Громадянське суспільство України: сучасні практики та виклики розвитку.  Презентація доповіді

Громадянське суспільство України: сучасні практики та виклики розвитку. Презентація доповіді

Укрінформ
14 лютого 15:30 - Громадянське суспільство України: сучасні практики та виклики розвитку

Організатори:  УНІА «УКРІНФОРМ»; Національний інститут стратегічних досліджень.

Учасники: Василь Яблонський - перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень; Олександр Ярема - заступник міністра молоді та спорту України; Ірина Бекешкіна - директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Наталія Окша - заступник директора Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю, завідувачка відділу Секретаріату Кабінету Міністрів України; Ірина Пєша - директор Державного інституту сімейної та молодіжної політики, кандидат педагогічних наук; Марія Кармазіна - завідувач відділу соціально-політичної історії Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України, доктор політичних наук, професор; Юлія Тищенко - завідувач відділу етнонаціональних досліджень, реінтеграції та розвитку громадянського суспільства.

Довідково. В аналітичній доповіді проаналізовані суспільні настрої, організаційно-інституційні форми і практики громадської активності, зокрема основні тенденції молодіжної самоорганізації. Акцентовано увагу на значущості громадських ініціатив та діяльності організацій громадянського суспільства у запобіганні та протидії корупції.

Також у контексті проведення реформи децентралізації проаналізовано стан залучення та процедури участі громадськості у вирішенні питань місцевого  значення. Окреслено проблемні питання та подано рекомендації з удосконалення політико-правового забезпечення взаємодії громадськості з органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Доповідь підготовлено працівниками Національного інституту стратегічних досліджень за участі зовнішніх експертів.

Підсумкові матеріали:

Держава має бути зацікавленою в розвитку громадських організацій - експерт

Держава має бути зацікавленою в розвитку громадських організацій та побудові партнерських взаємин із ними.

Про це під час круглого столу в Укрінформі заявила експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко.

"Щодо державної політики: держава сама має бути зацікавленою в розвитку громадських організацій, у відбудові партнерських взаємин, у розвитку соціальних ініціатив, в ухваленні різного роду законодавчих актів, які б взагалі сприяли і незалежному фінансуванню громадських організацій, і прозорому розподілу тих коштів, які можуть йти на соціальні послуги. Тобто, це ціла сфера, цілий сектор для розвитку", - сказала Тищенко.

Вона зазначила, що для громадянського суспільства 2019-й виборчий рік є відповідальним в контексті недопущення використання політичними акторами саме громадських організацій та ініціатив "для тиску та легітимізації своїх установ чи риторики".

"Такі процеси завжди були - використання або з боку влади громадських організацій, або з боку політиків, але у виборчий рік цей ризик зростає. Тож важливо і самим громадським організаціям зважати на це", - додала експерт.

Як повідомлялося, 14 лютого в Укрінформі пройшов круглий стіл "Громадянське суспільство України: сучасні практики та виклики розвитку".

В рамках заходу експерти обговорили суспільні настрої, організаційно-інституційні форми і практики громадської активності, зокрема основні тенденції молодіжної самоорганізації.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-