Нова модель ринку електроенергетики: оцінки та можливості

Нова модель ринку електроенергетики: оцінки та можливості

Укрінформ
11 грудня 12:00 - Реформування ринку електроенергії в Україні: виклики та можливості

Організатор: ГО «Український інститут майбутнього».

Учасники: Андріан Прокіп - експерт напрямку "Енергетика" «Українського інституту майбутнього»; Віктор Андрусів -  політолог, виконавчий директор «Українського інституту майбутнього», модератор.

Коротко. «Український інститут майбутнього» проаналізував закон "Про ринок електричної енергії", прийнятий Верховною Радою у квітні 2017 року. Згідно з ним, з 1 липня 2017 року в Україні повинна запрацювати нова модель ринку, яка відповідатиме стандартам та правилам країн Європейського союзу, та є  важливою передумовою інтеграції електроенергетичної мережі України із європейською.

Експерти центру провели оцінку впливу нової моделі ринку на електроенергетичний сектор та макроекономічну ситуацію в цілому. Результати виклали в дослідженні «Реформування ринку електроенергії в Україні: виклики та можливості», що дає  відповіді на широкий перелік питань, серед яких:

Якими будуть рівні генераційних потужностей за обома сценаріями: проведення та  несправдження реформи?

Які подальші перспективи експорту Україною електроенергії?

Як реформа може вплинути на економічне зростання та ВВП?

Як зміняться тарифи на електроенергію для кінцевих споживачів внаслідок реформи?

Довідково. «Український інститут майбутнього» - незалежний аналітичний центр, що прогнозує зміни і моделює можливі сценарії розвитку подій в Україні; надає компетентну оцінку українським подіям, формулює конкретні рекомендації до дій; пропонує ефективні рішення; пропонує майданчик для дискусій на актуальні теми.

Місія Інституту - проектування успішного майбутнього України, через експертні дослідження і дискусії, що стимулюватимуть ухвалення якісних політичних рішень як в українській, так і в міжнародній політиці. Є спільним проектом представників українського бізнесу, політики і громадського сектора. Заснований у 2016 році.

Підсумкові матеріали:

Завдяки реформі ринку електроенергії Україна зможе до 2030 року збільшити експорт у 5 разів - експерт

Україна завдяки реформі ринку електроенергії до 2030 року зможе забезпечити експорт електроенергії на рівні 25 млрд кВт-год.

Про це на на прес-конференції в Укрінформі сказав експерт напрямку "Енергетика" «Українського інституту майбутнього» Андріан Прокіп, повідомляє кореспондент агентства.

"Можливості щодо експорту тісно пов'язані з інтеграцією України до ENTSO-E та збільшенням перерізу. Але ми зіставили ціни на електроенергію в Україні у випадку реформи та її відсутності з граничними цінами в сусідніх країнах: Угорщина, Польща, Словаччина, Румунія. У випадку реформи, починаючи з 2020 року, оптові ціни в Україні будуть нижчими. У цих (сусідніх - ред.) країнах ціни будуть вищими від 8 до 55%, це збільшує можливості експорту електроенергії", - сказав експерт.

За його оцінкою, виходячи з побудованих потужностей та кон'юнктури на світовому ринку, до 2030 року Україна зможе експортувати 25 млрд кВт-год. електроенергії на рік.

Як повідомлялося, Україна в 2017 році збільшила експорт електроенергії на 28,6% порівняно з 2016 роком - до 5,166 млрд кВт-год.

Інтеграція об'єднаної енергосистеми України до загальноєвропейської енергосистеми ENTSO-E передбачена Угодою про асоціацію між Україною та ЄС. На сьогодні синхронно з ENTSO-Е працює лише частина ОЕС України, так званий «острів Бурштинської ТЕС».

Реформа ринку електроенергії до 2030 року забезпечить додаткові надходження до бюджету на рівні $12 млрд - експерт

Успішна реформа ринку електроенергії у тому варіанті, який передбачений законом, забезпечить додаткове надходження до бюджету до 2030 року на рівні 12 млрд дол.

Про це на на прес-конференції в Укрінформі сказав експерт напрямку "Енергетика" «Українського інституту майбутнього» Андріан Прокіп.

"Ми зробили економічну модель з двома сценаріями: успішна реформа і непроведення реформи. Це економічна модель і оцінка макроекономічних впливів. Сьогодні (розповімо - ред.) коротко про макроекономічні наслідки проведення реформи, про результати затримки реформи, про те, як це вплине на сектор у частині інвестицій, на експорт, на кінцевого споживача", - зазначив Прокіп.

За його словами, електроенергетика займає 8% ВВП, забезпечує чверть сплачених податків та зайнятість для 3% населення.

"Успішна реформа у такому форматі, як вона передбачена законом, додатково збільшить до 2030 року надходження до бюджету на 12 млрд дол. Відбудеться на тільки зростання доходів населення, але і зростання ціни електроенергії для кінцевих споживачів. Обсяги енергоспоживання не зменшаться, але за рахунок збільшення ціни зменшиться споживання інших груп товарів. Вплив на ВВП - 72 млрд дол. до 2030 року. Основні чинники, які забезпечують це зростання, це перехід на стимулююче тарифоутворення в дистрибуції, перехід до конкурентного ринку, інвестиції, експорт. Єдиний чинник, який частково скорочує ріст ВВП, це зменшення доходів населення", - прогнозує експерт.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-