Популізм чи структурні реформи: що обіцяють кандидати у Президенти України?

Популізм чи структурні реформи: що обіцяють кандидати у Президенти України?

Укрінформ
13 березня 11:00 - Популізм чи структурні реформи: що обіцяють кандидати у Президенти України?

Організатор: Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД).

Учасники: Василь Філіпчук - головний радник МЦПД; Ігор Петренко -  директор департаменту внутрішньої політики МЦПД; Єгор Киян - експерт з економічних питань МЦПД; Максим Степаненко -  експерт з питань внутрішньої політики МЦПД.

Питання до обговорення:

Передвиборчі стратегії у сфері внутрішньої політики основних претендентів на президентську посаду.

Економічний компонент у передвиборчих програмах кандидатів.

Основні тренди у передвиборчих програмах кандидатів.

«Космічні» фантазії земних кандидатів.

Довідково. Міжнародний центр перспективних досліджень проаналізував передвиборчі програми кандидатів, їхнє бачення розвитку економічної та внутрішньої політики та засади, на яких вони збираються будувати власні стратегії національного розвитку.

Підсумкові матеріали:

У передвиборчих програмах кандидати в президенти маніпулюють низькою освіченістю українців — експерт

Кандидати в Президенти України на чергових виборах 31 березня 2019 року у своїх програмах маніпулюють низькою освіченістю українців.

Про це сказав експерт із внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Степаненко на експертній дискусії в Укрінформі .

“Можна говорити і про те, що кандидати в президенти маніпулюють низькою політичною освіченістю українців, а тому й намагаються їм продати якомога більше повітря”, - зазначив Степаненко під час презентації аналізу програм кандидатів у Президенти України.

Він наголосив на тому, що “програми кандидатів є однаковими, їх досить складно розрізняти не те що одну від одної, але і минулих та позаминулих програм”.

За словами експерта, це свідчить про те, що проблеми, які кандидати пропонують вирішити, досі актуальні, відповідно - “їхні старі програми та обіцянки не були ефективними”.

“Реальне змагання за електоральні симпатії відбувається все ж таки за рахунок тиску на ірраціональне. Ми бачимо, що це в першу чергу образ, те, з чим асоціюється кандидат у президенти, а щодо програм, то можна писати і про безкоштовний хліб”, - сказав Степаненко.

Серед найрозповсюдженіших обіцянок кандидатів у президенти, які виокремив експерт, - обіцянка проведення податкової реформи, яка зустрічається у 33 програмах кандидатів, провести медичну реформу обіцяють 27 кандидатів, а 24 - судову. Стільки ж - 24 - обіцяють підвищити соціальні стандарти.

Водночас, зауважив Степаненко, у програмах 19 кандидатів зустрічається обіцянка провести антикорупційну реформу, а в 17 — конституційну.

У 17 кандидатів у президенти є згадка про підтримку євроатлантичного курсу України та обіцянки ввести норму про виборність суддів.

“Більш актуальними питаннями для сьогоднішньої України є плани з розбудови професійної армії, яка б змогла захистити нас від російської агресії на Донбас,і та встановити територіальну цілісність і суверенітет. Також актуалізувався процес децентралізації - 23 кандидати в президенти обіцяють стимулювати його, розширювати права громад, а також усіляко сприяти цьому процесу”, - розповів Степаненко.

При цьому, за його словами, лише в програмах 12 кандидатів у президенти приділено увагу питанню поверненню до України трудових мігрантів.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-