські організації фактично намагаються окупувати певні громадські ради... Окремо тривожить, що громадські ради насправді не мають жодного впливу, жодного способу впливу на самі органи центральної влади, при яких вони створені”, - наголосив Бородач.

Водночас, він додав, що є й приклади, коли діяльності громадської ради намагаються сприяти.

“В Україні інститут громадських рад в останні роки настільки знівелювався тим, що не діє рада голів громадських рад при Кабміні, куди б мали “стікатися” пропозиції від усіх громадських рад і де повинно це питання просовуватися на найвищому рівні. Я не впевнений, що щось зміниться абсолютно зі зміною влади чи цієї чи наступної, чи будь-якої, тому що насправді це питання потребує докорінних змін у самому принципі побудови”, - вважає Бородач.

Як зауважив голова Української республіканської партії Сергій Джердж під час обговорення, “ хочемо започаткувати шлях до можливого у перспективі прийняття закону України “Про публічні консультації” з тим, щоб все більше і більше залучати суспільство, громадян, молодь, зокрема, до вирішення тих чи інших державотворчих питань”.

Свою позицію з приводу законопроекту “Про публічні консультації” висловив і голова секретаріату Молодіжного націоналістичного конгресу Сергій Репік, зауваживши, що його напрацювання та ухвалення допомогло б вирішити відразу кілька проблем.

“Зібрані думки на цьому заході є важливими для розробки нової версії проекту закону України “Про публічні консультації” , адвокації цього проекту закону, і прийняття в майбутньому, і реалізації, на рівні державної політики”, - зауважив провідний експерт з конституційного права Асоціації українських правників Микола Марченко.

Він додав, що наразі ведеться робота над напрацюванням законопроекту “Про публічні консультації”.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-