Дискусія щодо забезпечення ефективної громадської участі у впровадженні зони вільної торгівлі

Дискусія щодо забезпечення ефективної громадської участі у впровадженні зони вільної торгівлі

Укрінформ
21 травня 14.00 - Як забезпечити ефективну громадську участь у впровадженні поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі: дискусія та обмін досвідом

Організатори: «Громадська Синергія» 

Учасники: Зоряна Міщук - керівник команди та ключовий експерт проекту «Громадська Синергія»; Довіле Шукіте - аналітикиня з питань політики, Центр досліджень Східної Європи (Литва); Тетяна Тимошенко - координатор Робочої групи 3 Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС; Максим Корявець - координатор Робочої групи 2 Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства; Вероніка Мовчан - директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій; Ян Цингель - науковий співробітник, керівник Європейської програми сусідства, Інститут політики GLOBSEC (Словакія); представник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій. 

Питання для обговорення:

1. Участь українського громадянського суспільства у впроваджені ПВЗВТ: інституції, досвід взаємодії зі стейкхолдерами та існуючі виклики.

2. Дієві формати залучення громадськості до моніторингу виконання ЗВТ та підвищення обізнаності про можливості для бізнесу: зарубіжний досвід.

Підсумкові матеріали:

Громадський моніторинг Угоди про ЗВТ має бути орієнтований на виробників товарів і послуг - експерт

Громадські організації у процесі моніторингу виконання Угоди про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі мають орієнтуватися на виробників різного рівня і пропонувати їм пакети готових рішень і та фінансові механізми їх реалізації.

Про це заявила на засіданні "круглого столу" в Укрінформі на тему: "Як забезпечити ефективну громадську участь у впровадженні поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі: дискусія та обмін досвідом" координатор Робочої групи 3 Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна - ЄС Тетяна Тимошенко.

"Чого хотілося б добитися від нашої спільної роботи навколо впровадження поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі - це акценту на кінцевого споживача цієї Угоди, а це не органи влади, навіть, можливо, не Україна в особі органів влади в цілому, а це виробник товарів, продуктів і послуг та їх споживач. Тобто для них усіх повинні бути розроблені, донесені, доведені, впроваджені за допомогою будь-яких фінансових та інформаційних інструментів всі ті цінності, правила, регламенти, які вкладені в положення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі України з ЄС ", - сказала Тимошенко.

Вона зауважила, що у процесі моніторингу виконання цих положень експерти робочої групи, яку вона представляє, дійшли висновку, що ці положення доносяться і сприймаються окремо одне від одного, а це абсолютно невірне сприйняття конструкції самої Угоди.

За словами Тимошенко, комплексний підхід з'являється саме навколо кінцевого споживача Угоди про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі з ЄС.

"Якби ми взяли до уваги потреби, проблеми підприємців різних категорій - представника малого і середнього бізнесу, власника виробничих потужностей, виробника, того, хто займається переробкою або надає якісь послуги, і для них конкретно під положення Угоди склали пакети готових рішень, а ще додали б фінансові інструменти для впровадження кожного, зокрема, відповідні програми державної підтримки, тоді навколо цього виробника "нанизувалася" б міжсекторальна координація органів влади і програм і проектів, які діють на допомогу впровадженню цих реформ в Україні. Ми бачимо цей механізм саме так", - резюмувала Тимошенко.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-