Діти та підлітки, які живуть з ВІЛ.   Досягнення та проблеми

Діти та підлітки, які живуть з ВІЛ. Досягнення та проблеми

Укрінформ
21 грудня 13:00 - Діти та підлітки, які живуть з ВІЛ. Досягнення та проблеми

Організатори:  ГО «Дитинство - без СНІДУ»; Інформаційно - ресурсний навчальний центр ім. заслуженого лікаря України С.В. Комар при Центрі «Клініка для лікування дітей, хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД»  НДСЛ «ОХМАТДИТ» МОЗ України.

Учасники: Наталія Адамець - директор ГО «Дитинство - без СНІДу»; Олена Самсонова - лікар-інфекціоніст відділу координації програм лікування ВІЛ, ВГ та ЗПТ Центру Громадського Здоров'я МОЗ України; Яна Шеремета - старший фахівець відділу з розвитку програм лікування БО "100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ"; Аліна Москалець - заступник директора ГО «Дитинство - без СНІДу».

Питання до обговорення:

Досвід виявлення, діагностики,  лікування дітей та підлітків, хворих на коінфекцію ВІЛ/ТБ.

Визначення проблем та чинників розповсюдження туберкульозу серед дітей та підлітків, які живуть з ВІЛ.

Визначення шляхів розширення партнерства ГО «Дитинство - без СНІДу» та НДСЛ «ОХМАТДИТ»  щодо  впровадження сучасних шляхів подолання  туберкульозу серед дітей та підлітків, які живуть з ВІЛ.

Передовий досвід Центру інфекційних захворювань «Клініка для лікування хворих на ВІЛ/СНІД дітей» НДСЛ ОХМАТДИТ щодо лікування коінфекції ВІЛ/ТБ серед дітей та підлітків 

Коротко. Мета «круглого столу»: обговорення викликів, які стоять перед системою охорони здоров'я та громадськими організаціями в подоланні епідемії  педіатричної ВІЛ - інфекції,  забезпечені догляду та лікування  дітей та підлітків,  які живуть з ВІЛ, в умовах реформування та децентралізації.

Підсумкові матеріали:

Близько 300 сімей з ВІЛ-інфікованими дітьми отримали соціальну підтримку

У 2018 році близько 300 українських сімей з ВІЛ-інфікованими дітьми, які мають тяжку форму захворювання, отримали медичну та соціальну допомогу від громадської організації «Дитинство без СНІДу».

Про це в Укрінформі, в ході круглого столу «Діти і підлітки, які живуть з ВІЛ. Досягнення і проблеми», повідомила заступник директора ГО «Дитинство без СНІДу» Аліна Москалець.

«Завдяки реалізації проекту «Медико-соціальний супровід і підтримка ВІЛ-інфікованих дітей та підлітків з нестандартним або складним перебігом захворювання», у 2018 році в Україні 327 ВІЛ-інфікованих дітей та підлітків зі складним перебігом хвороби охоплені комплексним медичним і соціально-психологічним супроводом. Тобто близько 300 сімей отримали підтримку для забезпечення позитивного розвитку і майбутнього», - сказала Москалець.

За її словами, основним напрямком проекту було забезпечення ефективного лікування ВІЛ-інфекції та інших супутніх захворювань.

«Метою також була соціально-психологічна підтримка для покращення якості життя 320 ВІЛ-інфікованих дітей та підлітків з тяжким і нестандартним перебігом хвороби, які звернулися за допомогою в Центр НДСЛ «ОХМАТДИТ» або лікуються в регіональних центрах СНІДу. 30 педіатрів-інфекціоністів регіональних центрів СНІДу України були залучені в процес консолідації зусиль суспільства щодо вдосконалення і підвищення результативності лікування ВІЛ-позитивних дітей», - зазначила Москалець.

Вона розповіла, що в рамках проекту велася консультативна робота медичного фахівця та соціальних працівників з дітьми та їх батьками щодо формування прихильності до антиретровірусної (АРТ) терапії.

«Проводилися консультації психологів, зокрема по психокорекції поведінкових та емоційних порушень, формуванню позитивної самооцінки, реалізації творчого потенціалу, а також групові заняття з елементами арт-терапії для покращення психоемоційного стану, прийняття власного ВІЛ-статусу, формування та підтримки прихильності до АРТ-терапії», - сказала Москалець.

Вона наголосила, що метою проекту була консолідація педіатричної служби регіональних центрів СНІДу для удосконалення клінічного досвіду, сучасних протоколів діагностики та лікування.

«Були проведені дистанційні консультації для лікарів регіональних центрів СНІДу з ведення нестандартних випадків ВІЛ-інфекції. А також виїзди медичного фахівця та соціального працівника ОХМАТДИТ в регіональні центри СНІДу для допомоги в лікуванні нестандартних випадків ВІЛ-інфекції. Проводилася консультативна робота з дітьми та їх батьками медичних фахівців і соціальних працівників, зокрема на базі центру ОХМАТДИТ, в регіональних центрах СНІДу, дистанційні консультації », - сказала Москалець.

За її словами, ВІЛ-інфікованим дітям були надані патронажні послуги з дотримання лікувального режиму та самообслуговування.

«Були організовані виїзди медичних фахівців і соціальних працівників (ОХМАТДИТ) в регіональні центри СНІДу (Чернігівська, Донецька, Миколаївська, Луганська, Кіровоградська області). Там була надана консультативна підтримка лікарям, зокрема, і в лікуванні пацієнтів з нестандартним або складним перебігом хвороби», - повідомила Москалець.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-