Українська громада в окупованому Криму: ефективні механізми захисту прав та інтересів

Українська громада в окупованому Криму: ефективні механізми захисту прав та інтересів

Укрінформ
1 березня 13:00 - Українська громада в окупованому Криму: потенціал самозбереження, дискримінація з боку окупантів і підтримчі дії Української держави

Організатори: Міністерство інформаційної політики України; Науково-дослідний інститут українознавства МОН України; Державне підприємство «Держзовнішінформ»; Союз вимушених переселенців; Таврійська гуманітарна платформа.

Спікер: Андрій Іванець - кандидат історичних наук, координатор Таврійської гуманітарної платформи, старший науковий співробітник НДІ українознавства МОН України

До участі запрошені: представники української громади Криму, експертного середовища і органів влади.

Коротко. Під час заходу відбудеться презентація експертної доповіді кандидата історичних наук, координатора Таврійської гуманітарної платформи, старшого наукового співробітника НДІ українознавства МОН України Андрія Іванця, яка  містить результати досліджень, проведених у рамках виконання науково-дослідної роботи «Гуманітарні аспекти воєнно-політичної кризи в Криму та Донецькому краї», і конкретні пропозиції органам влади України щодо захисту прав та інтересів громади етнічних українців Криму.

Довідково.  Громади етнічних українців Криму у 2014-2018 рр. в умовах тимчасової окупації АР Крим і м. Севастополя Росією перетворилася на одну з двох найбільш дискримінованих етнічних спільнот регіону, тому пошук ефективних механізмів захисту прав та інтересів кримських українців є нагальною справою, вважають організатори.

Підсумкові матеріали:

Українці та кримські татари зазнають найбільших утисків від окупантів у Криму - експертна доповідь

Найбільшої дискримінації від російської окупаційної влади зазнають нарівні з кримськими татарами й етнічні українці у Криму.

Про це йдеться в експертно-аналітичній доповіді Науково-дослідного інституту українознавства МОН України "Громада етнічних українців Криму в умовах російської окупації: асиміляційний виклик політики держави-агресора", презентованій в Укрінформі.

"Особливо постраждали від політики держави-агресора корінний кримсько-татарський народ і громада етнічних українців, які проживають у Криму та в м.Севастополі. Ця громада є другою за розмірами", - зазначив автор доповіді - старший науковий співробітник НДІ українознавства МОН України Андрій Іванець.

Він уточнив, що відповідно до перепису 1991 року, 58% там складали етнічні росіяни, 12% - кримські татари, 24,4% - етнічні українці.

Іванець підкреслив що владні структури РФ і так званої Республіки Крим з 2014 року провадять курс на ліквідацію інституцій української освіти, культури і мас-медіа в Криму, заборону діяльності українських політичних і більшості громадських структур, а також переслідування конфесій, переважну більшість прихожан яких становлять українці, внаслідок чого відбувається витіснення українців із Криму та їх асиміляція.

"Дуже цікаві відбувалися маніпуляції з цифрами під час окупації Криму. Так, у березні 2015 року окупаційна влада оголосила, що, за попередніми результатами перепису, в Криму в 2014 році проживало 344,5 тисячі українців. Це менше на 40%, або на 232 тисячі, ніж було зафіксовано під час перепису 2001 року. Якщо вірити цим даним, то відбулася демографічна катастрофа", - констатував науковець.

За його словами, одним із потужних негативних факторів є масований інформаційно-психологічний тиск з боку Росії на українців на цій тимчасово окупованій території, і це робиться на різних рівнях.

"За підсумками аналізу мови ворожнечі Кримською правозахисною групою і центром інформації про права людини, в інформаційному просторі Криму з березня по вересень 2014 року і з січня по липень 2017 року було виявлено 718 випадків розпалювання ненависті. У 43% цього обсягу розпалювання ненависті мова йшла у повідомленнях ЗМІ, органів окупаційної влади щодо українців. Крім українців, найбільшим об’єктом ненависті були кримські татари", - сказав Іванець.

Зокрема, він зазначив, що негативно впливає на стан української етнічної спільноти Криму і незаконне переселення Росією на тимчасово окуповану територію своїх громадян. "Лише за офіційними російськими даними, протягом 2014 - початку 2018 років на Кримський півострів з РФ переселилося понад 200 тисяч колоністів. Можна припустити, що насправді їх кількість є суттєво більшою", - підкреслив він.

Підсумовуючи, Іванець констатував, що має місце довгострокова негативна тенденція дискримінації громади етнічних українців у Криму. Тож нагальним завданням Української держави, громадянського суспільства за підтримки міжнародного співтовариства є розробка і реалізація комплексу заходів для захисту і підтримки громади етнічних українців у періоди деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Іванець також повідомив, що текст доповіді від імені Науково-дослідного інституту українознавства МОН України, який містить рекомендації для влади, буде спрямований до тих органів влади, які у ній згадуються.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-