Ліки в психіатрії:  звіт про національний моніторинг державних гарантій щодо пільгового забезпечення

Ліки в психіатрії: звіт про національний моніторинг державних гарантій щодо пільгового забезпечення

Укрінформ
25 червня,10:00 - Презентація звіту  щодо безоплатного або пільгового доступу до лікарських засобів

Організатор: Всеукраїнська громадська організація «Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень».

Учасники: Раїса Кравченко -  керівник проекту ВГО «Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень»;  Іван Зеленський -  експерт з питань пільгового доступу до ліків, директор БФП «Крапля крові»; Ірина Дзюрах – експерт з моніторингу ВГО «Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень» у Львівській області;  Олена Олійник -  експерт з моніторингу ВГО «Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень» у Харківській області; Юлія Паскевська - начальник відділу моніторингу прав людини у сфері психічного здоров'я ДУ «Центр психічного здоров’я і моніторингу наркотиків та алкоголю МОЗ».

Довідково. У квітні-травні 2019 року Всеукраїнська громадська організація «Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» провела моніторинг стану виконання державних гарантій щодо безоплатного або пільгового доступу до лікарських засобів для осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних або психічних порушень. Моніторинг здійснювався у 25 регіонах України шляхом опитування законних представників людей з психіатричними діагнозами, лікарів-психіатрів, самих людей з інвалідністю.

Підсумкові матеріали:

В Україні гостро стоїть проблема доступу до ліків людей з інтелектуальними порушеннями — активісти

В Україні склалася неприпустима ситуація з доступом до лікарських засобів для людей з інтелектуальними порушеннями, зокрема лише 6% із них отримують ліки безкоштовно.

Про це на пресконференції в Укрінформі заявила керівник проєкту ВГО «Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень» Раїса Кравченко.

"В Україні спостерігається неприпустима ситуація з доступом до ліків людей з інтелектуальними порушеннями”, - сказала вона.

Кравченко розповіла, що у квітні-травні організація за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» провела моніторинг стану виконання державних гарантій щодо безоплатного або пільгового доступу до лікарських засобів для осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних або психічних порушень. Моніторинг здійснювався у 25 регіонах України шляхом опитування законних представників людей з психіатричними діагнозами, лікарів-психіатрів, самих людей з інвалідністю. Згідно з отриманими даними 81% пацієнтів з інтелектуальними порушеннями купували ліки за повною вартістю.

“На пільгових умовах лише 6% мали змогу отримувати безоплатні ліки. Перешкодами у доступі є, насамперед, відсутність у Національному переліку (доводиться купувати сучасні ліки за кордоном), немає держпрограм з лікування для дорослих, брак коштів у місцевому бюджеті, пільгових ліків просто не вистачає, потреба часто та далеко їхати, часто для отримання рецепту для безоплатних ліків чергу треба займати о другій ночі тощо”, - сказала керівник проєкту.

За її словами, експертний аналіз законодавства виявив, що пацієнт з інтелектуальними порушеннями у стаціонарі має більші шанси отримати ліки безоплатно або на пільгових умовах. "На амбулаторному лікуванні така особа може отримати ліки за постановою №1303, якщо місцева влада знайшла на це кошти. Однак гарантій цього немає для конкретної особи з інвалідністю. Ми вважаємо це невиконанням Конвенції про права людей з інвалідність (ст.25)", - заявила Кравченко.

Керівник проєкту підкреслила, що доступ до лікарських засобів для таких людей є важливим чинником запобігання госпіталізації.

За її словами, Україна не виконує рекомендації щодо людей з інтелектуальними порушеннями, надані Комітетом ООН з прав людей з інвалідністю.

"Зокрема, в Україні було прийнято нову версію закону “Про соціальні послуги”. Серед соціальних послуг є “фізичний супровід людини”, зокрема до лікарні, в управління соцзахисту тощо. Для людей з інтелектуальними порушеннями ця послуга була виключена”, - навела приклад Кравченко.

У свою чергу начальник відділу моніторингу прав людини у сфері психічного здоров'я ДУ «Центр психічного здоров’я і моніторингу наркотиків та алкоголю МОЗ» Юлія Паскевська погодилася, що Національний перелік ліків має бути переглянуто з урахування потреб людей з інтеплектуальними порушеннями.

“Ми вдячні за надану інформацію. На основі даного моніторингу ми можемо переглядати Нацперелік. Ми погоджуємося, що він потребує змін та уточнень. Водночас у цих питаннях є значна роль місцевої влади. У разі порушення доступу до пільгових ліків або інших проблем слід ставити ці питання перед місцевою владою, бо вони відповідають (за це - ред.) згідно з процесами децентралізації”, - наголосила Паскевська.

В Україні на психіатричному обліку перебуває понад 1,6 млн людей

В Україні понад 1,6 млн людей перебуває на обліку системи охорони психічного здоров'я, з них 30 тисяч постійно проживають в інтернатних закладах.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомила керівник проєкту ВГО «Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень» Раїса Кравченко.

“В Україні понад 1,6 млн людей перебувають на обліку системи охорони психічного здоров'я через розлади психіки та поведінки. З них майже 700 тисяч - через вживання алкоголю. За рік госпіталізовано майже 200 тисяч людей з інтелектуальними порушеннями, госпіталізація може тривати від кількох днів до багатьох років. Понад 30 тисяч людей десятиліттями мешкають в психіатричних інтернатах”, - заявила Кравченко.

За її словами, статистика щодо показників захворюваності на психіатричні хвороби не відповідає реальному стану речей.

“У світі 261 млн 240 тис. людей мають інвалідність через психіатричний діагноз. За даними дослідження ВООЗ та Світового банку, психіатричні діагнози посідають третє місце серед причин інвалідності, після серцево-судинних та онкологічних захворювань. За даними ВООЗ, до 15% населення мають інвалідність, а інтелектуальні порушення — від 1,5 до 3%. В Україні ці офіційні показники вдвічі-тричі нижчі”, - зазначила Кравченко.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-