Від національної стратегії до локальних дій. Консультація для ЗМІ з питань жінок, миру та безпеки

Від національної стратегії до локальних дій. Консультація для ЗМІ з питань жінок, миру та безпеки

Укрінформ
18 лютого  9:30 - консультація для ЗМІ з питань жінок, миру та безпеки на тему: «Від національної стратегії до локальних дій»

Організатори: Держкомтелерадіо; Глобальна мережа  жінок миротворок; ВГО «Центр - Розвиток демократії»; Укртелерадіопресінститут; «МЕДІАФОРУМ».

До участі запрошені: представники ЗМІ та журналістські організації.

Завдання консультації:

Розглянути внесок журналістів у висвітлення Резолюції Радбезу ООН 1325 в Україні.

Оглянути можливості ЗМІ у просуванні порядку денного «Жінки. Мир. Безпека» та оцінити вплив/зміни з часу першого семінару для ЗМІ у грудні 2017 року.

Обговорити роль ЗМІ в усуненні негативних стереотипів та подолання нових викликів, з якими стикаються ЗМІ в Україні.

Презентувати національну медіа-стратегію і розробити конкретні плани для залучення ЗМІ на місцевому рівні.

Довідково. Консультація є частиною проекту "Посилення голосів жінок, покращення місцевих та національних партнерств: посилення та впровадження резолюцій РБ ООН 1325 у Колумбії, Демократичній Республіці Конго, Іраку, Нігерії та Україні", котрий підтримує Міністерство Міжнародних Справ Канади (Програма Операцій Миру та Стабілізації).

Контактна особа - Тетяна Микита,  тел..: 063 584 96 94, або e-mail: st.tatiana.st@gmail.com 

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі журналістів навчають висвітлювати роль жінок у розв'язанні конфліктів

В Укрінформі триває консультація для ЗМІ з питань жінок, миру та безпеки «Від національної стратегії до локальних дій», на якій журналістів навчають показувати роль участі жінок у багатьох процесах.

Як наголосила координатор проектів Глобальної мережі жінок-миротворок Мавік Кабрера Балеза, ЗМІ часто висвітлюють події, але при цьому забувають або не встигають зосередити увагу на самих процесах, у які залучені жінки.

"Наприклад, багато жертв війни є жінками, як і жертв насилля. І не завжди вони є пасивними. Але часто жінок показують жертвами, не здатними захистити себе. Тобто, що ж ми бачимо? Частіше за все внесок жінок у розв'язаня конфлікту не висвітлюється, участь жінок у побудові миру не висвітлюють", — сказала вона.

Мавік Кабрера Балеза вважає, поки що внесок журналістів у висвітлення Резолюції Радбезу ООН 1325 в Україні також не є приводом для гордості. "Тому що ЗМІ висвітлюють події, думають, що висвітлюють, а побудова миру — це тривалий і кропіткий процес. Тобто, вони встигають висвітлити подію, а не процес. А процес складається з важливих подій. Наприклад, жінки в Херсоні, або у східній частині країни, або у Львові та інших містах як діють? А хороших прикладів є багато. Ми бачимо, що жінки працюють і виконують дуже важливу роботу, але не думаю, що у ЗМІ цю роботу висвітлюють", — додала вона.

Координатор проектів Глобальної мережі жінок-миротворок закликала журналістів вчитися вільно та нестереотипно висвітлювати події, пов'язані з темою гендерної рівності, з роллю жінок у різних процесах, в тому числі і в становленні миру. Водночас, додала вона, у цих питаннях має бути підтримка влади та попит аудиторії, їхнє розуміння важливості теми, бо без цього ніяк. "А ще, як ми знаємо, незалежні ЗМІ є основою демократії, але якщо немає свободи преси, немає гендерної рівності, завжди відбуваються великі порушення прав людини, жорстка дискримінація та маргіналізація жінок, і патріархат підживлює відсутність незалежних ЗМІ. А там, де немає незалежних ЗМІ, часто виникають насильницькі конфлікти", — підкреслила Мавік Кабрера Балеза.

Представник апарату Урядового уповноваженого з питань гендерної політики Марія Козир запевнила, в уряді є чітке розуміння великої ролі жінок у багатьох процесах, але й інформування суспільства про розвиток сфери гендерної політики є дуже важливим. Це одне з головних завдань не тільки Кабінету міністрів України, а й інших органів влади. "І тільки журналісти, працівники мас-медіа можуть допомогти нам донести інформацію, адже завдяки їм формується суспільна думка", — додала вона.

"Роль ЗМІ дійсно є надзвичайно важливою. Ми хочемо мати команду журналістів, які будуть в темі, які будуть писати про ці питання та проблеми не тільки на національному рівні, а й на місцевому, бо це важливо", — підкреслила голова ГО "Центр. Розвиток. Демократія" Елла Ламах.

Як вважає заступник голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України Микола Білоус, нині розвивати тему гендерної рівності та ролі жінок легше у Києві, але якщо виїхати за його межі, то одразу видно, що гендерна рівність — це не першочергове питання. "Ми маємо говорити про те, яким чином можемо разом долучитися до реалізації важливої державної програми, (план заходів Національного плану дій "Жінки, мир, безпека" на період до 2020 року, який затверджено урядом — ред.), але з урахуванням тих особливостей і тих змін, які відбуваються сьогодні у нас в медіа в цілому і особливо те, що відбувається у кожному з регіонів України і те, що відбувається у нас в Держкомтелерадіо та інших відомствах. Ми маємо тепер ось цю велику державу Стратегію перенести в особистий рівень і визначитися, наскільки кожен з нас це сприймає і, відштовхуючись від того, працювати", — сказав Білоус.

Він запевнив, що у комітеті важливість цієї теми чітко розуміють, тому радником голови Держкомтелерадіо з гендерних питань призначили людину, яка на цьому розуміється — Еллу Ламах. Разом із нею за останній рік було зроблено чимало. Зокрема, змогли видати методичні рекомендації для журналістів, плакати на відповідну тематику, провести кілька засідань колегії Держкомтелерадіо, де це питання виносилося як ключове.

Участь у заході беруть представники ЗМІ та журналістські організації зі столиці та регіонів України. Протягом робочого дня експерти розкажуть їм про можливості ЗМІ у просуванні порядку денного «Жінки. Мир. Безпека», допоможуть оцінити вплив та зміни з часу першого семінару для ЗМІ у грудні 2017 року.

Учасники консультації обговорять роль ЗМІ в усуненні негативних стереотипів та подолання нових викликів, з якими стикаються ЗМІ в Україні. Їм презентують національну медіа-стратегію і запропонують розробити конкретні плани для залучення ЗМІ на місцевому рівні.

Консультація є частиною проекту "Посилення голосів жінок, покращення місцевих та національних партнерств: посилення та впровадження резолюцій РБ ООН 1325 у Колумбії, Демократичній Республіці Конго, Іраку, Нігерії та Україні", котрий підтримує Міністерство міжнародних справ Канади (Програма Операцій Миру та Стабілізації).

Організаторами цього заходу стали Держкомтелерадіо, Глобальна мережа жінок миротворок, ВГО «Центр — Розвиток демократії», Укртелерадіопресінститут; «МЕДІАФОРУМ».

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-