Реінтеграція у передвиборчий період: пауза чи прогрес?

Реінтеграція у передвиборчий період: пауза чи прогрес?

Укрінформ
30 січня 11:00 - Діалог про мир та безпечну реінтеграцію на тему: «Реінтеграція у передвиборчий період: пауза чи прогрес?» 

Організатор: Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД); Єдиний Координаційний Центр; громадський марафон #Навіщо_Бути_Разом?

Учасники: Стен Вейцман -  радник з питань миру та розвитку ООН; Ольга Лішик  - заступник голови Луганської обласної державної адміністрації із соціальних та гуманітарних питань; Юрій Єхануров - екс-прем’єр-міністр України; Євген Бистрицький - голова громадської ініціативи Виборча Рада UА; Олександр Мартиненко - генеральний директор інформагентства «Інтерфакс-Україна»; Юлія Тищенко - експерт Українського незалежного центру політичних досліджень; Володимир Лупацій - політолог; Дмитро Громаков - представник Центру соціального інжинірингу «Реалізація та аналіз несистемних дій»; Олег Саакян - політолог, представник Платформи соціально-гумінарних ініціатив та інновацій «Єдиний Координаційний Центр»; Ірина Гладка - голова громадської організації переселенців «Мир на долоні»; Олександр Клюжев - політичний аналітик Громадянської мережі «Опора»; Сергій П’ятниця   - координатор  Кризового медіа-центру «Сіверський Донець»; Олександр Москалець - Центр з проблем безпеки і розвитку; Jock Mendoza-Wilson - директор з міжнародних зв’язків та відносин з інвесторами СКМ; Альона Лук’янчук – представник International Alert Ukraine;  Інна Топал – представник International Alert Ukraine.

Коротко. Під час "круглого" столу радник з питань миру та розвитку ООН Стен Вейцман розповість про результати дослідження Індексу соціальної згуртованості та примирення ООН для східної України за 2018 рік, під час якого було проведено опитування мешканців 5 східних областей (Донецької, Луганської, Запорізької, Дніпропетровської та Харківської).

Довідково. Метою проекту «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» є створення позапартійної, професійної та інклюзивної платформи, відкритої для тих, хто виступає за досягнення сталого миру в Україні. В рамках платформи обговорюються ефективна політика реінтеграції та забезпечення національної єдності в Україні, методи деокупації окремих районів Донецької та Луганської області, а також міжнародний досвід побудови заходів довіри і сталого миру.

На базі Платформи проходять щомісячні публічні заходи за участі представників українських органів влади, народних депутатів, представників місцевих громад та регіонів, громадських організацій та міжнародних експертів, дипломатичних організацій і місій.

Ініціаторами Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» є незалежні українські громадські організації, серед них Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД), Центр з проблем безпеки та розвитку, Платформа соціально-гумінарних ініціатив та інновацій «Єдиний Координаційний Центр», громадський марафон #Навіщо_Нам_Бути_Разом?, в партнерстві з Комітетом Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Міністерствами закордонних справ Швейцарії, Фінляндії та Німеччини.

Підсумкові матеріали:

На сході України зріс рівень довіри місцевого населення до центральної влади - дослідження

Упродовж 2018 року зріс рівень довіри жителів східних областей України до органів центральної влади.

Про це йдеться у результатах дослідження Індексу соціальної згуртованості та примирення ООН для східної України за 2018 рік, які в середу було презентовано в Укрінформі.

“Найбільші зміни ми зафіксували щодо довіри до центральної влади - зростання на 1,6 пункта, наразі це 2,2 пункта (із 10-ти). Всі показники, що є більшими за 0,5, вважаються значними. Але загалом, довіра все ще низька. При цьому головною тенденцією на сході України є те, що люди все більше прагнуть миру. Також люди більш готові толерантно сприймати різні групи, особливо люди, що живуть на непідконтрольній території”, - зазначив радник координатора офісу ООН в Україні з питань миру та розвитку Стен Вейцман.

Водночас, за даними дослідження, знизився показник щодо відчуття людьми особистої безпеки. При цьому Вейцман уточнив, що цей показник може відрізнятися у різних частин однієї області. Наприклад, на заході Донеччини він є вищим, ніж у районах, наближених до лінії зіткнення.

Стосовно ж Луганської області, за даними дослідження, в регіоні значно поліпшився показник готовності до діалогу з різними групами. Водночас жителі Луганщини дедалі менше сприймають непідконтрольні території як частини іншої держави. При цьому посилилась і готовність луганчан до міграції та знизилась довіра до Збройних сил України.

Проаналізувавши дані дослідження, Вейцман зробив висновок, що штучного поділу України на схід і захід “насправді не існує”, бо ті, хто прагнуть інтеграції з ЄС, готові до діалогу “з тими, хто більше підтримують схід”. Також він підкреслив, що люди, які проживають на лінії зіткнення, є більш згуртованими порівняно з представниками інших досліджуваних регіонів і їх частин.

У рамках дослідження було опитано мешканців п'яти східних областей України — Донецької, Луганської, Запорізької, Дніпропетровської та Харківської. Зібрана інформація ґрунтується на шести тисячах співбесід. Автори дослідження визначають соціальну згуртованість як якість співіснування населення та суспільства, а також відносини між людьми та відомствами, інституціями. Загалом, у дослідженні виділено чотири основних результати: готовність до діалогу, толерантність і активна участь у громадському житті, зниження насильницьких тенденцій і зниження негативних тенденцій до міграції.

Цьогоріч при перетині лінії зіткнення на Донбасі померли дев'ятеро людей - Немиря

З початку цього року під час перетину лінії зіткнення на Донбасі померли дев'ять осіб.

Такі дані навів голова Комітету Верховної Ради з прав людини, національних меншин і міжнародних відносин Григорій Немиря під час сьомого засідання Національної платформи "Діалог про мир та безпечну реінтеграцію" на тему: "Реінтеграція у передвиборчий період: пауза чи прогрес?", яке відбулося в Укрінформі у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За даними ООН, за минулий рік у чергах на КПВВ при перетині лінії зіткнення на Донбасі померло більше 50 людей - громадян України. Щойно я подивився свіжі дані. Січень ще не закінчився, лише за неповний місяць дев'ять людей померли, стоячи в чергах у ці люті морози. Це, як правило, люди похилого віку", - зазначив Немиря.

Раніше Спеціальна моніторингова місія на Донбасі повідомила, що 28 січня під час перетину лінії зіткнення поблизу Станиці Луганської помер 68-річний чоловік.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-