Ознаки гібридної війни - нові загрози

Ознаки гібридної війни - нові загрози

Укрінформ
29 листопада 12:00 - Ознаки гібридної війни - нові загрози!

До участі запрошені:   Борис Бабін - постійний Представник Президента в Криму; Віктор Шидлюх - полковник, офіцер Генштабу ЗСУ; Юлій Мамчур - народний депутат України;  Мирослав Гай - офіцер резерву, радник голови ради резервістів при Генштабі;  Олександр Кочетков -  політичний аналітик; Федина Софія  - доцент кафедри міжнародних відносин та дипломатичної служби ЛНУ імені Івана Франка, громадський діяч; Дмитро Снєгирьов - експерт з військових питань, співголова ГІ "Права справа"; Валерій Димов -  політичний експерт; Віра Константинова - політолог-міжнародник;  Василь Павлов - історик;  Олена Чуранова - фактчекерка проекту StopFake.org, медіа-експертка Інституту масової інформації;  Галина Петренко  - директор ГО «Детектор медіа», медіа-експерт, Віталій Мороз - керівник програм нових медіа ГО "Інтерньюз-Україна";  Даріус Лукошевічюс - заступник голови Спілки журналістів Литви, міжнародний оглядач .

Питання до обговорення:

1. Війна реальна. Азов - від війни гібридної до прямої агресії Росії: 

- Напад на наші кораблі, захват полонених. Аналіз   ситуації,  що склалась в азово-чорноморському регіоні, наші дії і завдання з точки зору військових експертів.

- Міжнародна реакція. Що, окрім «глибокого занепокоєння» і на що ми маємо право розраховувати? 

-Влада, армія, народ. Як  не допустити на Азові повзучої окупації та повторення  ситуації з Кримом і Донбасом, введення воєнного  стану у випадку можливої подальшої агресії це: 

- превентивний захід  для швидкої мобілізації армії?

- можливість відпрацювання  системи управління державою в умовах війни?

- показати народу обличчя «п'ятої колони».

2.Війна фейків ( інформаційна): методи і стратегія: 

- Як берегти свободу слова не порушуючи закону про воєний  стан? 

- Як протидіяти гібридним інструментам, які Кремль застосовує в Україні та Європі -  кібератакам, пропаганді, фейковим новинам. Наша спроможність протистояти кібердиверсіям, офіс Facebook в Киеві - наскільки дієвий інструмент в боротьбі з російськими фейками. Що протиставити російському  тролінгу. 

Підсумкові матеріали:

РФ усіляко протидіятиме європейському вибору України — Генштаб

Росія буде всіляко протидіяти європейському вибору України.

Про це під час круглого столу в Укрінформі заявив офіцер резерву, радник голови ради резервістів при Генштабі Мирослав Гай.

Він зазначив, що у РФ є воєнна доктрина, яка діє і досі, і де прописані головні зовнішні військові загрози. За його словами, найперша загроза, яку РФ для себе визначає — розширення блоку НАТО. 

“Це незаконна абсолютно загроза, бо блок НАТО не є загрозою і не збирається вести війну з РФ. Україна визначила свій шлях до НАТО в першу чергу через агресію РФ в Криму і на Сході України. Це крок, покликаний на виживання країни. Але ми маємо розуміти, що за базовими нормативними воєнними документами РФ, які визначають її стратегію, Росія всіляко пручатиметься нашому європейському вибору”, - додав Гай.

За його словами, РФ, окрім воєнної доктрини, має також доктрину інформаційної безпеки, де чітко визначено, що при певних загрозах РФ дає собі офіційно право фактично вести інформаційні операції, або інформаційну протидію, на територіях інших держав. 

“Шкода, що ми раніше не дуже уважно дивилися на нормативні документи РФ, але там видно, що РФ фактично дала собі право проводити інформаційні операції на територіях інших держав, впливаючи на соціальні групи і на населення інших країн”, - наголосив він.

За його словами, у системній політиці РФ, яка є агресивною, інформаційна компонента є однією з головних.

“Будь-яка війна розпочинається інформаційними операціями, потім проводиться інформаційний супровід всіх військових операцій, зокрема, і на території України, і завершується будь-яка війна інформаційними операціями, - чим і займається РФ на території України різними методами”, - підкреслив Гай.

Необхідно міркувати про обмін наших військовополонених — постпред Президента в Криму

Україні необхідно міркувати про обмін наших військовополонених.

Про це під час телефонного включення у ході проведення круглого столу в Укрінформі  заявив  постійний представник Президента в Криму Борис Бабін.

“Є конфлікт, є захоплення військовослужбовців, є військовополонені. Що ми маємо робити з нашими військовополоненими? Як і з іншими військовополоненими: в першу чергу, вимагати забезпечення мінімального набору прав, які їм гарантує міжнародний правопорядок, а друге — як і з іншими військовополоненими: міркувати про їх обмін. Як ми маємо міркувати про їх обмін? Декількома шляхами. Перший — посилення тиску на нашого супротивника, друге — наявність обмінного фонду. Тобто, перше — примусити до бажання обміну, друге — здійснити сам обмін, тобто знайти того, кого ми будемо міняти на наших військовополонених”, - сказав Бабін.

Він наголосив, що у цій ситуації також потрібно пам'ятати про родини полонених і механізми підтримки цих родин.

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь через Керченську протоку. Російські спецпризначенці обстріляли і захопили три українські кораблі  та 24 моряків.

РФ прагне включити Україну у пояс підконтрольних їй держав — Міноборони 

Стратегічна мета Росії полягає в тому, щоб сформувати пояс підконтрольних їй держав, куди хоче включити і Україну.

Про це під час круглого столу в Укрінформі заявив головний спеціаліст Департаменту воєнної політики, стратегічного планування та міжнародного співробітництва Міноборони Андрій Коломієць.

“Стратегічна мета Росії, на наш погляд, звичайно, полягає в тому, щоб встановити контроль  над Україною та ключовими елементами побудови стратегічного рубежу протистояння із Заходом, і формування поясу підконтрольних держав, в тому числі від Балтики до Чорного моря. Україна в цьому поясі є найперша і найгарячіша точка”, - сказав Коломієць.

За його словами, Кремль застосовує всі інструменти гібридної війни проти всіх об'єктів своїх зазіхань — військові, політичні та економічні.

Він наголосив, що якщо у Росії будь-де буде виникне можливість відкрити якийсь фронт — вона відкриє його без вагань. “Як тільки складуться відповідні умови для Росії — вона там вдарить”, - переконаний Коломієць.

За його словами, Росія також вдається до мілітаризації окупованих територій і насичення їх військовою технікою.

“У Криму, наприклад, дивіться, що відбувається: особовий склад збільшено в 3 рази, бронетранспортерів збільшено в 7 разів, артилерійських систем — також у 7 разів, літаків у 5 разів більше стало, танків біля 40-ка там. Кораблі, підводні човни — 8 катерів, які можуть здійснювати пуски калібрів, сумарний залп — 52 одиниці, дальність — до 2,5 тисяч км. Дивіться, вся Україна під ударом”, - наголосив Коломієць.

Він також зазначив, що фактичне захоплення РФ Азовського моря є подальшою реалізацією Росією своєї агресії: “Ми мусимо визнати, що зараз безперешкодно жодне українське судно — цивільне або військове -  пересуватися по Азову не може”.

Коломієць також підкреслив, що Росія лише імітує готовність до виконання Мінських угод, але жодного кроку для цього не робить.

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-