Українська медична експертна спільнота: якісна та доступна медицина для українців

Українська медична експертна спільнота: якісна та доступна медицина для українців

Укрінформ
9 липня, 16:00 - Якісна та доступна медицина  в Україні. Що обіцяють політичні  партії?

Організатор: Українська медична експертна спільнота.

Учасники: Костянтин Косяченко – Уповноважений координатор УМЕС; Костянтин Надутий – член КР УМЕС, координатор експертизи; члени КР УМЕС: Ігор Найда, Андрій Горбань, Олександр Толстанов, Андрій Гук, Ігор Шкробанець, Всеволод Стеблюк, Дмитро Підтуркін; Іванна Саханда - офіс-менеджер УМЕС; Анатолій Анчішкін – координатор експертної групи; експерти: Володимир Найштетік, Анатолій Якименко, Катерина Бурлак, Альона Романовська, Володимир Гришин.

Коротко. Учасники пресконференції повідомлять  результати оцінки програм політичних партій щодо охорони здоров’я.

Підсумкові матеріали:

Експерти застерігають, що впровадження страхової медицини може бути вкрай небезпечним

Без аналізу стану українських закладів охорони здоров’я та значного вкладення коштів у їх діяльність впровадження страхової медицини, що декларують політичні партії у своїх програмах напередодні виборів до Верховної Ради, може бути небезпечним.

Про це на пресконференції в Укрінформі заявив координатор експертної групи Української медичної експертної спільноти (УМЕС), що оцінювала програми політичних партій щодо охорони здоров’я Анатолій Анчішкін.

“Більшість політичних партій у своїх передвиборчих програмах ініціюють впровадження в Україні обов’язкового медичного страхування, а це може бути вкрай небезпечним. Зокрема, якщо перед цим не буде проведено експертизи та не вкладатимуться інвестиції у заклади охорони здоров’я і медичний персонал, то якість медичної допомоги не буде забезпечено. Також, якщо не буде справедливих тарифів, діяльність більшості закладів охорони здоров’я будуть під питанням”, - наголосив Анчішкін.

Експерт поінформував, що було проаналізовано 12 програм політичних партій, які йдуть на дострокові парламентські вибори.

“Рівень презентації програм щодо охорони здоров’я на відповідність науковим критеріям вкрай низьким. Водночас політичні партії можна виправдати, бо 5 років реформ та 3 роки потрясінь у системі охорони здоров’я ідуть за відсутності затверджених концепції, стратегії та програми медичних реформ. Зараз ідуть не реформи, а ситуативні заходи, з голосу прийняті управлінські рішення на рівні уряду. Верховна Рада не розуміє ті питання, які виносить уряд, і вони затверджуються. Тому заяви про продовження рефом, які декларують деякі партії, виглядають дивними та є проявами низької якості управління у сфері охорони здоров’я”, - сказав він.

За його словами, більшість виборців не читають партійних програм.

“Водночас програма партії — це інструмент рішення проблем та управлінське рішення на багато років. Проблема охорони здоров’я — проблема політична. Партія, що займається цими проблемами охорони здоров’я, має репутаційні вигоди. Бо на першому місці серед потреб людей, зокрема, в американців — охорона здоров’я, а в українців — корупція. Це є маніпуляція умисного відволікання людини від особистих проблем”, - сказав Анчішкін.

Він висловив сподівання, що політичні партії, які оберуть до парламенту, будуть спроможні на конструктивний діалог.

Експерт також заявив, що дана робота буде корисною, насамперед, для організаторів сфери охорони здоров’я.

“Наші методологічні підходи працюють, концепцію УМЕС розроблено на основі цих методологічних підходів. Ми ще раз переконалися, що людиноцентричність є тем компасом, що веде нас через невизначеність та складність у галузі охорони здоров’я, що є найскладнішою системою у всіх країнах світу. Якщо не буде орієнтації на людину, будуть марними усі інші заходи”, - зазначив Анчішкін.

Результати експертної оцінки передвиборчих програм  щодо охорони здоров’я

11 незалежних експертів, представників медичної й пацієнтської громадськості провели експертизу 12 передвиборних програм політичних партій - найбільш рейтингових у передвиборчих перегонах станом на 19 червня (день початку експертизи). Експертиза проводилась на відповідність критеріям, розробленим УМЕС.

Критерії всі разом відображають наявність у програмі прихильності до політичних рішень в інтересах потреб людей в сфері охорони здоров’я, зокрема:

- визнання людиноцентричності мети і цілей;

- визнання та формулювання ключових проблем щодо доступності та якості послуг системи й наявності підходів до їх вирішення;

- наявність підходів «Здоров’я у всіх політиках держави»;

- пропозиції щодо фінансування системи охорони здоров’я і, зокрема, медичного обслуговування, підвищення кадрового потенціалу галузі тощо.

В експертизі застосовано метод контент-аналізу програм політичних партій з питань охорони здоров’я, порівняльний аналіз, метод вторинного аналізу даних.

Експертна оцінка здійснювалась на основі колективних експертних оцінок за двотуровою Дельфійською процедурою, як і при розробці УМЕС «Концепції безперервного розвитку національної системи охорони здоров’я України», визначення критеріїв, присвоєння їм ваги у балах, виведення після оцінки програм середнього значення і ранжування за кожним критерієм та за підсумком.

Результати експертної оцінки передвиборних програм політичних партій дозволяють зробити такі висновки:

- Більшість програм вказує на відсутність чіткого уявлення про інтереси та потреби людей у сфері охорони здоров’я, про детермінанти здоров’я.

- Пропозиції у програмах політичних партій часто бездоказові, без опори на наукові дані і є декларацією ідеального.

- Практично відсутнє у програмах згадування про детермінанти здоров’я, що свідчить про недооцінку чи нерозуміння соціальних, економічних і екологічних чинників, відсутності уваги до системи охорони громадського здоров’я, котра забезпечує управління саме детермінантами здоров’я на індивідуальному і популяційному рівнях.

Методологія експертизи дозволила ранжувати програми політичних партій, виявити більш ґрунтовні політичні пропозиції  відповідно до заданих критеріїв.

П’ять програм політичних партій у сфері охорони здоров’я з найвищим рангом у відсотках до максимально можливих балів (100%), такі:

"Батьківщина" – 38%

"Опозиційна платформа – За життя!" – 26%

Опозиційний блок – 25%

"Слуга народу" – 25%

"Громадянська позиція" – 24%

На думку учасників матеріали (критерії) і результати експертизи є джерелом вдосконалення політики охорони здоров’я на наступних етапах політичного процесу: формування парламентської коаліції та програми уряду.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-