Презентація магістерської програми КПІ з врегулювання конфліктів та медіації

Презентація магістерської програми КПІ з врегулювання конфліктів та медіації

Укрінформ
30 травня 10:00 - Що може зробити магістерська програма КПІ з врегулювання конфліктів та медіації для розбудови миру в Україні?

Організатор: Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Учасники: Олександр Левченко - Надзвичайний і Повноважний Посол України в Хорватії (2010-2017), Надзвичайний і Повноважний Посол України в Боснії та Герцеговині (2011-2017), радник  міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України; Павло Кутуєв - доктор соціологічних наук, професор; Олексій Якубін - політолог, кандидат політичних наук; Андрій Багінський - кандидат політичних наук; студенти і випускники магістерської програми з врегулювання конфліктів та медіації.

Коротко. В рамках заходу будуть презентовані змістовні модулі програми, створеної у співпраці  з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МТОТ) та Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (КПІ ім. Ігоря Сікорського) та здобутки перших років роботи.

Підсумкові матеріали:

КПІ вперше підготував магістрів за програмою врегулювання конфліктів і медіації

Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського” вперше підготував магістрів за програмою врегулювання конфліктів та медіації для розбудови миру в Україні.

Як повідомив радник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Олександр Левченко на прес-конференції в Укрінформі, ініціатором цієї програми виступило саме МТОТ.

“Ми маємо розуміти, що рано чи пізно окуповані території обов’язково повернуться під контроль українського уряду, і тоді виникне багато різних питань державного та місцевого характеру, питань між людьми. Тому Українська держава має бути готова до того, що усі ці питання та проблеми треба буде вирішувати. Керуючись цими міркуваннями, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб на базі Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського ініціювало підготовку цих спеціалістів у напрямку вирішення конфліктів. Перший магістерський випуск у нас вже є”, - сказав Левченко.

За його словами, люди, які розбираються у конфліктології, мають чітке розуміння того, як краще виходити зі складних та навіть критичних ситуацій, Україні дуже потрібні.

“Університет залучає до навчання найкращих викладачів національного та міжнародного рівня, які допомагають молоді у теорії зрозуміти, яким чином треба домагатися компромісів, як досягати бажаних результатів, а також зрозуміти , де є межа тих компромісів, де є національний інтерес, а де — питання, яке виходить за межі того, що є компромісом. Це не так просто”, - підкреслив радник міністра.

Політолог, кандидат політичних наук Олексій Якубін наголосив на тому, що у стінах університету студенти із викладачами мають можливість розглядати найрізноманітніші варіанти та ситуації, які українські політики не можуть публічно обговорювати. “Сила врегулювання та вирішення конфліктів полягає у поєднанні академії, тобто університетського підходу з одного боку, і політичного з іншого боку. У тому, що в нашій магістерській програмі є Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб — це важливо”, - сказав він.

Якубін зазначив, що у рамках цієї програми викладачі намагалися розвивати уяву студентів, оскільки кожен конфлікт є унікальним, і нині немає якогось єдиного унікального варіанту вирішення конфліктів, окрім того, що до цього треба підходити творчо. “Наша магістерська програма мість академічний компонент, де ми намагаємося якраз ось ці речі обговорювати”, - сказав політолог.

За словами кандидата політичних наук Андрія Багінського, результат першого року роботи програми — 23 студенти, які згодом зможуть не тільки вирішувати конфлікти, а й аналізувати причини їх виникнення. “До речі, студенти мали можливість пройти 5 тижнів практики у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій . Вони могли перебувати у різноманітних департаментах відомства, побачити усі особливості роботи та отримати певні навички роботи державного механізму і бути на передовій усіх цих загальних питань, які сьогодні виникають”, - додав він.

За свого боку, студенти і випускники магістерської програми з врегулювання конфліктів та медіації задоволені тим рівнем знань, які вдалося здобути. “Теми магістерських робіт були різноманітні. Зокрема, моя тема стосувалася досвіду Боснії та Герцоговини, що ми можемо узяти звідти для вирішення українського конфлікту. Одногрупники зосереджувалися на медіації, на конфліктогенності економічної кризи в умовах військового конфлікту. Кожен знайшов собі тему за своїми інтересами і представив своє дослідження на розсуд екзаменаційної комісії. Вважаю, що мені пощастило стати першим випуском унікальної програми”, - сказала студентка Альона Зоріна.

Представники КПІ ім. Ігоря Сікорського та МТОТ зазначають, що набір студентів для участі у магістерській програмі у наступному навчальному році вже ведеться.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-