Balzac Fest в Україні.  Презентація фестивалю

Balzac Fest в Україні. Презентація фестивалю

Укрінформ
4 березня 15:30 - Презентація фестивалю Balzac Fest в Україні до 220-річчя з дня народження Оноре де Бальзака

Організатор: Міністерство культури України.

Учасники: Юрій Рибачук - заступник міністра культури України; Жан Рош - президент Асоціації «Бальзак-Ганська», кавалер ордену Почесного Легіону; Тетяна Васильєва - координатор проекту  Balzac Fest, віце-президент Lions club Kiev Ecology; Тетяна Парфентьєва - начальник обласного управління культури та туризму Житомирської ОДА.

Довідково. Проведення фестивалю ініціювали Французька асоціація «Бальзак-Ганська» та українська ГО «Пам'яті життя Бальзака та Ганської».

Balzac Fest триватиме з 14 березня по 8 червня 2019 року та охопить українські міста, які відвідав Бальзак під час своїх подорожей Україною: м. Київ, м. Житомир, м. Бердичів та с. Верхівня.

Цьогорічна програма представляє широкий спектр подій, об'єднаних бальзаківською тематикою: конкурси серед художників, перекладачів та школярів, концерти класичної музики, театральні спектаклі та вистави. Серед знакових подій фестивалю слід зазначити встановлення у Києві роботи відомого скульптора В.Бородая та урочистості за участі іноземних гостей, які відбудуться наприкінці весни у садибі Ганських у с. Верхівня.

Підсумкові матеріали:

Balzac Fest з нагоди 220-річчя Оноре де Бальзака стартує 14 березня в Україні

Масштабний фестиваль Balzac Fest відбудеться 14 березня — 8 червня в Україні. Він охопить кілька міст і буде присвячений 220-річчю від дня народження всесвітньо відомого письменника Оноре де Бальзака.

Про це повідомив президент Асоціації «Бальзак-Ганська», кавалер ордена Почесного Легіону Жан Рош на прес-конференції в Укрінформі.

“В цьому році 220-річчя Оноре де Бальзака відзначають у всьому світі, і Україна не є винятком. Роботу над фестивалем ми розпочали понад рік тому. І в ході підготовки назвали його Balzac Fest. Це передбачає, що фестиваль буде проходити щорічно на регулярній основі. Відтак ми очікуємо, що він стане невід’ємною частиною українського культурного життя”, - підкреслив Жан Рош.

За його словами, основні заходи цього фестивалю будуть проходити в кількох місцях — Житомир, Бердичів, село Верхівня, Київ — і триватимуть до кінця цього року. Зокрема, за участі директора Дому-музею Бальзака в Парижі Іва Ганьо оголошено конкурс серед студентів і викладачів художніх академій “Бальзак очима українців”. Переможець конкурсу отримає можливість відвідати Вищу школу мистецтв та дизайну ТАLM у м.Тур, в якому народився Бальзак.

Як зазначалося, фестиваль передбачає більше 30 заходів, які відбудуться на понад 20 локаціях. Він включає, зокрема, показ вистави Неди Нежданої та Олега Миколайчука “Ігри вовків бальзаківського віку”, присвяченої українським сторінкам життя Бальзака, концерти класичної музики часів Бальзака, проведення міжнародної науково-практичної конференції “Оноре де Бальзак: грані, інтерпретація, Україна”.

Директорка Французького інституту в Україні Селін Метель звернула увагу на такі події, як презентація коміксу “Батечко Горіо” (видавництво Леополь) та нагородження переможців конкурсу дитячих малюнків, ілюстрацій, коміксів за творами Бальзака, що відбудеться 18 квітня у Житомирі. А також на фінал конкурсу літературного перекладу “Кава по-бальзаківськи” 20 березня у Києві та фінал конкурсу “Бальзак очима українців” 24 травня у Києві.

Завершення фестивалю відбудеться у Києві, де 7-8 червня, зокрема, планується встановлення бюста Бальзаку роботи відомого скульптора Василя Бородая.

Як наголосив заступник міністра культури України Юрій Рибачук, фестиваль є знаковим не тільки для Франції, а й для України. І тому Міністерство культури долучилося до ініціативи проведення цього великого, насиченого подіями заходу.

“Ми переконані, що цей фестиваль продемонструє не тільки міцні культурні зв’язки між Україною і Францією, а й стане важливим в плані культурної дипломатії, адже він підкреслює, що Україна є невіддільною часткою європейського культурного простору”, - сказав Рибачук.

Детальна програма фестивалю - на сайті www.balzacfest.com.ua. Всі актуальні новини фестивалю з’являтимуться у Facebook на сторінці асоціації “Бальзак-Ганська”.

Ініціатор проведення Balzac Fest в Україні виступив з ідеєю відновити садибу Ганських

Жан Рош - президент Асоціації «Бальзак-Ганська», кавалер ордена Почесного Легіону, один з ініціаторів проведення масштабного щорічного фестивалю Balzac Fest в Україні — виступив з ідеєю відновити садибу Ганських.

Про це Жан Рош повідомив на прес-конференції в Укрінформі, присвяченій презентації Balzac Fest.

“Бальзак прожив частину свого життя в маєтку Ганських у Верхівні. Зараз вона знаходиться у ненайкращому стані. Ми сподіваємося, що нам вдасться вдихнути в неї нове життя разом з усіма тими людьми, які долучилися до цієї ініціативи”, - сказав Жан Рош.

Він висловив сподівання на плідну співпрацю з Житомирською ОДА, з Ружинською РДА, із сільрадою Верхівні, з міською адміністрацією м.Бердичів, а також з Міністерством культури України. Крім того, на підтримку Посольства Франції в Україні та МЗС Франції.

“У досьє ми передбачили багато пунктів, але найбільш амбіційним — це моя давня мрія — є відновлення садиби у Верхівні”, - сказав Рош.

Він уточнив, що цій мрії — 20 років. Коли він вперше приїхав до Бердичева, до церкви, де вінчалися Бальзак і Ганська, а потім його відвезли у Верхівню, він був дуже розчарований станом доріг і відсутністю вказівних знаків на них, а також станом маєтку Ганських.

“Зараз, завдяки 220-річчю Бальзака, нам вдалося організувати робочу групу в Україні і домовитися про встановлення інформаційних вказівників і відновлення доріг... Сподіваюся, що спільними зусиллями нам вдасться відновити цей маєток”, - зазначив Рош.

Він додав, що проект відновлення - дуже масштабний і вимагає великого фінансування.

“Суму важко зараз назвати, тому що потрібно провести багато відповідних досліджень. Але мені в Україні вже вдавалося реалізовувати проекти, залучаючи набагато більші бюджети, тому я сподіваюся, що і цього разу вдасться зацікавити людей, які зможуть реконструювати цей маєток. Щодо строків відновлення, то від того моменту, як ми знайдемо фінансування, потрібно буде близько двох років, щоб маєток привести в належний стан. Я сподіваюся, що всі, хто мене сьогодні підтримують, і ті, хто дізнаються про цей проект, долучаться до відновлення маєтку у Верхівні”, - підкреслив Рош.

Як повідомляв Укрінформ, масштабний фестиваль Balzac Fest відбудеться 14 березня — 8 червня в Україні. Він охопить кілька міст і буде присвячений 220-річчю від дня народження всесвітньо відомого письменника Оноре де Бальзака.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-