Український павільйон на 72-му  Каннському міжнародному кінофестивалі: оголошення програми заходів

Український павільйон на 72-му Каннському міжнародному кінофестивалі: оголошення програми заходів

Укрінформ
7 травня 12:00 -  Участь України в 72-му Каннському міжнародному кінофестивалі

Організатор: Державне агентство України з питань кіно.

Учасники:  Пилип Іллєнко -  голова Державного агентства України з питань кіно; Андрій Халпахчі -  генеральний директор КМКФ «Молодість»; Алік Шпилюк - програмний консультант Одеського міжнародного кінофестивалю; Тагір Імангулов - директор ГО «Фонд Ігоря Янковського»; Наріман Алієв - режисер фільму «Додому»; Володимир Яценко - продюсер фільму «Додому», голова Асоціації кіноіндустрії України; Віталій Шереметьєв - співпродюсер фільму «Анна», член Асоціації кіноіндустрії України; Анна Волкова -  менеджерка міжнародних проектів Української Кіноасоціації.

Коротко. Під час прес-конференції відбудеться спілкування з творцями стрічок, які представлятимуть Україну в Каннах, а також буде оголошена програма заходів Українського павільйону.

Довідково. Україна на кінофестивалі буде представлена Національним павільйоном на кіноринку Marché du Film та двома фільмами у  конкурсних програмах фестивалю. Стрічку «Додому» режисера Нарімана Алієва, яку  покажуть у конкурсній програмі «Особливий погляд», а також  картину Декеля Беренсона «Анна» (створену в копродукції України, Ізраїлю та Великобританії) відібрано до конкурсної програми короткометражних фільмів.

72-ий Каннський міжнародний кінофестиваль проходитиме з 14 по 25 травня.

Підсумкові матеріали:

Держава виділила понад 1 млн грн на фінансування українського павільйону на Каннському кінофестивалі — Іллєнко

На фінансування українського павільйону на 72-му Каннському міжнародному кінофестивалі Державне агентство України з питань кіно виділило 1 млн 400 тисяч гривень.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомив голова Держкіно Пилип Іллєнко.

“Фінансування цього року з боку Держкіно українського павільйону в Каннах було суттєво збільшено. Воно складає 1 млн 400 тисяч гривень. Для порівняння минулого року це було 760 тисяч гривень, а 2017 року - 300 тисяч гривень. І фактично у 2017 році павільйон відбувався в основному завдяки наявності приватного фінансування, але зараз у зв’язку зі збільшенням бюджетних асигнувань ми виходимо на ситуацію, коли основним донатором, основним фінансовим спонсором таких міжнародних івентів як проведення стендів та павільйонів на кіноринках стає саме держава в особі Державного агентства України з питань кіно”, - наголосив Іллєнко.

Він розповів, що візуалізація українського павільйону на Каннському кінофестивалі буде зроблена в тому ж ключі, що і павільйонів та стендів на Берлінале та на Пекінському міжнародному кінофестивалі.

“Вони базуються на сучасному осмисленні образів, створених українською художницею Марією Примаченко. І можна сказати, що українська присутність таким чином дуже виділяється серед інших учасників подібних заходів. На це люди звертають увагу та високо оцінюють таке візуальне рішення”, - розповів Іллєнко.

Окрім того, зазначив він, під час кінофестивалю Україна буде проводити низку інших заходів, зокрема, український прийом за підтримки України у Франції та бізнес-ланч Meet Ukrainian Producers за підтримки Благодійного фонду Ігоря Янковського, куди запрошено представників світової кіноіндустрії.

Іллєнко повідомив, що на бізнес-ланчі буде презентовано шість українських кінопроектів, які створюються за підтримки Держкіно і знаходяться на виробничому етапі.

“Крім того, спеціально для Каннського фестивалю ми підготували паперову версію каталогу українських фільмів 2018-2019 років”, - додав голова Держкіно, зауваживши, що видання англомовне.

Як повідомив генеральний директор КМКФ «Молодість» Андрій Халпахчі, український павільйон на Каннському фестивалі був представлений уперше у 2008 році.

“За ці роки значно змінилася українська кіноіндустрія. Не тільки в плані фінансування, але і в плані організації. Абсолютно іншими стали українські продюсери, які сьогодні безумовно є вже повноправними членами світової та європейської кіноіндустрії. І сьогодні ми пишаємося тим, що українські фільми вже не перший рік представлені в основних програмах Каннського кінофестивалю і безумовно цікавість до України значно збільшилася”, - наголосив Халпахчі.

За його словами, діяльність павільйону “це щоденна робота, це величезна кількість відвідувачів, які потребують інформації про українське кіно”.

Як відомо, 72-й Каннський міжнародний кінофестиваль проходитиме у м. Канни (Франція) із 14 до 25 травня.

У конкурсних програмах фестивалю Україну представлятимуть два фільми, зокрема, стрічка “Додому” кримськотатарського режисера Нарімана Алієва, яка увійшла до програми “Особливий погляд”, та картина Декеля Беренсона “Анна”, створена в копродукції України, Ізраїлю та Великої Британії, яку відібрано до програми короткометражних фільмів.

Режисер фільму «Додому» Наріман Алієв зазначив, що участь у Каннському фестивалі для нього - велика подія.

“Для фільму “Додому” та для мене особисто Каннський фестиваль буде світовою прем’єрою, це буде початок шляху нашого фільму. Ми сподіваємося, що у майбутньому в нас буде можливість презентувати наше кіно по всьому світу, розповсюджуючи українські та кримськотатарські мотиви, розповідаючи про нашу історію та культуру”, - сказав Алієв.

Як відзначив співпродюсер фільму «Анна», член Асоціації кіноіндустрії України Віталій Шереметьєв, в останні роки увага до українського кінематографа та до України виросла.

“Я вважаю, що це завдяки системній роботі, підтримці держави та роботі Державного агентства України з питань кіно, зокрема і Пилипа Іллєнка. Хочу привітати колег, які потрапили у Каннську програму в цьому році, та хочу привітати Україну з цим”, - сказав Шереметьєв.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-