Важливо знати: право на захист

Важливо знати: право на захист

Укрінформ
18 грудня 10:00 - Важливо знати: право на захист

Організатор: Координаційний центр з надання правової допомоги.

Учасники: Іванна Смачило - заступник міністра юстиції України; Олексій Бонюк - директор Координаційного центру з надання правової допомоги; Костянтин Бушуєв - заступник голови Національної поліції України; Олена Литвиненко - заступниця голови Офісу Ради Європи в Україні.

Коротко.  Учасники «круглого столу» обговорять результати спільного проекту Міністерства юстиції України та Міністерства внутрішніх справ України з підвищення обізнаності громадян у їх правах та обов’язків, а також продемонструють результати акції.

Довідково. У травні цього року за підтримки Ради Європи був виготовлений тираж інформаційних наліпок і плакатів з інформацією про права громадян на захист і безоплатну правову допомогу. Друковані матеріали розміщувались в органах і підрозділах Національної поліції України.

Підсумкові матеріали:

В Україні розпочали інформаційну кампанію про права на захист та БВПД

В Україні розпочали інформаційну кампанію про права на захист та безоплатну вторинну правову допомогу затриманих осіб.

Презентація кампанії відбулася в Укрінформі.

Як зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк, “проведення цієї кампанії буде сприяти реалізації гарантії на забезпечення права на справедливий суд, доступу до правосуддя, а також, що не менш важливо, буде сприяти зменшенню випадків неналежного поводження із затриманими особами”.

“На жаль, наші люди не дуже цікавляться своїм правами, аж поки не втрапляють у відділок поліції. І тоді їхня доля та дотримання їхніх прав залежать від правоохоронців. Чи завжди вони дотримуються процедури, повідомляють затриманих про їхні права, про можливість отримати безкоштовного адвоката від держави, чи завжди вони повідомляють про затримання центри безоплатної правової допомоги? На жаль, з цим трапляються проблеми, і про це також говорять правозахисні організації”, - сказала заступник міністра юстиції Іванна Смачило.

Як зазначив заступник голови Національної поліції України Костянтин Бушуєв, “презентація наліпок — яскравий приклад того, що поліція як правоохоронний орган передусім зважає на те, що фундаментальними у формуванні правової держави є забезпечення прав людини”.

“Вказані наліпки та інформаційні плакати на сьогодні розміщені практично у 100% відділків Національної поліції, мають різну форму, мають різний зміст, але їх об’єднує інформація, що дає можливість громадянину вимагати та отримувати право на захист”, - наголосив Бушуєв.

Бонюк уточнив, що інформаційна кампанія ґрунтується на спільному наказі Міністерства юстиції та міністерства внутрішніх справ України від 21 лютого 2018 року.

“Цим наказом детально врегульовано розміщення продукції й у відділках поліції , і у поліцейських автомобілях, і будь-яка особа, до якої застосовано адміністративне затримання, адміністративний арешт, також особи, які вважаються відповідно до кримінального законодавства затриманими, особи, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, можуть скористатися гарантією отримати адвоката, послуги якого будуть оплачені державою”, - пояснив Бонюк.

Він повідомив, що наліпки та інформаційні плакати, котрі розповсюджуються в рамках кампанії, виготовлені за підтримки Ради Європи.

Водночас заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко наголосила, що “розвиток системи правової допомоги в Україні розширює можливості для населення мати право на доступ та бути поінформованими — отримати консультацію, скористатися захистом, представництвом. І дуже важливо, щоб таке інформування відбувалося вчасно”.

Вона нагадала, що Рада Європи стояла у витоків створення системи безоплатної правової допомоги.

“Для мене це можливість підтвердити, що Рада Європи і надалі буде підтримувати підвищення обізнаності населення про право на захист та надання безоплатної правової допомоги, це є одним із пріоритетних напрямків нового плану дій на 2018-2021 роки”, - сказала Литвиненко.

Бонюк наголосив, що інформаційна кампанія не має часових рамок і висловив сподівання, що за допомогою Офісу Ради Європи в Україні та інших партнерів буде можливість поновлювати розміщені інформаційні матеріали.

“Ми будемо зі свого боку здійснювати моніторинг, чи знаходяться плакати там, де вони є”, - сказав Бонюк.

Водночас Бушуєв вважає логічним поширити таку інформаційну кампанію на інші правоохоронні органи, не обмежуючись тільки Національною поліцією.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-