Презентація рейтингу фінансового здоров’я банків України

Презентація рейтингу фінансового здоров’я банків України

Укрінформ
12 березня 10:00 - Презентація рейтингу фінансового здоров’я банків України

Організатори: Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД); Інтернет-видання «Апостроф».

Учасники: Світлана Шереметьєва -  шеф-редактор інтернет-видання «Апостроф»;  Єгор Киян -  експерт Міжнародного центру перспективних досліджень; Олена Коробкова -  виконавчий директор Незалежної асоціації банків України; Віктор Маштабей – модератор,  голова Наглядової Ради Міжнародного центру перспективних досліджень; Ілля Пономарьов  - засновник Міжнародної інвестиційної компанії.

До участі запрошені: представники банківського сектору, органів державної влади, експертного середовища, неурядових організацій, громадські активісти та ЗМІ.

Питання до обговорення:

Презентація рейтингу фінансового здоров’я банків України.

Позиція представників банківського сектору, експертів щодо перспектив його розвитку і проблемних питань на цьому шляху.

Коротко. Мета заходу – презентувати рейтинг фінансового здоров’я банків України, обговорити перспективи розвитку банківського сектору.

Як повідомляють організатори, після  «банкопаду» у 2014-2015 роках довіра населення до банків значно знизилася. Разом з цим скорочення кількості банків не стало запорукою їх надійності. Сьогодні понад третина банків частково не дотримується встановлених нормативів НБУ, що створює певні виклики для подальшого розвитку банківської системи. Відтак існує потреба у визначенні найнадійніших банків і представленні незалежних оцінок щодо їх спроможності надавати основні банківські послуги.

Також вони зазначають, що використання підходу, який характеризує, одночасно, показники ефективності та надійності банку дозволить підвищити довіру до результатів дослідження. Банк оцінюватиметься з точки зору привабливості як для власних акціонерів, так і для його клієнтів.

Контактна особа: Світлана Шевченко, тел.: 050 804 30 22, e-mail: s.radchenko@icps.com.ua

Підсумкові матеріали:

МЦПД оприлюднив рейтинг фінансового здоров’я банків України

Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД) та Інтернет-видання «Апостроф» презентували рейтинг фінансового здоров’я банків України.

Унікальність рейтингу полягає у використанні підходу до оцінки, який характеризує одночасно показники ефективності та надійності банку, зазначив під час круглого столу в Укрінформі старший експерт МЦПД Єгор Киян, повідомляє кореспондент агентства.

“На даний момент найбільш фінансового здоровими банками є “Приватбанк”, Альфа-Банк та Райффайзен Банк Аваль. Ці банки намагаються дотримуватися усіх нормативів, а виконувати усі свої зобов’язання”, - сказав Киян.

За його словами, у результаті банк оцінюється з точки зору привабливості як для власних акціонерів, так і для його клієнтів.

Так, до рейтингу за індексом надійності окрім перших трьох увійшли інші банки, активи яких складають понад 50 млрд грн. Зокрема, АТ “Ощадбанк”, АТ “UKRSIBBANK”, АТ “Альфа-Банк”, АБ “Укргазбанк”, АТ “ПУМБ”. За індексом ефективності: АТ “Альфа-банк”, АТ “Райффайзен Банк Аваль”, АТ КБ “ПриватБанк”, АТ “UKRSIBBANK”, АТ “ПУМБ”, АБ “Укргазбанк”, АТ “Укрексімбанк”, АТ “Ощадбанк”. ТОП-10 банків з активами у понад 2 млрд грн виглядає так: АТ “Ідея банк”, АТ “Універсал банк”, АТ “А-банк”, АТ “Сітібанк”, АТ КБ “Приватбанк”, АТ “Альфабанк”, Ат “Райфайзен Банк Аваль”, АТ “МІБ”, АТ “Креді агріколь банк”, АТ “ОТП банк”.

Як зазначив старший експерт МЦПД, видно, що малі банки успішно конкурують за дотриманням нормативів, а великі банки найчастіше демонструють значну ефективність використання своїх активів.

“Існує значний розрив між найбільш та найменш фінансового здоровими банками (майже у шість разів). Помітний резерв для значного покращення показників Індексу”, - додав Киян.

Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова переконана тому, що ситуація у банківській сфері після “банкопаду” у 2014-2015 роках поступово налагоджується. “Станом на січень 2019 року ми маємо 67 прибуткових банків. За минулий рік у нас тільки один банк пішов, це “ВТБ банк”. Перерозподіл клієнтів вже відбувся , тому банківська система вже оновлена із сподіваюся, що буде набирати обертів у зростанні економіки України”, - сказала вона.

Підтримала таку думку шеф-редактор інтернет-видання “Апостроф” Світлана Шереметьєва: "Ми вважаємо, що банківська реформа дійсно дає результати".

Голова Наглядової Ради міжнародного центру перспективних досліджень Віктор Маштабей порадив дослідникам, які обіцяють у майбутньому оновлювати цей рейтинг щокварталу, спробувати розширити його, порівнюючи із ситуацією в інших країнах.

“Це дозволить побачити те, як ми виглядаємо у порівнянні. Банки, які входять у контакт з бізнесом, виглядають трохи краще, бо це інший вид заробітку. Економіка без банків не працює, настільки велика доля інвестицій у виробництва, скільки нових виробництв завдяки банківским кредитам пішло угору. Якщо ми це не аналізуємо, то тоді це виходить рейтинг для власного задоволення”, - зауважив він.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-