Діти, ВІЛ і туберкульоз

Діти, ВІЛ і туберкульоз

Укрінформ
28 листопада 14:00 - Діти, ВІЛ та туберкульоз. Проблеми та рішення надання медичної допомоги дітям та підліткам, які живуть з ВІЛ, в умовах епідемії туберкульозу в Україні

Організатор: Громадська організація «Дитинство - без СНІДУ».

Учасники: Яна Терлєєва - Центр Громадського Здоров'я МОЗ України;  Наталія Адамець - директор Громадської організації «Дитинство - без СНІДу»;  Оксана Солдатенкова - завідувачка Центром інфекційних хвороб «Клініка для лікування дітей, хворих на ВІЛ/СНІД в Україні» НДСЛ ОХМАТДИТ МОЗ України; Наталія Мойсєєва - менеджер проекту ГО «Дитинство - без СНІДу»;  Олена Мешкова - доцент Навчально-наукового центру - Український тренінговий центр сімейної медицини НМУ ім. О.О. Богомольця; Віктор Третьяков -  керівник відділу розвитку програм лікування , ВБО «Мережа 100% життя»;  представники Дитячого Фонду ООН (UNICEF) в Україні.

Питання до обговорення:

Результати реалізації проекту

ВІЛ/ТБ коінфекція серед дітей та підлітків в світі та Україні.

Досвід діагностики та лікування ВІЛ/ТБ коінфекції у дітей та підлітків Центру інфекційних захворювань «Клініка для лікування хворих на ВІЛ/СНІД дітей»  НДСЛ ОХМАТДИТ.

Досвід впровадження навчальних програм з ТБ/ВІЛ для лікарів - педіатрів центрів СНІДУ та дитячих психіатрів.

Впровадження «дружніх до молоді» послуг на всіх рівнях надання медичної допомоги підліткам та молоді, які живуть з ВІЛ та ТБ/ВІЛ.

Обговорення досвіду партнерство між міжнародними, неурядовими організаціями та державними установами як запорука успіху у впроваджені сучасних стратегій подолання туберкульозу серед дітей та підлітків, що живуть з  ВІЛ.

Обговорення перспектив та напрямків подолання ВІЛ/ТБ серед дітей та підлітків в Україні

Коротко. Учасники «круглого столу»  представлять  результати реалізації проекту та  обговорять шляхи вирішення проблем, які  стоять перед системою охорони здоров'я та громадськими організаціями в наданні допомоги дітям, та подоланні епідемії туберкульозу та коінфекції ВІЛ/ТБ та забезпечені догляду та лікування для дітей та підлітків, які живуть з ВІЛ, та членам їх родин в умовах реформування та децентралізації.

Підсумкові матеріали:

В Україні є проблема недовиявлення туберкульозу серед дітей - МОЗ

В Україні гостро стоїть проблема з діагностуванням туберкульозу (ТБ) у дітей, що є значною перешкодою у подоланні епідемії цієї хвороби.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявила завідувач Центру контролю за соціально небезпечними хворобами Центру громадського здоров'я МОЗ України Яна Терлеєва.

“Є проблема недовиявлення туберкульозу в Україні. Це перешкоджає подоланню епідемії туберкульозу. Наша держава взяла на себе зобов'язання у рамках Глобальної ініціативи “Покласти край туберкульозу” до 2030 року. Для цього необхідно вчасно виявляти хворобу та ефективно її лікувати. Водночас від моменту, коли дитина стикається з мікобактерією туберкульозу та коли дитина вилікувалася, існують певні прогалини та бар'єри”, - наголосила Терлеєва.

За її словами, за 9 місяців 2018 року кількість дітей, які захворіли на туберкульоз від дорослих, становить 3%.

“Прогнози ВООЗ для таких країн, як наша, - від 5 до 15% дітей інфікуються ТБ від дорослих. Офіційна статистика в Україні - 3%. Ця цифра також свідчить про проблеми виявлення ТБ у дітей”, - наголосила Терлеєва.

Вона також підкреслила, що дотепер в Україні маленькі пацієнти з туберкульозом піддаються стигматизації з боку суспільства. 

“Навіть коли дитина вже вилікувалася від туберкульозу, може мати проблеми у школі (коли дитині нагадують, що вона хворіла на ТБ). Є випадки, коли діти змінюють школу. Стигма у нашому суспільстві”, - зазначила Терлеєва.

За її словами, в Україні діє комплексний план подолання туберкульозу на 2016-2020 роки, розроблений ВООЗ.

“У кожному напрямку плану присутні питання щодо дитячого туберкульозу. Наше завдання, щоб усі послуги були орієнтовані на потреби саме дитини, з усіма її соціальними проблемами, родинними, можливостями навчання тощо. Загалом ситуація із захворюваністю на туберкульоз в Україні не є унікальною і є подібною до ситуації, що спостерігається в усіх пострадянських країнах”, - наголосила експерт.

За її словами, в Україні потребує зміни та оновлення основна законодавча база та закон щодо протидії туберкульозу.

Терлеєва також підкреслила, що показники захворюваності дітей туберкульоз та ВІЛ-інфекцію є актуальною проблемою.

“У світі щорічний тягар серед дітей до 14 років, які інфіковані туберкульозом, становить близько 7,5 млн осіб. З них захворює на туберкульоз один мільйон. Щоп’ята дитина помирає: понад 70% з них не отримувала належного профілактичного лікування від туберкульозної інфекції. Проблема ВІЛ-інфекції та туберкульозу (ТБ) є надглобальною для усього людства. На сьогодні показники захворюваності дітей туберкульоз та ВІЛ-інфекцію є актуальною проблемою. Показники захворюваності на туберкульоз серед дітей у світі становить 1/10 серед загального тягаря ТБ”, - сказала експерт.

У свою чергу завідувачка Центром інфекційних хвороб “Клініка для лікування дітей, хворих на ВІЛ/СНІД в Україні” лікарні “Охматдит” МОЗ Оксана Солдатенкова навела статистику щодо показників захворюваності серед дітей.

“На 1 січня 2018 року в Україні зареєстровано 8 032 дітей з ВІЛ-інфекцією та туберкульозом. З них ВІЛ-інфіковані - 3197, це майже на 300 дітей більше, ніж у 2016 році. З них 29% - у 3 чи 4 стадії. Померли від обумовлених ВІЛ-інфекцією причин - 98 осіб, з них 52 - нові випадки (це майже 53%). Це свідчить, що ми виявляємо таких дітей дуже пізно. У стадії СНІДу у 2017 виявлено 89 дітей. За 10 цього року виявлено 76 осіб. Дітей до року померли 9”, - зазначила Солдатенкова.

В Україні щороку близько 3 тисяч жінок з ВІЛ-інфекцією народжують дітей

В Україні щороку близько 3 тисяч жінок з ВІЛ-інфекцією народжують немовлят, серед яких 3 % є також ВІЛ-інфікованими.

Про це на прес-конференції, присвяченій Всесвітньому дню боротьби з ВІЛ/СНІДом, заявила голова представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні Ярослава Лопатіна.

“В Україні щороку близько 3 тисяч жінок з ВІЛ-інфекцією народжують. Бажано було б, щоб від майбутніх матерів з ВІЛ, народжувалося 0 % немовлят з ВІЛ-інфекцією. Зараз в Україні від загальної кількості ВІЛ-інфікованих роділь народжується 3 % немовлят з ВІЛ-інфекцією”, - зазначила Лопатіна.

За її словами, новонароджені діти заражаються від матерів через те, що ті або не знали про свій статус, або не лікувалися.

“На жаль, ці випадки інфікування на ВІЛ-інфекцію трапляються у тому разі, коли вагітна не спостерігалася у лікаря та не отримувала антиретровірусної терапії. За умови отримання антиретровірусної терапії, якщо вона призначена вчасно, жінка не може народити дитину з ВІЛ-інфекцією. Це неможливо за біологією вірусу”, - наголосила Лопатіна.

Як повідомляв Укрінформ, Україна займає перше місце за масштабами поширення ВІЛ-інфекції у Європі, зокрема, через низький рівень виявлення цієї інфекції. Основним шляхом поширення ВІЛ-інфекції в Україні є статеві стосунки. 

Сьогодні тестування на ВІЛ-інфекцію можна зробити у свого сімейного лікаря. Цей аналіз входить у пакет гарантованих медичних послуг.

В Україні - понад 240 тисяч, які живуть з ВІЛ-інфекцією. Під медичним наглядом — лише 140 тисяч пацієнтів і близько 100 тисяч отримують ефективне лікування.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-