Міжнародна премія імені Івана Франка у 2019-му. Підсумки прийому робіт

Міжнародна премія імені Івана Франка у 2019-му. Підсумки прийому робіт

Укрінформ
15 березня 13:00 -Підсумки прийому наукових робіт на здобуття Міжнародної премії  імені Івана Франка у 2019 році 

Організатор: Міжнародний фонд Івана Франка.

Учасники: Роланд Франко - голова правління Міжнародного Фонду Івана Франка; Ярослав Гарасим - член правління Фонду, проректор Львівського національного університету ім.І. Франка, доктор філологічних наук, професор; Володимир Бугров - член правління Фонду, проректор Київського університету ім. Т.Шевченка, кандидат філософських наук, професор; Ігор Курус -   директор Міжнародного фонду Івана Франка.

Коротко. Під час заходу буде оголошено список претендентів на здобуття Міжнародної премії імені І.Франка у галузі соціально-гуманітарних наук та україністики.

Довідково. Міжнародну премію імені Івана Франка започаткував Міжнародний фонд Івана Франка в 2015 році. Щорічна премія є почесним визнанням наукових відкриттів, вагомих здобутків і значних заслуг науковців світу в галузі україністики та соціально-гуманітарних наук. Ініціатором створення фонду став онук Івана Франка - Роланд Франко. Міжнародна премія вручається  щорічно у день народження Івана Франка - 27 серпня. Лауреати премії нагороджуються грошовою винагородою та золотим знаком лауреата.

Підсумкові матеріали:

Імена лауреатів Міжнародної премії ім. Франка оголосять у червні у Відні

Імена лауреатів Міжнародної премії ім. Івана Франка будуть оголошені 23 червня у Відні (Австрія).

Про це член правління Міжнародного фонду Івана Франка, проректор Київського університету ім. Т.Г.Шевченка кандидат філософських наук, професор Володимир Бугров повідомив на прес-конференції в Укрінформі.

“21-23 червня у Відні буде проведено експертний відбір лауреатів Міжнародної премії ім. Івана Франка, а 27 серпня, традиційно у святковий для нас день - у день народження Івана Франка - у Дрогобичі відбудеться урочиста церемонія нагородження лауреатів премії”, - сказав він.

За словами Бугрова, комітет премії вже розпочав формування номінаційних комітетів, які мають підтвердити відповідність поданих на конкурс монографій визначеним науковим дисциплінам. Вибрані роботи буде передано до Міжнародної експертної ради, яка відбере три найкращі монографії у кожній номінації і передасть на розгляд міжнародного журі.

“Це приватна ініціатива, ми формуємо преміальний фонд за рахунок благодійних внесків. І хочу сказати, що у 2016 році це було півмільйона гривень, в 2017 році — півмільйона гривень, у 2018-му це було 400 тис. грн, а цього року ми збираємо кошти і сподіваюся, що ми вийдемо на не нижчу суму, ніж була у попередні роки”, - сказав директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус.

Він додав, що крім грошової нагороди переможці отримають золотий знак лауреата премії. "Це одна з небагатьох в Україні відзнак, яка повністю з золота - це золото 375 проби, - і вона важить 24 грами", - уточнив Курус.

За його словами, у 2019 році на конкурс було подано 27 наукових робіт. Премія присуджується у двох номінаціях: «За вагомі здобутки (досягнення) у галузі україністики» та «За вагомі здобутки (досягнення) у галузі соціально-гуманітарних наук».

За перемогу змагатимуться вчені з України, Канади, Італії, Польщі та Сербії. В умовах російської агресії до участі у конкурсі не допускалися наукові роботи з РФ.

Наукові роботи, які було подано на здобуття премії, охоплюють 13 наукових дисциплін: історія, україністика, мовознавство, філософія, літературознавство, етнографія, ономастика, мистецтвознавство, фольклористика, культурологія, педагогіка, політична економіка, право. Монографії написано п’ятьма мовами: українською, англійською, польською, сербською та російською.

Голова правління Міжнародного фонду Івана Франка Роланд Франко нагадав, що цю премію започаткували у 2015 році. Вона є почесним визнанням наукових відкриттів, вагомих здобутків і значних заслуг науковців світу у галузі україністики та соціально-гуманітарних наук. “Міжнародна премія імені Івана Франка - це не лише нагорода чи подія, це реальна нагода створити щось корисне. Це приватна ініціатива, яка має важливе значення не тільки для науки, а й України. Вона є важливою для кожного українця”, - наголосив Роланд Франко.

Як повідомляв Укрінформ, першим лауреатом Міжнародної премії імені Івана Франка у 2016 році став верховний архієпископ-емерит Української греко-католицької церкви, кардинал Католицької церкви Любомир Гузар.

У 2017 році у номінації “За вагомі здобутки (досягнення) у галузі україністики” лауреатом став професор Віденського університету, президент Міжнародної асоціації україністів Міхаель Мозер, а в номінації “За вагомі здобутки (досягнення) у галузі соціально-гуманітарних наук” нагороду здобув академік, почесний професор Львівського національного університету імені Івана Франка Олег Шаблій.

У 2018 році у номінації “За вагомі здобутки (досягнення) у галузі україністики” лауреатом стала професор Українського католицького університету (Львів) та Українського вільного університету (Мюнхен) Ярослава Мельник, а в номінації “За вагомі здобутки (досягнення) у галузі соціально-гуманітарних наук” переміг доцент кафедри східноєвропейської історії Гельсінського університету Йоганнес Ремі.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-