«Паспортизація» окупованих територій: загрози та виклики для України

«Паспортизація» окупованих територій: загрози та виклики для України

Укрінформ
10 червня  11:00 -  «Паспортизація» окупованих територій: загрози та виклики для України

Організатор: Національний інститут стратегічних досліджень.

Учасники: Юлія Тищенко - керівник відділу етнонаціональних досліджень, реінтеграції та розвитку громадянського суспільства Національного інституту стратегічних досліджень; Юлія Каплан -  заступник керівника відділу  етнонаціональних досліджень, реінтеграції та розвитку громадянського суспільства Національного інституту стратегічних досліджень;  Росіан Васілой - аналітик з питань безпеки  Інституту розвитку та соціальних ініціатив Vitorul (Республіка Молдова), колишній заступник голови Прикордонної поліції Республіки Молдова;  Олексій Нестеренко – блогер; Олеся Яхно - політолог, кандидат політичних наук.

Модератор: Михайло Самусь -  заступник директора з міжнародних питань Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння.

Питання до обговорення:

Ключові наслідки для громадян України в ОРДЛО.  Рішення про можливість набуття громадянства РФ (економіка, політика, мирне врегулювання, соціальна сфера).

Громадянство РФ на ТОТ ОРДЛО та сценарії РФ з «інтеграції» Донбасу.

Квазікримський сценарій стосовно громадянства на Донбасі, в чому спільні риси та різниця: політичні, правові, юридичні аспекти.

Меню кроків для влади для врегулювання ситуації з  «набуттям громадянства РФ» громадянами України, що проживають на ТОТ ОРДЛО (політико-правова сфера).

Питання подвійного громадянства в цілому:  які основні виклики ситуації, що складається?

«Паспортизація» Росією Придністровського регіону Республіки Молдова.

«Російська паспортизація» – як це було в Грузії. Уроки для України. 

Підсумкові матеріали:

Росія використовує паспортизацію окупованого Донбасу як аргумент торгу з Україною - експерт

РФ використовує видачу російських паспортів жителям окупованого Донбасу для руйнації Української держави і як аргумент торгу.

Таку думку висловив на прес-конференції в Укрінформі заступник директора з міжнародних питань Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь.

“Росія не буде зупинятись незалежно від того, хто Президент, у питання руйнації Української держави, і паспортизація буде використана, щоб надалі руйнувати Українську державу або створювати умови, щоб Україна стала підконтрольна РФ. І паспортизація використовується як аргумент торгу”, - сказав Самусь.

У свою чергу аналітик з питань безпеки Інституту розвитку та соціальних ініціатив Vitorul (Республіка Молдова), колишній заступник голови Прикордонної поліції Республіки Молдови Росіан Васілой вважає, що Україні потрібно запровадити контроль за тими громадянами, які отримують російське громадянство. “У Молдові, на жаль, такого не було зроблено. І ми не знаємо скільки реально громадян, які мають російське громадянство. Ці цифри впливають на процеси у країні. На даний момент, за неофіційною інформацією, з російськими паспортами на окупованій території задокументовано близько 200 тисяч осіб. Але точну цифру ніхто не скаже, бо видача паспортів відбувається без участі офіційної Молдови”, - сказав Васілой. Він також зауважив, що громадяни, які проживають на окупованих територіях Молдови, можуть мати по 4 паспорта. Крім російського, молдовського, вони можуть мати ще паспорт так званої придністровської республіки та румунський.

Практична така ж ситуація, як сказав керівник Південнокавказької філії Центру досліджень армії конверсії та роззброєння Володимир Копчак, склалась і на окупованих РФ грузинських територіях, мешканці яких можуть мати по декілька паспортів.

За словами Васілоя, з приводу російської паспортизації Донбасу “рішення має бути прийнято в Україні, бо ніхто не прийде і не зробить домашнє завдання”. Як сказав представник Молдови, Україні треба зробити висновки з прикладу Молдови і Грузії. Зокрема, у Молдові та Грузії дозволено подвійне громадянство, що є привабливим для тих, хто проживає на окупованих територіях. Однак Україні треба напрацювати власний шлях, спираючись на досвід інших країн, зазначив він.

На прес-конференції також висловлювалася думка, що треба більше уваги приділяти громадянам, які проживають на окупованих територіях. Зокрема, керівник відділу етнонаціональних досліджень, реінтеграції та розвитку громадянського суспільства Національного інституту стратегічних досліджень Юлія Тищенко зазначила, що урядовці мають припинити висловлювання стосовно того, що люди, які отримали російські паспорти, будуть покарані.

На її переконання, треба шукати різні відповіді, але не відштовхувати тих, хто проживає на окупованих територіях.

З її думкою погодився і Самусь, який вважає, що зараз це питання постійно піднімається, є різні думки з цього приводу. Головне - це треба напрацювати свій порядок денний і почати діяти, щоб зменшити негативний вплив кроків Росії, додав експерт.

У цьому контексті учасники прес-конференції висловили думку, що потрібно зробити все можливе, зокрема у соціальній та гуманітарних сферах, щоб зацікавити тих, хто знаходиться на окупованих територіях, їхати, зокрема, вчитись, лікуватись на територію України.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-