Національний екзитпол`2019 – парламентські вибори.  Поточний звіт про перебіг опитування

Національний екзитпол`2019 – парламентські вибори. Поточний звіт про перебіг опитування

Укрінформ
21 липня, 14:00 - Національний екзитпол`2019 – парламентські вибори

Організатори: Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва»; Укрінформ.

Учасники: Ірина Бекешкіна - директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Ольга Айвазовська  – голова Правління Громадянської мережі «ОПОРА»; Євген Бистрицький - голова Наглядової Ради Національного екзитполу`2019; Тетяна Пясковська - PR-менеджер КМІСу;  Андрій Горбачик - член  Наглядової Ради Національного екзитполу`2019; Олексій Кошель – голова КВУ; Ніно Джапарідзе - Vice President, Edison Research, USA.

Модератор: Юрій Горбань – прессекретар Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва».

Коротко.  Пресконференція, присвячена поточному звітуванню про перебіг процесу опитування респондентів на виході з виборчих дільниць, ймовірним проблемам та складнощам, що можуть виникнути в інтерв’юерів під час збору даних.

Національний екзитпол під час парламентських виборів-2019  здійснюється за фінансової підтримки міжнародних донорів: Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, Представництва Європейського Союзу в Україні, Міжнародного фонду «Відродження», Посольства Канади в Україні.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом.  Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Пресконференція  буде транслюватись онлайн на сайті Укрінформ за посиланням: https://www.ukrinform.ua/block-conferences та на головній сторінці сайту в блоці Пресцентр і на YouTube-каналі Укрінформ за посиланням: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

По закінченню онлайн-трансляції, відео з пресконференції буде доступне за посиланням: https://drive.google.com/open?id=1LEKVsP-ElaD4GldpiX9PhnJX-fd-6m1L

Підсумкові матеріали:

Експерти констатують низьку активність виборців на позачергових парламентських виборах

У першій половині дня 21 липня спостерігачі зафіксували низьку активність виборців, які взяли участь у позачергових парламентських виборах.

Про це на пресконференції “Національний екзитпол 2019 – парламентські вибори” в Укрінформі заявив голова Наглядової ради Національного екзитполу 2019 Євген Бистрицький.

“Особливого наповнення виборчих дільниць ми не спостерігаємо, будемо сподіватися, що до кінця дня буде більше наповнення дільниць для голосування. Ми помітили, що виборці виходять з дільниць достатньо оптимістичними, вільно спілкуються, відмов мало”, - повідомив Бистрицький.

За його словами, виборці зазвичай не відмовляють інтерв’юерам екзит-полу.

“У середньому з 10 опитаних виборців — одна відмова. Мотивують - або “немає часу”, або просто людина не звертає увагу на інтерв’юерів”, - сказав Бистрицький.

Він зауважив, що екзит-пол проводиться у штатному порядку.

“Важливо, щоб екзит-пол проходив відповідно до міжнародних стандартів. На цих виборах це надзвичайно важливо, бо є передбачення, що кілька партій змагатимуться між собою та вимагатимуть дотримання точності підрахунків голосів, щоб пройти у парламент і подолати прохідний бар’єр”, - зазначив Бистрицький.

У Києві поліція вигнала з виборчої дільниці інтерв’юерів, які проводили екзит-пол

На одній з виборчих дільниць у Деснянському районі Києва поліція вигнала інтерв’юерів, які проводили екзит-пол на дочасних виборах до Верховної Ради.

Про це на пресконференції “Національний екзитпол`2019 – парламентські вибори” в Укрінформі заявила PR-менеджер КМІСу Тетяна Пясковська.

“У Деснянському районі столиці на виборчій дільниці 800-237 (с/ш № 249) поліція прогнала наших інтерв’юерів за межі дільниці, не хотіла надати стільців, перешкоджала проведенню екзитполу. Подібні випадки також зафіксовані у Дніпропетровській області”, - сказала Лясковська.

В Україні спостерігалася масова незаконна агітація у "день тиші" та в день виборів - КВУ

Під час передвиборчої кампанії у рамках позачергових виборів до Верховної Ради в Україні спостерігалася масова незаконна агітація у "день тиші" (20 липня) та безпосередньо в день виборів.

Про це на пресконференції "Національний екзитпол'2019 – парламентські вибори" в Укрінформі сказав голова Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель.

"Основні тенденції на дочасних парламентських виборах: масова незаконна агітація у день виборів та різке збільшення агітаційних матеріалів за останню ніч та ранок напередодні дня виборів. Ми спостерігаємо появу нових агітаційних матеріалів, зокрема у Миколаєві. Це сотні фактів, що надійшли на наші гарячі лінії", - сказав Кошель.

За його словами, зафіксовано факти, коли члени виборчої комісії одягнуті у футболки з брендом або кольором певної партії або ж мають на одязі прикріплені значки із зображенням.

"Усі ці факти є агітацією, і ми закликаємо Національну поліцію оперативно реагувати. За кожен борд, футболку, листівку передбачено відповідальність, штрафи. Україні вкрай необхідні прецеденти притягнення до відповідальності за незаконну агітацію у день виборів та "день тиші". Такі дії є неповагою виборців та демократичних стандартів виборів", - наголосив Кошель.

Він також поінформував, на виборах працює понад 1800 спостерігачів Комітету виборців України, а також працює 50 мобільних груп цієї організації.

Офіційні дані екзитполу щодо результатів парламентських виборів буде оголошено о 20.00

Офіційні результати Національного екзитполу щодо результатів дочасних парламентських виборів буде оголошено в неділю 21 липня о 20.00.

Про це на пресконференції “Національний екзитпол`2019 – парламентські вибори” в Укрінформі заявив член Наглядової Ради Національного екзитполу`2019 Андрій Горбачик.

“Дані екзит-полу на 18.00 годину будуть оголошені о 20.00. Поточні дані ми дамо о 22.00 (станом на 20.00). Усе, що оприлюднюють ЗМІ від імені Національного екзитполу — це неофіційно та протизаконно. Ми проти всіляких витоків та трактувань даних Національного екзитполу. Вже багато є соціології екзитпольної у інформаційних джерелах, зокрема, на 112 телеканалі. Нічому не вірте”, - сказав Горбачик.

Сьогодні українці обирають новий парламент.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-