Суми: прикордоння в умовах воєнного стану. Забезпечення житлом учасників АТО

Суми: прикордоння в умовах воєнного стану. Забезпечення житлом учасників АТО

Укрінформ
14 грудня 12:00  - Суми: прикордоння в умовах воєнного стану. Забезпечення житлом учасників АТО

Організатор: Сумська міська рада.

Учасники: Олександр Лисенко - Сумський міський голова;  Олександр Мордванюк - директор КУ «Центр обслуговування учасників бойових дій, учасників АТО та членів їх сімей»; Андрій Тимофеєв  - голова ради учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції при міському голові.

Підсумкові матеріали:

У Сумах запровадили муніципальну програму забезпечення житлом учасників АТО і ООС

У Сумах з минулого року запроваджено програму забезпечення житлом учасників АТО і ООС, у рамках якої міська рада виділяє кошти 60 ветеранам щорічно. Перші учасники вже скористалися нею.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомив міський голова Сум Олександр Лисенко, інформує кореспондент агентства.

"З минулого року ми прийняли, на мою думку, інноваційну програму забезпечення житлом. За Житловим кодексом громадянину України треба стояти на черзі на отримання квартири, і ми виділяти ці квартири теж маємо за чергою. Але я вважаю, що віддавати борги нашим захисникам потрібно саме зараз. Тому депутатський корпус Сум розробив, затвердив і проголосував за п'ятирічну програму фінансування з міського бюджету. Кожен рік ми виділяємо 21 млн грн - по 350 тис. грн шестидесяти учасникам АТО на придбання житла", - зазначив Лисенко.

За його словами, ініціаторами програми стало юридичне управління міськради і Рада учасників АТО. Юристи розробили порядок надання одноразової цільвої матеріальної допомоги для придбання житла учасникам АТО, подбавши про те, щоб програма не порушувала чинне законодавство. Учасники АТО запропонували систему балів, яка враховує, чи стояв претендент на покращення житлових умовах у пільговій черзі на житло раніше, чи має неповнолітніх дітей, хворих родичів тощо (усього 11 пунктів).

Після визначення рейтингового списку осіб, яким надається допомога, комісія, створена міською радою спільно з ветеранами, вирішує, кому буде виділено кошти.

Гроші перераховуються на спеціально зареєстровану банківську картку і можуть бути витрачені протягом року, але тільки на придбання житла. При цьому учасник АТО/ООС має можливість додати власні кошти, взяти іпотеку або кредит, щоб купити таке помешкання, якого потребує. Житло не обов'язково повинно бути розташоване у Сумах.

Якщо протягом року гроші не були використані на зазначені цілі, вони повертаються у бюджет міста.

Директор КУ «Центр обслуговування учасників бойових дій, учасників АТО та членів їх сімей» Олександр Мордванюк зазначив, що дія програми поширюється не лише на демобілізованих, а й на тих військових, які зараз проходять службу.

Сумська влада готова ділитися цим досвідом з іншими містами, наголосив Лисенко.

Цьогоріч перші 60 учасників програми отримали кошти. Шістнадцять з них вже придбали житло: квартири або приватні будинки.

Всього за рік на підтримку учасників АТО/ООС міська влада виділила 35,5 млн грн.

Суми виділили 400 тис. гривень для облаштування блокпостів на в'їздах до міста через воєнний стан - міський голова

Міська влада Сум виділила 400 тисяч гривень для облаштування блокпостів на в'їздах і виїздах з міста через воєнний стан.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі на тему: "Суми: прикордоння в умовах воєнного стану. Забезпечення житлом учасників АТО" повідомив Сумський міський голова Олександр Лисенко.

“Місто Суми знаходиться в 30-ти кілометрах від кордону, загальна протяжність кордону з країною-агресором Російською Федерацією в Сумській області - приблизно 570 кілометрів”, - зауважив Лисенко.

Він зазначив, що після прийняття указу Президента про воєнний стан в області були створені обласний штаб і рада оборони, утворена рада з питань підготовки і організації оборони міста Суми.

“Нами посилено патрулювання вулиць, територію міста Суми. Це патрулювання відбувається й надалі правоохоронними органами і Нацгвардією. Також ми співпрацюємо з військовими комісаріатами, з силовими структурами та координуємось з обласною адміністрацією”, - зауважив мер.

Лисенко поінформував, що на в'їздах і виїздах з міста Суми запроваджено пости контролю. “Встановлюються відеокамери для фіксації і організації контролю за в'їздом-виїздом. Це не військові блокпости, а блокпости, на яких сьогодні чергує Нацгвардія і Нацполіція. Також ми забезпечуємо чергування на цих блокпостах. Міською радою виділено відповідні кошти, близько 400 тисяч, для їх облаштування”, - підкреслив він.

Мер додав, що крім цього, міська влада Сум забезпечує охорону об'єктів життєдіяльності.

“Також триває співпраця з військовим комісаріатом і ми виконуємо наші обов'язки щодо розгортання загонів територіальної оборони. Ми забезпечуємо їх утримання і розміщення. На це ми виділили кошти в сумі 455 тисяч грн для того, щоб загони територіальної оборони, наші резервісти були забезпечені всім необхідним”, - зазначив міський голова.

За його словами, наразі проводиться робота з підготовки об’єктів укриття.

“Наразі ми їх перевіряємо не предмет готовності, бо не всі вони перебувають у комунальній власності. Ми інформуємо жителів, де знаходяться об'єкти укриття, щоб вони розуміли, як діяти у випадку військових дій”, - повідомив він.

Також Лисенко повідомив, що міською владою забезпечено роботу закладів охорони здоров'я в умовах воєнного стану. “Підготовлені відповідні розпорядчі документи і узгоджено спільні дії з військовими формуваннями на випадок ускладнення ситуації, створений відповідний запас медичних препаратів і додаткові ліжка. Про це також інформуються і військові підрозділи, і жителі міста”, - зазначив він.

Ситуація у прикордонних Сумах повністю контролюється місцевою владою - мер

Паніки у Сумах через запровадження воєнного стану немає, оскільки місцева влада регулярно інформує жителів.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі на тему: "Суми: прикордоння в умовах воєнного стану. Забезпечення житлом учасників АТО" заявив Сумський міський голова Олександр Лисенко.

“Воєнний стан у нас проходить спокійно. Сьогодні на території нашого міста зареєстровано 7 тисяч зброї у цивільних осіб, тому це відповідна армія. У семи тисяч осіб знаходиться зброя, і я думаю, що ми всі розуміємо, що коли буде потрібно, то ця зброя буде в руках, і саме більшість - це учасники АТО, які вийдуть зі зброєю в руках боронити наше місто і нашу країну”, - сказав мер.

Водночас він зазначив, що місцева влада контролює ситуацію, і вся життєдіяльність міста буде забезпечена.

“Багато питань виникало про те, чи будуть обмежені права мешканців і можливості проведення масових заходів. Дійсно, деякі ініціатори самі скасувують заходи, переносять на інший термін. Мені задавали питання, чи буде День Святого Миколая і чи буде відкриватися міська ялинка. Звичайно, вона буде відкриватися. В місті забезпечені сьогодні охоронні заходи і для дітей цей захід не буде обмежуватися”, - зазначив він.

Як повідомлялося, в Україні на 30 днів запроваджено воєнний стан через агресивні дії Росії в Азовському морі.

Так, воєнний стан діє у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, а також Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії з 14.00 26 листопада до 14.00 26 грудня 2018 року.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-