Суспільні настрої та оцінки громадянами ситуації на Донбасі: з якими очікуваннями матиме справу новий Президент України

Суспільні настрої та оцінки громадянами ситуації на Донбасі: з якими очікуваннями матиме справу новий Президент України

Укрінформ
25 квітня  13:00 - Суспільні настрої та оцінки громадянами ситуації на Донбасі: з якими очікуваннями, надіями та тривогами матиме справу новий Президент України

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Учасники: Ірина Бекешкіна – директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва;  Дмитро Ткаченко – радник Міністерства інформаційної політики України, керівник аналітичного центру «Фабрика думки «Донбас»; Петро Бурковський – аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, керівник Центру досліджень проблем Російської Федерації Національного інституту стратегічних досліджень; Юлія Каплан – ГО «Аналітичний центр «Фабрика думки «Донбас»; Валентин Краснопьоров – координатор руху «Сильні громади»; Олексій Мацука – голова правління громадської організації «Донецький інститут інформації», журналіст; Артем Фоменко – юрист, ГО «ДонбасSOS».

До участі запрошені:  Ірина Геращенко – народний депутат ВРУ; Наталія Веселова – народний депутат України; Олександра Дворецька – голова правління «Восток-SOS»; Олександр Клюжев – аналітик Громадянської мережі «ОПОРА».

Питання до обговорення:

Громадська думка населення України щодо проблем війни і миру на Донбасі: регіональні відмінності

Бачення громадянами, які проживають на Донбасі, причин війни та очікування стосовно шляхів досягнення миру.

Оцінка мешканцями підконтрольних територій Донбасу соціально-економічного становища в регіоні: динаміка 2017-2018 рр.

Контрольні пункти в’їзду-виїзду у Донецькій та Луганській областях: як зробити їх менш проблемними для громадян?

Зміни у державній політиці щодо Донбасу: рекомендації громадських організацій.

Коротко. Під час  публічної дискусії будуть представлені результати кількох опитувань:

1. Загальнонаціонального опитування громадської думки, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» спільно з центром Разумкова у  грудні 2018 р.

2. Опитування жителів Донецької та Луганської області, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» у листопаді 2018 р.

3. Опитування 800 респондентів на КПВВ Донецької та Луганської областей (Гнутово, Новотроїцьке, Майорськ, Станиця Луганська), яке було проведене 4 – 23 березня 2019 р. Опитування є частиною дослідження «Просування мирного процесу на Донбасі: залучення місцевих мешканців у формулювання можливих шляхів виходу з конфлікту», яке здійснювалося Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва за підтримки Посольства Канади в Україні.

Підсумкові матеріали:

Вважають себе українцями 60% громадян, які перетинають КПВВ на Донбасі - опитування

Шістдесят відсотків громадян, які перетинають контрольні пункти в'їзду-виїзду (КПВВ) у Донецькій і Луганській областях, вважають себе громадянами України.

Про це розповів аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, керівник Центру досліджень проблем Російської Федерації Національного інституту стратегічних досліджень Петро Бурковський під час презентації результатів соціологічного опитування в Укрінформі.

"Серед опитаних на КПВВ 60% ідентифікують себе у першу чергу як громадяни України", - сказав він.

Крім того, за даними опитування, 18% респондентів назвали себе жителями регіону, 3% вважають себе громадянами РФ/СРСР, 3% - представниками своєї національності, народу, 5% - громадянами Л/ДНР, 5% - важко сказати.

За словами Бурковського, цифра у 60% показує, що політика, яку намагається проводити Росія, зокрема останній указ президента РФ про можливість спрощеного надання громадянства, паспортів, може бути успішною лише з економічних міркувань.

"Із політичних міркувань люди, навіть якщо отримають у певних економічних цілях паспорт РФ, не перестануть вважати себе громадянами України", - переконаний експерт.

Крім того, він зауважив, що у більшості громадян, які були опитані на КПВВ, зберігається інтерес до залученості у суспільно-політичне життя країни.

Так, 62% громадян вважають, що жителі непідконтрольних територій мають право голосувати на виборах Президента і 56% висловили особисте бажання брати участь у виборах.

"Тобто всі тези російської пропаганди, що там уже говорять і про окремий народ, і про останню ініціативу з видачі паспортів (паспорти РФ - ред.), опитування, хоч воно і не є класичним, точним кількісним опитуванням, спростовує. Нічого подібного на окупованих територіях у великих масштабах немає, значною мірою політика РФ щодо створення уламку "руського міра" не зовсім працює. Це дає підстави для обережного оптимізму", - переконаний Бурковський.

У свою чергу директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна зазначила, що люди, які їздять через КПВВ, більше прихильні до України й не можуть із точністю презентувати настрої на непідконтрольних територіях.

Опитування було проведене Фондом "Демократичні ініціативи" на контрольних пунктах в'їзду-виїзду (КПВВ) у Донецькій і Луганській областях (Гнутово, Новотроїцьке, Майорськ, Станиця Луганська) 4-23 березня 2019 року. Участь в опитуванні взяли 800 респондентів.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-