Рада громадського контролю при Державному бюро розслідувань: обрання шляхом електронного голосування

Рада громадського контролю при Державному бюро розслідувань: обрання шляхом електронного голосування

Укрінформ
15  березня  10:00 - Формування нового складу Ради громадського контролю при Державному бюро розслідувань шляхом електронного голосування: нові принципи та механізми

Організатор: Державне бюро розслідувань.

Учасники: Роман Труба - директор Державного бюро розслідувань; Володимир Фльонц – керівник ГО «Електронна демократія.

Запрошені: Кястутіс Ланчінскас – голова Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) в Україні; Віталій Шабунін – український політичний та громадський діяч; Євген Крапивін – експерт групи з реформування органів правопорядку Реанімаційного Пакету Реформ; Андрій Боровик – виконавчий директор Трансперенсі Інтернешнл Україна; Андрій Богданович – громадський діяч і засновник громадської організації «Фундація.101»; Тетяна Печончік – голова правління ГО «Центр інформації про права людини»; Світлана Конончук – директор Українського незалежного центру політичних досліджень; Олександр Лємєнов – юрист та експерт в сфері антикорупційної політики, експерт «StateWatch»; Володимир Петраковський – менеджер групи «Реформа органів правопорядку» РПР, експерт «StateWatch»; Гліб Канєвський — український політолог, публіцист, громадський діяч, голова експертної організації «StateWatch»; Тарас Шевченко – співголова Ради Реанімаційного Пакету Реформ, керівник комунікаційного відділу Реанімаційного Пакету Реформ; Леся Василенко – голова правління ГО «Юридична Сотня», член Ради Реанімаційного Пакету Реформ; Микола Хавронюк – голова Науково-консультативної Ради при Державному бюро розслідувань; Тарас Бойко – виконавчий директор ГО «Центр політико-правових досліджень»; Максим Болдін – голова Ради громадського контролю при Державному бюро розслідувань;  Надія Корінна – секретар Ради громадського контролю при Державному бюро розслідувань; Наталія Мамченко – член Ради громадського контролю при Державному бюро розслідувань; Олексій Гриценко – представник ГО «Автомайдан»; Ярослав Юрчишин – голова Правління, колишній виконавчий директор ТІ Україна; Галина Янченко – голова Правління ГО "Антикорупційний штаб"; Андрій Білецький – адміністративний директор міждисциплінарного науково-освітнього центру щодо протидії корупції в Україні (ACREC), експерт в сфері запровадження освітніх онлайн програм в сфері протидії корупції та ролі громадянського суспільства в сфері проведення антикорупційних реформ; Оксана Нестеренко – виконавчий директор ACRE; Михайло Жернаков – директор Фундація DEJURE; Андрій Андрушків – керівник проектів, адвокаційний менеджер в CENTRE UA.

Підсумкові матеріали:

ДБР викликала журналістів "Bihus.Info" у справі про розкрадання в "Укроборонпромі"

Державне бюро розслідувань викликало на допит журналістів "Bihus.Info" у межах розслідування кримінального провадження стосовно можливого отримання хабарів посадовцями Генпрокуратури, СБУ, Державної фіскальної служби і НАБУ за непритягнення до відповідальності причетних до корупції в оборонній сфері.

Про це сказав у коментарі Укрінформу начальник відділу по роботі з громадськістю та ЗМІ бюро Максим Білоусенко.

"Слідчі викликали на допит журналістів "Bihus.Info". Перевіряється інформація щодо фактів переписки працівників СБУ та НАБУ. Слідчим потрібні матеріали переписки, якими користувалися журналісти", - сказав він.

Раніше у ДБР повідомляли, що після виходу журналістського розслідування порушили кримінальну справу щодо можливого отримання хабарів чиновниками ГПУ, СБУ, ДФС та НАБУ.

11 березня у четвертій частині журналістського розслідування "Bihus.info" йшлося про те, що працівники Служби безпеки, Військової прокуратури, Державної фіскальної служби і Національного антикорупційного бюро допомагали засновнику ТОВ "Оптимумспецдеталь" Андрію Рогозі вирішувати проблемні питання.

У розпорядженні журналістів опинилася телефонна переписка, у якій йдеться, що Рогоза і його партнер Віталій Жуков давали хабарі правоохоронцям за закриття кримінальних справ. Фірма "Оптимумспецдеталь" спеціалізувалася на постачанні на оборонні підприємства, які входять до концерну "Укроборонпром", контрабандних деталей до військової техніки з Росії.

Зокрема, в листуванні Рогози і Жукова йдеться про хабар у вигляді автомобіля BMW для співробітника столичного главку СБУ Дмитра Москаленка.

Також у листуванні згадується перший заступник директора НАБУ Гізо Углава, детективи бюро Дмитро Литвиненко і Олег Борисенко, а також позаштатний агент НАБУ Євген Шевченко.

Після виходу даного сюжету у НАБУ заявили, що розпочали службове розслідування за озвученими фактами. У бюро стверджують, що жоден зі співробітників НАБУ не брав хабарів.

ДБР викличе на допит заступника директора НАБУ Углаву - Труба

Державне бюро розслідувань викличе на допит детективів Національного антикорупційного бюро, а також першого заступника бюро Гізо Углаву у рамках розслідування кримінальної справи стосовно можливого отримання хабарів правоохоронцями, яка була порушена після оприлюднення журналістської розслідування "Bihus.Info".

Про це заявив у коментарі Укрінформу голова ДБР Роман Труба.

"Всі працівники НАБУ, які фігурують у журналістському розслідуванні, які фігурують у службових розслідуваннях бюро, обов'язково будуть не лише викликані, а й допитані під час кримінального провадження", - сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи буде ДБР викликати на допит першого заступника директора НАБУ Углаву, який також фігурує у розслідуванні журналістів, Труба сказав: "Звичайно".

Очільник ДБР також зазначив, що наразі у бюро допитуються журналісти "Bihus.Info", а після отримання від них доказів на допит викличуть правоохоронці.

"Спочатку потрібно допитати людей, які дадуть прямі доказі, і після цього ми будемо викликати всіх правоохоронців. Журналістів ми уже допитуємо", - сказав він.

Раніше у ДБР повідомляли, що після виходу журналістського розслідування порушили кримінальну справу щодо можливого отримання чиновниками ГПУ, СБУ, ДФС та НАБУ хабарів.

В оприлюдненій 11 березня четвертій частині журналістського розслідування "Bihus.info" йшлося про те, що працівники Служби безпеки, Військової прокуратури, Державної фіскальної служби і Національного антикорупційного бюро допомагали засновнику ТОВ "Оптимумспецдеталь" Андрію Рогозі вирішувати проблемні питання.

У розпорядженні журналістів опинилася телефонна переписка, у якій йдеться, що Рогоза і його партнер Віталій Жуков давали хабарі правоохоронцям за закриття кримінальних справ. При цьому фірма спеціалізувалася на постачанні на оборонні підприємства, які входять до концерну "Укроборонпром", контрабандних деталей до військової техніки з Росії.

Зокрема, в листуванні Рогози і Жукова йдеться про хабар у вигляді автомобіля BMW для співробітника столичного главку СБУ Дмитра Москаленка.

Також у листуванні згадуються перший заступник директора НАБУ Гізо Углава, детективи бюро Дмитро Литвиненко і Олег Борисенко, а також позаштатний агент НАБУ Євген Шевченко.

Після виходу даного сюжету у НАБУ заявили, що розпочали службове розслідування за озвученими фактами. У бюро стверджують, що жоден зі співробітників НАБУ не брав хабарів.

ДБР ініціює обрання нового складу Ради громадського контролю 18 березня

Державне бюро розслідувань ініціює обрання нового складу Ради громадського контролю 18 березня.

Про це зазначив під час круглого столу в Укрінформі директор ДБР Роман Труба.

"Перший склад Ради громадського контролю при ДБР було обрано у квітні минулого року. За 30 днів до завершення дії складу РГК бюро приймає рішення про оголошення нових виборів. Мною у понеділок буде прийнято таке рішення, я зроблю оголошення про початок процедури проведення конкурсу на новий склад Ради громадського контролю", - сказав він.

Труба розповів, що минулого разу склад РГК обирався під час проведення установчих зборів, однак протягом останнього року шляхом дискусій було вирішено обирати новий склад ради через онлайн-голосування.

"Обрання шляхом онлайн-голосування значно розширює права громадян обрати тих людей, які протягом певного часу представляють інтереси громадськості", - зазначив Труба.

Онлайн-голосування для ДБР проведе ГО "Електронна демократія".

Участь у конкурсі до Ради громадського контролю ДБР можуть брати до трьох членів однієї громадської організації, яка спеціалізується на правозахисній діяльності. Для цього громадській організації потрібно подати фінансовий звіт за минулий рік.

"Цей документ дасть змогу зрозуміти, наскільки активно громадська організація проводила свою діяльність за попередній період часу", - наголосив Труба.

Документи подаються онлайн на електронну пошту або через онлайн-форму реєстрації кандидата. Рейтингове голосування громадян за кандидатів до РГК триватиме 24 години та є безкоштовним. У результаті до РГК пройдуть 15 кандидатів, які наберуть найбільше голосів.

Голосувати за кандидатів можна буде лише на території України через надсилання смс-повідомлень.

Як відомо, РГК є колегіальним консультативно-дорадчим органом, який забезпечує цивільний контроль за діяльністю Державного бюро розслідувань. РГК сприяє взаємодії бюро з громадськими об’єднаннями з питань, пов’язаних з діяльністю відомства. Також РГК заслуховує інформацію про діяльність ДБР, проводить аналіз стану виконання завдань бюро.

 

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-