Відкриття меморіальної дошки Дмитру Донцову

Відкриття меморіальної дошки Дмитру Донцову

Укрінформ
24 січня 12:45 - Відкриття меморіальної дошки першому керівнику Українського Державного Телеграфного Агентства Дмитру Донцову 

Організатор: УНІА «Укрінформ».

Учасники: Олександр Харченко - директор УНІА «Укрінформ»; Володимир Тиліщак - заступник голови Українського інституту національної пам'яті; Сергій Квіт - освітній і громадський діяч, літературознавець, журналіст; Юрій Сиротюк - голова фракції ВО «Свобода» у Київраді;  Тарас Компаніченко- вокаліст гурту «Хорея Козацька»; Павло Подобєд - начальник Відділу обліку та збереження місць пам'яті Українського інституту національної пам'яті.

Пам'ятну таблицю Дмитру Донцову виготовили за меценатської допомоги Святоіванівського гетьманського мазепинського полку.

Автор пам'ятної дошки Володимир Цісарик.

Коротко. Українське Державне Телеграфне Агентство є історичним попередником сучасного Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ». Із травня до листопада 1918-го, головою Українського телеграфного агентства був Дмитро Донцов, громадський діяч, філософ, публіцист і літературний критик. Одночасно очолював Державне бюро преси, що координувало діяльність друкованих видань. Розташовувалися УТА та Бюро преси за адресою Хрещатик, 25 в Києві.

Довідково. Дмитро Донцов (1883-1973) - політичний діяч, літературний критик, ідеолог українського націоналізму, один із перших керівників Союзу Визволення України (СВУ), заснованого 4 серпня 1914 року. Народився в місті Мелітополь в родині, що мала козацьке походження. Навчався в Петербурзькому та Віденському університетах. У 1914-1916 рр. - керував інформаційним центром Українського парламентського клубу в Берліні, потім - Бюро народів Росії в Берні (Швейцарія), видавав його прес-бюлетень.

1917 року повернувся до Києва. У 1919-1921 роках - керував Українським пресовим бюро в Берліні. Редагував журнали «Літературно-науковий вістник», «Заграва», «Вістник». У 1926 році написав працю «Націоналізм», в якій запропонував власне бачення інтегрального націоналізму. Протягом Другої світової війни жив в Берліні, Бухаресті, Празі, видавав періодичні видання, готував публіцистичні статті. У 1947 р. переїхав до Канади. Викладав українську літературу в Монреальському університеті, співпрацював із україномовними виданнями, написав концептуальні твори «Московська отрута» (1955), «Хрестом і мечем» (1967). Помер 30 березня 1973 року в Канаді.

Підсумкові матеріали:

На фасаді Укрінформу відкрили меморіальну дошку Дмитру Донцову

На фасаді будинку Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" відкрито меморіальну дошку першому керівнику Українського Державного Телеграфного Агентства Дмитру Донцову.

Як повідомляє кореспондент агентства, пам'ятну дошку в присутності представників влади, народних депутатів та громадськості відкрили генеральний директор агентства Олександр Харченко та освітній і громадський діяч, літературознавець, журналіст Сергій Квіт.

"Ми зараз повертаємо історичну пам'ять, і сьогодні важливий день у цьому поверненні - ми відкриваємо пам'ятну дошку, присвячену видатній постаті в українській історії Дмитру Донцову. Ця фантастична людина має безліч іпостасей: мислитель, філософ, історик, публіцист. Та серед них була ще одна роль в історії Української держави - він був керівником першого інформаційного державного агентства за часів гетьмана Скоропадського. Тому ця табличка відкривається на фасаді будинку, де сьогодні розміщується історичний спадкоємець УТА - Укрінформ", - сказав у виступі на церемонії відкриття Олександр Харченко.

Як акцентував Голова Організації українських націоналістів, перший заступник голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України Богдан Червак, Донцов був одним із тих державних діячів, хто розумів, що нація може мати свою державу тільки тоді, коли боротиметься за неї силою зброї.

"Він дуже добре розумів, що ніякі чужинські ідеології, ніякі чужинські доктрини не допоможуть здобути цю державу. Тільки одна доктрина - доктрина української національної ідеї - спроможна консолідувати і об'єднати націю довкола своєї державності", - наголосив Червак.

Заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак у свою чергу зауважив, що Донцов був неординарною особистістю, про яку ми, на жаль, насправді знаємо "не так багато і не так добре, як він заслуговує, особливо в сучасних умовах".

"Тому поява цієї пам'ятної дошки є не лише вшануванням його особистості, а в першу чергу нагадуванням нам про його спадщину, яка є надзвичайно актуальною і сьогодні", - підкреслив Тиліщак.

Народний депутат Андрій Іллєнко наголосив, що такі потужні постаті як Дмитро Донцов формують культуру і націю. За його словами, дуже важливо, що пам'ятна дошка відкривається на фасаді тієї інституції, яку свого часу заснував Донцов.

"Він був не тільки теоретиком, а й практиком, тому що коли настав час безпосередньої практичної діяльності на благо України, Донцов не лишився осторонь, а очолив важливу інституцію і намагався організувати українську інформаційну політику - і цим робив свій внесок у розбудову Української державності", - зазначив Іллєнко.

Українське Державне Телеграфне Агентство є історичним попередником сучасного Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ». Із травня до листопада 1918-го головою Українського телеграфного агентства був Дмитро Донцов, громадський діяч, філософ, публіцист і літературний критик. Одночасно очолював Державне бюро преси, що координувало діяльність друкованих видань. Розташовувалися УТА та Бюро преси за адресою Хрещатик, 25 у Києві. Пам’ятну таблицю Дмитру Донцову виготовили за меценатської допомоги Романа Піняжка.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-