Працевлаштування людей з інвалідністю в Україні:  основні проблеми та шляхи їх вирішення

Працевлаштування людей з інвалідністю в Україні: основні проблеми та шляхи їх вирішення

Укрінформ
20 грудня 16:00 - Результати проекту «Забезпечення особам з інвалідністю рівних можливостей для працевлаштування в контексті імплементації Угоди про Асоціацію - адвокація» 

Організатор: Правозахисна організація «Права людини».

Учасники: Віталій Дроботун - директор Правозахисної організації «Права людини»; Людмила Фурсова - менеджерка з адвокації Правозахисної організації «Права людини»; Родіон Колишко  -  радник Конфедерації роботодавців України.

Мета прес-конференції - висвітлити:

1. Основні  бар'єри на шляху працевлаштування працівників з інвалідністю.

2. Необхідні зміни у сфері зайнятості з метою покращення рівня працевлаштування людей з інвалідністю

3.  Можливі шляхи до партнерства між роботодавцями та працівниками з інвалідністю

Довідково. Проект реалізується організацією за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».

Захід проходить в рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія» під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС.

Підсумкові матеріали:

Держава повинна забезпечити людям з інвалідністю рівний доступ до працевлаштування - правозахисники

Держава має забезпечити рівні умови для людей з інвалідністю у доступі до послуг або працевлаштування та допомогти роботодавцям у створенні відповідних умов для такої категорії людей.

Про це йшлося під час прес-конференції, присвяченої результатам проекту «Забезпечення особам з інвалідністю рівних можливостей для працевлаштування в контексті імплементації Угоди про асоціацію — адвокація», інформує кореспондент Укрінформу.

Як заявив директор правозахисної організації «Права людини» Віталій Дроботун, менше 30% людей з інвалідністю, які здатні працювати, можуть знайти роботу.

"Згідно статистики в Україні проживає понад 2,6 млн людей з інвалідністю. Якщо говорити про тих, хто може працевлаштовуватись, це понад 2 млн людей. На жаль, лише 26% від цієї цифри є працевлаштовані і більшість з них мають не дуже престижні професії і невисоку плату", - зазначив Дроботун.

Для вирішення цієї проблеми потрібно змінювати не лише закони, а й свідомість роботодавців і навіть самих працівників з інвалідністю.

У рамках проекту, за словами директора правозахисної організації, вдалося розробити законопроект, який покликаний допомогти і змінити ситуацію в Україні.

Наразі проект закону про внесення змін до Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" №9431 від 20.12.2018 року зареєстрований у ВР.

Дроботун поінформував, що в рамках проекту було напрацьовано велику кількість даних щодо основних бар'єрів на шляху працевлаштування працівників з інвалідністю та запропоновані необхідні зміни у сфері зайнятості з метою покращення їх рівня працевлаштування.

Серед основних проблем, з якими наразі стикаються люди з інвалідністю, є недоступність об'єктів архітектури, транспорту, відсутність належної інфраструктури та сучасних засобів реабілітації, підручників для навчання та ін., повідомила менеджер з адвокації правозахисної організації «Права людини» Людмила Фурсова.

За її словами, роботодавцям, яких законодавство зобов'язує виконувати 4% квоту на працевлаштування людей з інвалідністю, простіше сплачувати штраф, ніж забезпечувати належні умови праці. Адже це потребує додаткових витрат від роботодавця. “Лише 7% людей з інвалідністю першої групи є працевлаштованими”, - поінформувала Фурсова.

У 2017 році в судах розглядалось 173 справи за невиконання роботодавцями нормативу з працевлаштування. Адміністративний штраф за невиконання нормативу становить від 170 до 340 грн, повідомляється на сайті організації.

На думку правозахисників, держава повинна долучатись до створення умов для людей з інвалідністю і зменшувати тягар, який лягає на роботодавців.

Крім того, радник Конфедерації роботодавців України Родіон Колишко вважає, що в Україні наразі необхідно створити банк даних людей з інвалідністю в усіх регіонах, де були б зазначені кваліфікаційний рівень та вміння людини, аби роботодавець міг виконати квоти на працевлаштування людей з інвалідністю.

Проект «Забезпечення особам з інвалідністю рівних можливостей для працевлаштування в контексті імплементації Угоди про асоціацію — адвокація» реалізується організацією за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-