Ті, що в полоні: підтримка без маніпуляцій

Ті, що в полоні: підтримка без маніпуляцій

Укрінформ
3 червня 12:30 - Ті, що в полоні: підтримка без маніпуляцій

Організатор:  Офіс Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій.

Спікер: Наталія Зарецька - завідувач Відділу забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Адміністрації Президента України.

Питання до обговорення:

Яким має бути обов’язок держави та країни перед військовополоненими, заручниками, політичними в’язнями, звільненими з полону, членами їх сімей?

Якої допомоги потребують ті, хто досі в полоні, та звільнені з нього?

Якої допомоги потребують члени сімей таких осіб?

Як допомогти суспільству зрозуміти всю складність та делікатність процесу звільнення?

Як вберегтися від маніпуляцій, висвітлюючи цю важливу тему?

Довідково. Станом на 31.05.2019 у примусовій ізоляції на території Російської Федерації, тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, анексованої Республіки Крим перебуває більше, ніж 120 громадян України. Майже 4 тисячі громадян нашої держави пройшли через одне з найскладніших випробувань - через полон.

Підсумкові матеріали:

Журналістів закликали обережно та відповідально висвітлювати тему військовополонених

Працівники медіа повинні висвітлювати питання, пов'язані з військовополоненими, з особливою обережністю та відповідальністю.

Про це в ході брифінгу "Ті, що в полоні: підтримка без маніпуляцій" в Укрінформі зазначила завідувач відділу забезпечення діяльності уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Адміністрації Президента України Наталія Зарецька.

"У нас є три заклики для представників ЗМІ: перше - ми дуже щиро просимо вас бути дуже обережними при висвітленні всіх питань, пов'язаних з тими, хто перебуває в полоні, хто звільнений, та щодо членів сімей таких осіб", - відмітила вона.

Зарецька наголосила, що при спілкуванні з колишніми полоненими та їхніми родичами важливо не провокувати та відчувати межу між емпатією та емоційністю.

"Епатія - це коли людина спілкуючись з вами відчуває, що ви щирі, що вона може вам довіряти, емоційність - це коли ви пробуджуєте в людині емоції, які вона може не скерувати далі", - додала вона.

Зарецька також наголосила, що працівникам ЗМІ також варто пам'ятати і про те, що будь-яка особиста інформація про тих осіб, які перебувають у полоні, "обов'язково буде використана проти тієї людини тими, хто її утримує".

Вона також додала, що для всіх охочих планується проведення серії тренінгів, "орієнтованих на розкриття нюансів і особливостей роботи з такою тематикою".

Зарецька закликала допомагати звільненим з полону у прцевлаштуванні

Пропозиція роботи звільненим полоненим сприяє відновленню в людини самостійності та незалежності краще, ніж будь-яка допомога від держави.

Про це під час брифінгу в Укрінформі заявила завідувач відділу забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Адміністрації Президента України Наталія Зарецька.

"Я хочу звернути увагу на те, що допомога таким людям - це не тільки питання держави. Ми знаємо і можемо припустити, що багато з працедавців має острах щодо того, чи не буде проблем, чи не буде додаткових складнощів. Так от, при прийомі на роботу ви допомагаєте йому більше, ніж вся держава, ви допомагаєте людині бути самостійною і незалежною", - зазначила вона.

Зарецька також наголосила, що основна ідея реабілітації та адаптації після полону - це допомогти людині відновити почуття гідності, відновити відчуття контролю за своїм життям, а також відчуття відповідальності за своє власне життя.

Як зазначається, станом на 31.05.2019 у примусовій ізоляції на території Російської Федерації, тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, анексованої Республіки Крим перебуває понад 120 громадян України.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-