«Децентралізація влади: порядок денний на середньострокову перспективу». Презентація доповіді

«Децентралізація влади: порядок денний на середньострокову перспективу». Презентація доповіді

Укрінформ
7 червня  14:00 - Децентралізація влади: порядок денний на середньострокову перспективу

Організатор: Національний інститут стратегічних досліджень.

Учасники: Василь Яблонський - в.о. директора Національного інституту стратегічних досліджень; Ярослав Жаліло - заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень; Ігор Коліушко - голова правління Центру політико-правових реформ; В’ячеслав Негода - перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України; Анатолій Ткачук - експерт Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», директор з науки та розвитку ГО «Інститут громадянського суспільства»; Ольга Шевченко - завідувач відділу регіональної політики; Ірина Павленко - завідувач відділу розвитку політичної системи; Юрій Третяк - керівник групи експертів Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою».

Коротко. Доповідь розроблено колективом дослідників Національного інституту стратегічних досліджень під керівництвом Ярослава Жаліла. У ній проаналізовано ключові досягнення реформи децентралізації протягом 2014-2018 р., проблеми, які виявилися у її ході, а також сформульовано авторське бачення порядку денного державної політики, яка має створити передумови для успішного завершення формування об’єднаних громад та проведення місцевих виборів 2020 року на новій територіальній основі.

Реформа децентралізації розглядається авторами як невід’ємний елемент модернізації суспільства, відновлення його згуртованості, «перезавантаження» національної ідентичності на сучасних засадах, відбудови відносин довіри та взаємної відповідальності завдяки створенню на місцевому рівні «осередків позитивних змін».

Підсумкові матеріали:

В Україні 806 ОТГ мають прямі відносини з державним бюджетом — експерт

В Україні 806 об'єднаних територіальних громад мають прямі відносини з місцевим бюджетом, тобто з процесу розподілу доходів і видатків у цих ОТГ виключена ланка районів.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомила завідувач відділу регіональної політики Національного інституту стратегічних досліджень Ольга Шевченко, презентуючи аналітичну доповідь щодо реформи децентралізації.

“Наразі прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом вже мають 806 об’єднаних територіальних громад з урахування 24 міст обласного значення, в яких відбулося приєднання. Це означає, що з процесу розподілу доходів і видатків виключена ланка районів, що приводить до усунення так званого ручного управління на рівні фінансів”, - сказала вона.

За її словами, успішний розвиток громад був би неповним без Державного фонду регіонального розвитку.

“З 2015 до 2018 року обсяг фонду зріс більше, ніж у два рази, тобто з 2,9 мільярдів гривень до 6 мільярдів гривень. За планом на 2019 рік обсяг фонду має складати понад 7 мільярдів гривень”, - зауважила Шевченко.

Вона додала, що реформа децентралізації також не була б успішною і без допомоги закордонних партнерів України, зокрема технічної та фінансової .

“Зусилля різних міжнародних організацій, зокрема Програми "U-LEAD з Європою" спрямовані на те, щоб сприяти органам місцевого самоврядування у підвищенні ефективності управління ресурсами та фінансами, а також проведення різних заходів з метою заохочення тих громад, які ще недолучились до процесу об’єднання в рамках децентралізації”, - зауважила Шевченко.

Вона нагадала, що 1 квітня 2014 року Кабміном було ухвалено Концепцію реформування місцевого самоврядування, яка дала поштовх для об’єднання територіальних громад.

“Станом на травень 2019 року ми вже маємо 1311 ОТГ. Це займає 81,9% території України. Щодо успішності децентралізації у фінансовому аспекті. У звязку з тим, що на місцевий рівень було передано додаткові податкові та неподаткові джерела, власні доходи місцевих бюджетів . В тому числі бюджетів ОТГ значно зросли. Зокрема, за 5 місяців 2019 року доходи місцевих бюджетів зросли на 20%”, - зауважила Шевченко.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно з Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Доповідь розроблено колективом дослідників Національного інституту стратегічних досліджень під керівництвом Ярослава Жаліла. У ній проаналізовано ключові досягнення реформи децентралізації протягом 2014-2018 р., проблеми, які виявилися у її ході, а також сформульовано авторське бачення порядку денного державної політики, яка має створити передумови для успішного завершення формування об’єднаних громад та проведення місцевих виборів 2020 року на новій територіальній основі.

Реформа децентралізації розглядається авторами як невід’ємний елемент модернізації суспільства, відновлення його згуртованості, «перезавантаження» національної ідентичності на сучасних засадах, відбудови відносин довіри та взаємної відповідальності завдяки створенню на місцевому рівні «осередків позитивних змін».

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-