Мікронейрохірургія і роботизована нейрохірургія в Клініці Спіженка: нові можливості лікування

Мікронейрохірургія і роботизована нейрохірургія в Клініці Спіженка: нові можливості лікування

Укрінформ
8 травня 16:30 - Мікронейрохірургія і роботизована нейрохірургія в Клініці Спіженка: нові можливості лікування

Організатор: Клініка Спіженка.

Учасники: Сергій Одарченко  - головний лікар Клініки Спіженка; Наталія Скіжа  - лікар-нейрохірург Клініки Спіженка.

Довідково. Завдяки надсучасній техніці – від надточного мікроскопа для мікрохірургічних операцій до єдиної в Україні радіохірургічної системи КіберНіж – команда професіоналів Клініки Спіженка має змогу проводити нейрохірургічні операції будь-якого рівню складності і допомагати при більшості захворювань.    

Підсумкові матеріали:

Лише 25% онкопатологій  виявляється на профілактичних оглядах — лікар.    

 Раннє виявлення онкозахворювань відіграє важливу роль в подоланні хвороби. Зараз лише 25% онкопатологій виявляються на профілактичних оглядах. Питання раннього виявлення залежить не тільки від зусиль держави, кваліфікації лікарів, але і від прагнення самих людей піклуватися про своє здоров’я та вчасно проходити медичні огляди.

Про це на брифінгу в Укрінформі сказав головний лікар Клініки Спіженко Сергій Одарченко.

“Коли захворювання на 4 стадії, треба використовувати  більш дороговартісні методи лікування, але ефект (лікування онкозахворювань — ред.)  є чіткий, тривалість життя (після лікування — ред.) збільшується. І тому ми повинні зараз  говорити не тільки про лікування і про його ефективність, а  більше приділяти увагу ранньому виявленню, тому що за статистичними даними лише 25% онкопатологій виявляється при профілактичних оглядах, і  45-50% - це перша-друга стадії, а решта  — це третя і четверта стадія. І в такому стані речей ніхто не винний, - ані міністерство, ані уряд, винні ми самі, тому що люди не ходять до лікаря і не проходять профілактичні огляди”, - сказав Одарченко.

Він наголосив, що сучасні методи лікування онкологічних захворювань можуть подовжити життя людини, у якої знайшли онкопатологію на 4 стадії, на 5-7 років. Наразі, за його словами, онкологи завдяки сучасним методам, сучасним препаратам і технологічним можливостям можуть контролювати перебіг захворювання.

“Онкологи сьогодні можуть  контролювати ситуацію і можемо сьогодні переводити перебіг хвороби в хронічний, контрольований, з якимись періодами загострення, зміни терапії тощо. Можна прогнозувати появу метастазів, раніше ніж вони з’являться і робити якісь профілактичні дії. Звичайно, це не означає, що ми можемо говорити, що вирішили всю проблему онкології”, - наголосив лікар.

Одарченко відзначив, що лікування онкологічних захворювань попри розвиток технологій залишається дороговартісним не тільки в Україні, а і у всьому світі. В той же час, він наголосив, що українські лікарі, зокрема в галузі лікування онкологічних захворювань, володіють всіма сучасними методиками і протоколами лікування. Тому вибір місця лікування за кордоном при деяких онкозахворюваннях не завжди є оптимальним, оскільки кваліфікація лікарів однакова, а вартість може бути дорожчою.  

“Лікарі-онкологи, як українські, так і європейські, відвідують одні і ті самі конгреси, симпозіуми, і я не можу сказати, що рівень українського онколога, який знає мову, читає відповідну літературу, постійно займається своїм професійним удосконаленням, є нижчим за рівень європейського чи американського лікаря.  Наша країна бере участь практично у всіх клінічних досліджннях, які йдуть на території Європи, Америки, ми володіємо інформацією, технологіями. Я не знаю, чому бутує думка, що якщо поїхати лікуватися за кордон, то там допоможуть. Але люди знаходять кошти на лікування за кордоном. Хоча це набагато дорожче, наприклад, якщо ми говоримо про сучасну променеву терапію”, - сказав Одарченко.  

Наразі в Україні, за його словами, майже всі види сучасного лікування онкозахворювань доступні і в Україні, зокрема і методом радіохірургії, таким як кіберніж, хірургічні, малоінвазивні методики хірургічного втручання, радіотерапія, хіміотерапія, оперативне втручання, нейрохірургія. В приватних клініках, наприклад в Кіберклініці Спіженка, рішення про лікування пацієнта приймається консиліумом лікарів, куди входять спеціалісти різних напрямків, окрім онкологів. При різних патологіях і станах онкопацієнта можуть пропонуватися різні методи лікування або їх комбінації. Одним з таких методів є мікронейрохірургія, роботизована нейрохірургія з використанням надточного мікроскопа для мікрохірургічних операцій.

Як зазначила на брифінгу провідний нейрохірург Кіберклініки Спіжено Наталія Скіжа, сучасні методики лікування дають можливість проводити оперативні втручання не тільки онкологічним пацієнтам, а й пацієнтам з нейрохірургічними патологіями. Також в клініці є можливість провести дообстеження пацієнта в короткий строк з метою деталізації плану лікування і вибору оптимального метода лікування.

Окремо фахівці наголосили на важливості такої складової як якість життя пацієнта, якому проводить хірургічне втручання.

“Зараз медицина переходить на малоінвазивні технології. Якщо ми говоримо про хіругічне втручаня — то це роботизована хірургія, лапароскопічна хірургія, тому що окрім онкологічних аспектів сьогодні гостро стоїть питаня якості життя пацієнтів після проведенного оперативного втручання”, - додав Одарченко.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-