Національна «гаряча лінія» - голоси постраждалих жінок 2018. Виклики та реагування

Національна «гаряча лінія» - голоси постраждалих жінок 2018. Виклики та реагування

Укрінформ
10 грудня 14:00 - Національна «гаряча лінія» - голоси постраждалих жінок 2018: насильство-онлайн, гвалтування у шлюбі, сексуальні домагання на роботі. Виклики та реагування

Організатор: ГО ««Ла Страда-Україна».

Учасники: Ольга Калашник - президентка громадської організації «Ла Страда-Україна»; Катерина Левченко - Урядова уповноважена з питань гендерної політики; Лідія Козуб - представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання рівних прав та свобод; Надія Стефанів -  суддя Верховного суду України; Георгій Попов - директор Науково-дослідного інституту Національної Академії прокуратури України; Андрій Лабунь - представник Національної поліції України.

Коротко. Учасники прес-конференції на прикладах (дзвінках) розкажуть, якого насильства зазнають українські жінки, які тенденції наявні в українському суспільстві у проблематиці гендерно зумовленого насильства в 2018 році. Також вони поділяться найбільш резонансними історіями постраждалих та обговорять варіанти реагування державних структур на подібні виклики.

Захід проводиться до Всесвітньої кампанії «16 днів проти гендерно зумовленого насильства».

Довідково.  «Гаряча лінія» - є потужним сервісом  підтримки і допомоги постраждалим, а також ефективним інструментом моніторингу і оцінки, який дозволяє виявити наявні тенденції насильства щодо жінок в Україні.

Додаткова інформація за тел.: +38 067 334 81 43 (Галія Фасхутдінова, менеджерка з комунікацій ГО «Ла Страда-Україна» ) або за e-mail: galiya.fa@la-strada.org.ua

Підсумкові матеріали:

Цьогоріч Національна "гаряча лінія" зафіксувала близько 20 тисяч звернень

Цьогоріч за допомогою Національної "гарячої лінії" громадські активісти зафіксували близько 20 тисяч звернень, 90% скарг стосуються проблеми домашнього насильства.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомила президент громадської організації "Ла Страда-Україна" Ольга Калашник.

"До нових тенденцій ми відносимо дзвінки, які стосуються сексуального насильства в шлюбі. Говорячи про загальну кількість дзвінків, в цьому році ми отримали майже 20 тисяч звернень. 90% всіх звернень стосуються саме проблеми домашнього насильства. 82% телефонуючих  - це жінки, 18%  - чоловіки. Більше всього, якщо говорити про види насильства, це психологічне насильство, фізичне насильство, економічне і сексуальне. В цьому році майже на 50% збільшилась кількість дзвінків від жінок, які говорять саме про згвалтування і систематичне насильство з боку чоловіка. І це саме той вид насильства, який є важким для ідентифікації як з боку самої постраждалої, також і з боку оточення. На сьогодні в суспільстві продовжує існувати думка в тому числі і в представників державних структур, що подружній секс - це обов'язок і згвалтування в шлюбі не може бути",-  зауважила представниця "Ла Страда-Україна".

Разом з тим Калашник зазначила, що українське суспільство розвивається і "все більше розуміння того, що інтимна сфера спілкування є важливим елементом подружнього і партнерського життя", а "культура згоди" має змінити "культуру згвалтування".

"Ми отримали 143 дзвінка в цьому році - це самі ті дзвінки, які стосуються згвалтувань у шлюбі. На перший погляд ця цифра є невеликою, але тут треба усвідомлювати, що явище є латентним і те, що жінки можуть його ідентифікувати для себе, а тим паче наважитись розказати  - є дуже великим кроком", - зазначила вона.

Окремо Ольга Калашник відзначила тенденцію до насильства жінок щодо в інтернеті - мова тут йде про погрози, розповсюдження інтимних фото,  маніпуляції та контроль.

Національна "гаряча лінія" є потужним сервісом  підтримки і допомоги постраждалим, а також ефективним інструментом моніторингу і оцінки, який дозволяє виявити наявні тенденції насильства щодо жінок в Україні.

Як повідомлялось, сімдесят років тому, 10 грудня 1948 року, ООН прийняла Загальну декларацію прав людини. 

Вона стала першим універсальним міжнародним актом з прав людини, що проголошує цивільні та політичні права і свободи особистості - рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші. У Декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх раси, статі, мови, релігії тощо.

В основу документа були покладені всі напрацювання людської думки, які були на той момент у даному питанні. Це був перший досвід колективної розробки універсального документа з прав людини.

У 1950 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 10 грудня Днем прав людини з метою залучення уваги людей в усьому світі до Загальної декларації прав людини як до загального ідеалу для всіх людей і народів. Нині чимало країн включають основні положення Декларації в своє базове законодавство і конституції.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-