Презентація книги «Крим за завісою. Путівник зоною окупації»

Презентація книги «Крим за завісою. Путівник зоною окупації»

Укрінформ
7 березня 12:00 - Презентація книги «Крим за завісою. Путівник зоною окупації» 

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Павло Клімкін - міністр закордонних справ України; Еміне Джапарова - перший заступник міністра інформаційної політики України; Іван Ліщина - заступник міністра юстиції України, Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини; Ігор Гуськов - голова апарату СБУ; Руслан Кац - радник з політичних і суспільних питань, начальник відділу зовнішньої політики і дипломатії Посольства Канади в Україні; Дмитро Шульга - директор європейської програми МФ «Відродження»; Христина Добровольська - аналітик-розслідувач «Інформнапалм»; Максим Майоров -  політолог, автор видання.

Коротко. Під час заходу Центр дослідження безпекового середовища «Прометей» презентує книгу «Крим за завісою. Путівник зоною окупації». Це нове видання, що продовжує серію компактних довідників про сірі зони безпекового середовища, розпочату вже знаною в експертному середовищі книгою «Донбас у вогні. Путівник зоною конфлікту». 

Чим жив Крим до 2014 року? Як відбувалося захоплення українського півострова? Чого чекати в майбутньому? У п'яту річницю анексії нова книга зірве завісу ізоляції та постправди, проведе читачеві екскурсію білими плямами кримської історії та повcякдення. 

Видання з'явилося за сприяння Канадського фонду підтримки місцевих ініціатив та Міжнародного Фонду «Відродження», містить ексклюзивні факти про окупацію та мілітаризацію Криму, зібрані Міжнародною волонтерською спільнотою InformNapalm. Поширення книги різними мовами безкоштовне.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі презентували книгу "Крим за завісою. Путівник зоною окупації"

Центр дослідження безпекового середовища "Прометей" представив книгу "Крим за завісою. Путівник зоною окупації", яка розповідає читачеві правду про ситуацію на півострові.

Презентацію в Укрінформі організувало Міністерство інформаційної політики України, повідомляє кореспондент агентства.

“У п’яту річницю окупації Криму ми підсумовуємо багато чого з того, що нам вдалося зробити і що ще треба. Але є факти наслідків цієї окупації, які ми засвідчуємо у щоденному режимі. Це і репресії, і політично мотивовані справи, викрадення людей, знущання, психологічні тортури. Ми сьогодні маємо констатувати, що немає фізичної війни з Кримом, але, на жаль, є когнітивна війна, це війна реальності, тому що у це вкладається ресурс, створюється контент з різними гібридними формами, коли різними аргументами доводять, що Крим наш, то для України є надзвичайно важливими пошук своїх аргументів. Як от презентація цієї книги це “+1” у кошик нашої правди в цій когнітивній війні”, - сказала перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова.

У свою чергу міністр закордонних справ Павло Клімкін запевнив, що видання стане цінним наочним аргументом для того, аби розповісти світові про події в окупованому Криму. “Не обов’язково читати кожен розділ, але кожен, хто візьме її (книгу — ред.) в руки, для себе там знайде особливо щось цікаве, що таке Крим, що там відбувається, що власне робить Росія”, - підкреслив він.

За його словами, у книзі міститься не просто інформація, а емоційні розповіді, “особиста мова”. “Я завжди кажу, що ми не можемо перемогти російську агресію тільки політично, говорячи якимись меседжами, нам потрібно доводити, що стоїть за нашою боротьбою. Без такої емоції для багатьох наших друзів це до кінця не зрозуміло”, - додав Клімкін.

За словами політолога, автора Максима Майорова, нове видання продовжує серію компактних довідників про сірі зони безпекового середовища, розпочату вже знаною в експертному середовищі книгою "Донбас у вогні. Путівник зоною конфлікту".

“По формі це приблизно те саме. П’ять мовних версій, але замість французької версії ми вирішили зробити турецьку версію, щоб її можна було поширювати на турецькомовну аудиторію. Там розповідаються певні передумови конфлікту, перебіг, наслідки, стан Криму в умовах окупації. Є докази міжнародної волонтерської організації InformNapalm про залучення російських регулярних частин до окупації. Це майже 150 сторінок важливої інформації”, - сказав він.

Як зазначила аналітик-розслідувач InformNapalm Христина Домбровська, нині саме час звернути увагу світу на цю проблеми та розповісти правду про злочини Кремля у Криму, зробити все, щоб російська влада отримала справедливе покарання за усі свої дії.

“InformNapalm дуже ретельно перевіряє інформацію, яку збирає, тому ви дізнаєтеся не тільки правду і ті факти про захоплення півострова, а й дізнаєтеся список військових частин збройних сил РФ, які захоплювали Крим, дізнаєтеся про схеми проникнення, роль парамілітарних груп у цьому процесі і багато іншого”, - запевнила вона.

Окрім того, директор Європейської програми Міжнародного фонду відродження Дмитро Шульга переконаний, це якісне видання можна сміливо презентувати міжнародній аудиторії і таким способом доносити правду. “Ця книга буде корисною для усіх тих, хто веде діалог з міжнародними партнерами”, - сказав він.

Зі свого боку, радник з політичних і суспільних питань, начальник відділу зовнішньої політики і дипломатії Посольства Канади в Україні Руслан Кац розраховує на те, що книга буде так само широко використовуватися у світі, як і попередня, присвячена захопленому Донбасу. ”Вона дасть можливість підвищити обізнаність про окупацію Криму міжнародної спільноти”, - додав він.

Видання з'явилося за сприяння Канадського фонду підтримки місцевих ініціатив та Міжнародного фонду "Відродження", містить ексклюзивні факти про окупацію та мілітаризацію Криму, зібрані Міжнародною волонтерською спільнотою InformNapalm.

Поширення книги різними мовами безкоштовне.

Клімкін припускає, що Росія переселяє в окупований Крим росіян з кримінальним минулим

Росія переселяє на територію анексованого Криму десятки тисяч своїх громадян, серед яких може бути багато людей з кримінальним минулим.

Про це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін під час прес-конференції в Укрінформі.

“Переселяючи десятки тисяч людей з Росії, причому досить різних за національною, релігійною ознакою, у нас є побоювання, що багато з них має ще і кримінальне минуле. Тобто спеціально переселяють людей, яких можна контролювати”, - зазначив він.

Клімкін також нагадав, що ФСБ щодня викликає до себе кримчан з метою залякати їх. Він, зокрема, нагадав, що нещодавнє затримання архієпископа ПЦУ Климента, яке, за його словами, було “взагалі за межами всіх червоних ліній”.

“Росія, ви прекрасно розумієте, але багато хто в світі це відчуває, але не до кінця розуміє, що вона не змогла перетворити окуповану територію на звичайну Росію, це набагато гірша версія Росії, набагато гірша версія диктатури, де багато людей бояться просто виходити з дому”, - наголосив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент мав 3 березня виїхати до Ростова-на-Дону на зустріч із політв'язнем Павлом Грибом. Але його затримали просто в автобусі на центральному автовокзалі Сімферополя і відвезли до Центрального райвідділу міліції. Пізніше владика був звільнений.

Архієписком розповів ЗМІ, що його затримали, аби допитати у справі про нібито пограбування церкви у Сімферополі, де він служить.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-