Про мораторій на експорт лісу

Про мораторій на експорт лісу

Укрінформ
8 лютого 10:00 - Мораторій на експорт лісу або як працює протекціонізм в Україні

Організатор: Інститут економічних досліджень та політичних консультацій.

До участі запрошені: Ігор Лицар -  провідний науковий співробітник ДУ "Інститут економіки природокористування та сталого розвитку НАН України"; Михайло Попков -  консультант з лісового господарства; Ольга Бондарчук - Департамент землеробства та технічної політики в АПК Міністерства аграрної політики та продовольства України; Юрій Марчук - голова Товариства лісників України; Дмитро Артемчук - президент Всеукраїнської асоціації деревообробних підприємств; Юрій Медвєдєв - президент Асоціації деревообробних підприємств «Меблідеревпром»; Павло Кухта - заступник голови Стратегічної групи радників з підтримки реформ України; Ірина Грузінська - старший юрист сектору «Сільське господарство», BRDO; Андрій Заблоцький - керівник сектору «Сільське господарство», BRDO; Андрій Бутін - старший науковий співробітник ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій»; Євген Кузьменко - менеджер комітету деревообробної та меблевої галузі EBA; Дмитро Яблоновський - заступник директора Центру економічної стратегії; Віктор Галасюк - голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва; Микола Васькевич - ВО «Укрдержліспроект»; Олександра Бетлій - провідний науковий співробітник ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій»; Руслан Крикун - начальник управління відділу використання лісових ресурсів Державного агентства лісових ресурсів; Тарас Васьків - заступник начальника управління Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства; Зоряна Міщук - керівник проекту «Громадська синергія».

Модератор:  Борис Давиденко - головний редактор ЛІГА.NET.

Мови заходу:   українська та англійська (синхронний переклад).

Питання до обговорення:

Захист лісів проти деревообробної промисловості: чому запровадили мораторій на експорт кругляку?

Чи не нашкодив мораторій взаєминам із міжнародними партнерами?

Як держава визначає, які сектори захищати?

Коротко. Представники Інституту економічних досліджень та політичних консультацій презентують результати дослідження  щодо мораторію на експорт лісу-кругляку.

Захід відбудеться за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в межах проекту «Громадська синергія».

Довідково. Проект «Чи потрібен Україні протекціонізм? Можливості та обмеження ПВЗВТ з ЄС»  здійснюється Інститутом економічних досліджень за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в межах проекту «Громадська синергія». Проект має на меті активізувати дискусію щодо ключових варіантів державної політики у сфері підтримки національного виробника та щодо вибору інструментів, які може використовувати Україна з огляду на її інституційний розвиток  та зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію і СОТ.

Подія у facebook: https://www.facebook.com/events/381183285763033/

Підсумкові матеріали:

Мораторій на експорт лісу-кругляка не виконує задекларованих цілей - експерти

Мораторій на експорт лісу-кругляку не виконує свого завдання, бо не забезпечив скорочення обсягів вирубки українських лісів.

Про це сказав науковий співробітник ГО “Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД)” Євген Ангел під час круглого столу в Укрінформі на тему "Мораторій на експорт лісу, або як працює протекціонізм в Україні".

"Попри те, що у 2018 році лісопильна галузь в Україні зросла на 12%, а загалом деревообробка - на 6%, мораторій на експорт кругляка не виконує більшості задекларованих цілей", - сказав Ангел.

Він пояснив, що мораторій не зупинив повністю експорту лісу-кругляку та не зменшив вирубки лісів, а що ж до розвитку промисловості - посприяв лише деревообробній галузі, насамперед лісопильням, які виготовляють продукцію з низьким ступенем обробки.

Голова Товариства лісників України Юрій Марчук заявив, що вирубка лісів за певних умов необхідна, насамперед з економічних та санітарних причин. І, на його думку, з 2020 року обсяги вирубки лісових угідь в Україні будуть зростати.

Водночас заступник начальника Київського обласного та по місту Києву управління лісового та мисливського господарства Тарас Васьків зауважив, що контроль за вирубками здатні забезпечити лише електронна система обліку деревини та електронні торги.

За словами голови правління ІЕД Ігоря Бураковського, заборона експорту – це фактично екзотика у сучасному світі, адже зазвичай обмежують саме імпорт. Тому він вважає, що мораторій на експорт кругляку нагадує мито на експорт металобрухту, коли є дешева сировина і багато бажаючих використовувати її всередині країни.

Експерт ІЕД Андрій Бутін порівняв втрати та переваги від мораторію та підкреслив, що зростання вітчизняної деревообробної галузі може бути знівельоване втратами від арбітражу між Україною та ЄС.

Директор з наукової роботи ІЕД Вероніка Мовчан додала, що за мораторій Україна заплатить темпами розвитку інших секторів, наприклад, сільського господарства.

Консультант із лісового господарства Михайло Попков заявив, що на дешевій сировині неможливо побудувати конкурентну галузь. Він упевнений, що мораторій на експорт кругляку може мати лише короткотерміновий позитивний ефект. Експерт вважає, що коли й застосовувати заходи підтримки, то для інноваційних підприємств.

Загалом, учасники круглого столу дійшли висновку, що Україні потрібен комплексний підхід, спільна стратегія розвитку лісівництва та галузей, які використовують деревину.

Круглий стіл на тему "Мораторій на експорт лісу, або як працює протекціонізм в Україні" відбувся за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в межах проекту «Громадська синергія». У заході взяли участь фахівці всіх галузей України, пов’язаних із лісозаготівлею та деревообробкою.

Як повідомлялося, 9 квітня 2015 року Україна вперше заборонила експорт лісу-кругляку, ухваливши закон №325-VIII. У першій редакції закон забороняв експорт лісоматеріалів у необробленому вигляді з України на 10 років. У вересні минулого року Верховна Рада ухвалила закон №2531-VIII "Про збереження українських лісів і запобігання неналежному переміщенню необроблених лісоматеріалів" з поправками Президента України, який посилює відповідальність за вирубку і контрабанду лісу та обмежує внутрішнє споживання необробленого лісоматеріалу.

У ЄС вважають, що заборона на експорт лісу є порушенням ключових торговельних положень Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом, які забороняють будь-які форми обмежень на експорт. У січні цього року Євросоюз офіційно попросив провести консультації з Україною в рамках Угоди про асоціацію щодо її мораторію на експорт необробленої деревини.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-