Зміни в початковій мистецькій освіті: міфи та реальність

Зміни в початковій мистецькій освіті: міфи та реальність

Укрінформ
22 травня 15.00 - Зміни в початковій мистецькій освіті: міфи та реальність

Організатор: Міністерство культури України.

Учасники: Світлана Фоменко - перший заступник Міністра культури України; Тетяна Колос - генеральний директор Директорату мистецької освіти Міністерства культури України; Ольга Тронь - директор Криворізької міської школи мистецтв №2 (Дніпропетровська область), учасник пілотного проекту Міністерства культури з впровадження освітніх програм в мистецьких школах; Микола Кутняхов - директор Київської дитячої школи мистецтв №6 ім. Германа Жуковського, м. Київ, учасник пілотного проекту Міністерства культури з впровадження освітніх програм в мистецьких школах; Ігор Нич - директор Трускавецької дитячої школи мистецтв ім. Р. Савицького (Львівська область).

Підсумкові матеріали:

У Мінкульті заявляють, що скорочення строків навчання в мистецьких школах не буде

У Міністерстві культури України зазначають, що скорочення строків навчання в мистецьких школах не буде.

Про це під час прес-конференції на тему «Зміни в початковій мистецькій освіті: міфи та реальність» в Укрінформі повідомила перший заступник міністра культури України Світлана Фоменко.

“В 2017 році була затверджена концепція нової мистецької освіти. Цей документ був зареєстрований в Міністерстві юстиції і відповідно до нього розроблялися інші документи. Тому я звертаюся до всіх ще раз перечитати цю концепцію і не довіряти тій недостовірній інформації, яка розповсюджується в соцмережах. В концепції були окреслені основні принципи, зміст мистецької освіти, і в рамках цієї концепції було розроблено положення про мистецьку школу і положення про атестацію педагогічних працівників закладів (установ) освіти сфери культури. Наразі триває затвердження типових освітніх програм початкової мистецької освіти. В червні має вийти типова освітня програма для середнього базового рівня”, - сказала Фоменко.

Вона зазначила, що Міністерство отримує листи за підписами директорів мистецьких шкіл, педагогічного персоналу та батьків, які турбуються за майбутнє своїх дітей і майбутнє мистецької школи в цілому.

“Щодо типових освітніх програм та строків навчання в мистецьких школах — це питання, яке весь час лунає, що скорочується термін навчання, що він становить 4 роки. Звичайно, це не є правдивою інформацією. Якщо подивитися на типову освітню програму початкової мистецької освіти, то вона складається з трьох етапів, і перший етап становить 4 роки, це елементарний перший рівень, потім за ним йде середній або базовий, який розрахований на 5 років, і поглиблений, який розрахований на 2 або 3 роки, в залежності від загального терміну навчання 11 або 12 років. Якщо ми подивимося так, як існує ще на сьогодні, то термін навчання становить від 6 до 8 років, тобто жодного скорочення немає”, - зазначила вона.

Фоменко наголосила, що питання мистецької освіти постійно виноситься на порядок денний уряду, адже це надзвичайно важлива ланка в сфері культури і мистецтв, якою потрібно опікуватися. “Наразі, за останні роки багато чого зроблено як і для покращення фінансової бази тих мистецьких закладів освіти, які безпосередньо підпорядковані Міністерству культури, так і в нормотворчому контексті”, - додала вона.

За її словами, Міністерство намагається, щоб мистецька освіта не тільки зберігалася, але й розвивалася й повністю співпадала з тенденціями і реформами в різних галузях.

У Міністерстві зазначили, що ніякого скорочення обсягу навчального навантаження не буде.

“Щодо скорочення обсягу навчального навантаження. Типові освітні програми є мінімальними стандартами, вимогами до обсягу навчання. Ми знаходимося зараз наприкінці реформи культурної децентралізації. Тобто ми не маємо прямого впливу на все, що відбувається в регіонах. Тому ми маємо встановлювати мінімальні стандарти, нижче яких жоден орган управління не може піти. Але звичайно децентралізація дає широкі повноваження на місцях, і в залежності від кожного конкретного випадку, кожна мистецька школа може встановлювати, розробляти свої освітні програми. Менше за той обсяг, який визначений Міністерством культури, не може бути, а більше — це вітається в першу чергу Міністерством”, - зауважила вона.

Фоменко підкреслила, що якщо говорити про типові навчальні плани, то лише 14,5 % від загальної кількості мистецьких шкіл виконують ці нормативи. “Тобто вони не виконуються, вони не є життєздатними і не є ефективними, якщо не існує їх виконання. Середній показник виконання цих нормативів — це 70-80%, найвищий показник в містах - таких як Харків, Київ”, - зауважила вона.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-