Вдосконалення порядку допуску до професії приватних виконавців та порядку діяльності Дисциплінарної комісії приватних виконавців

Вдосконалення порядку допуску до професії приватних виконавців та порядку діяльності Дисциплінарної комісії приватних виконавців

Укрінформ
26 березня 13:30 - Вдосконалення порядку допуску до професії приватних виконавців та порядку діяльності Дисциплінарної комісії приватних виконавців

Організатор: Міністерство юстиції України.

Учасники: Світлана Глущенко - заступник міністра юстиції України з питань виконавчої служби; Олександр Сивокозов - заступник голови Ради приватних виконавців України; Ілля Черногоренко - генеральний директор Директорату правової політики у сфері судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів; Наталія Ступницька - національний менеджер програми верховенства права та прав людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Підсумкові матеріали:

Мін’юст презентував зміни до порядку допуску до професії приватних виконавців

Міністерство юстиції напрацювало зміни до порядку допуску до професії приватних виконавців та порядку діяльності Дисциплінарної комісії приватних виконавців.

Відповідні новації презентувала під час прес-конференцїі в Укрінформі заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко.

“Ми презентуємо реальні кроки, які будуть імплементовані у відповідні порядки, які затверджуються Міністерством юстиції України та стосуються порядку доступу до професії приватного виконавця”, - сказала Глущенко.

За її словами, у першу чергу ідеться про те, що оновлений порядок доступу буде передбачати можливість для кандидатів проходити онлайн-навчання з подальшим складанням іспиту у вищому навчальному закладі.

“Хочу нагадати, що сьогодні до переліку вищих навчальних закладів, які надають освітні послуги саме в частині надання знань у сфері примусового виконання судових рішень, включено 10 навчальних закладів”, - розповіла Глущенко.

Вона пояснила, що з моменту внесення відповідних змін, кандидатам надається право вибору місця отримання знань у сфері примусового виконання рішень та форми - стаціонарної форми навчання чи онлайн.

Після закінчення навчання, зауважила заступник міністра, передбачається отримання свідоцтва.

“Також змінами буде впроваджена можливість проходження стажування приватними виконавцями не лише в органах державної виконавчої служби, але і в офісах приватних виконавців”, - розповіла заступник міністра.

Окрім того, за її словами, передбачається введення автоматизації третього етапу - виконання практичного завдання.

“Що стосується роботи дисциплінарної комісії, вона полягає в тому, що ми фактично будемо імплементувати такий інститут, як дисциплінарний уповноважений, який буде делегований Асоціацією приватних виконавців, і буде готувати відповідний висновок щодо дисциплінарного провадження по конкретному приватному виконавцю , а також буде узагальнювати відповідну дисциплінарну практику”, - розповіла Глущенко.

Ще одна новація, яку презентували під час прес-конференції, - оновлення персонального складу як дисциплінарної, так і кваліфікаційної комісії приватних виконавців.

“Ця видозміна пов’язана з тим, що ми будемо звертатися до наших міжнародних партнерів, аби вони запропонували нам експерта або фахівця у галузі права, щоб включити його в склад як кваліфікаційної, так і дисциплінарної комісії”, - зазначила Глущенко.

За її словами, із 9 членів дисциплінарної комісії, як передбачено законом, лише троє будуть працівниками сфери юстиції, інші члени - приватні виконавці, суддя, який обирається Радою суддів України, а також експерт або фахівець у галузі права, рекомендований міжнародною спільнотою.

“Ця реформа є дуже важливою і доволі складною, але ми абсолютно переконані, що наші наступні кроки саме в частині удосконалення порядку доступу до професії приватного виконавця будуть мати позитивний ефект. Ми досягнемо своєї кінцевої мети - збільшення кількості фактично працюючих приватних виконавців. У свою чергу, це також буде сприяти зменшенню навантаженння на державних виконавців, на запровадження здорової професійної конкуренції між виконавцями”, - вважає Глущенко.

Вона також повідомила, що на сьогодні в Україні кількість діючих приватних виконавців складає 158 осіб.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-