Презентація стратегії гендерної рівності системи надання безоплатної правової допомоги

Презентація стратегії гендерної рівності системи надання безоплатної правової допомоги

Укрінформ
27 листопада 15.30 - Стратегія гендерної рівності системи надання безоплатної правової допомоги

Організатор: Координаційний центр з надання правової допомоги.

Учасники: Денис Чернишов - заступник міністра юстиції України; Роман Ващук - Надзвичайний та Повноважний посол Канади в Україні; Катерина Левченко - Урядова уповноважена з питань гендерної політики;  Олексій Бонюк - директор Координаційного центру з надання правової допомоги; Оксана Кікоть - менеджерка проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

Коротко.  Під час заходу буде представлена стратегія гендерної рівності системи надання безоплатної правової допомоги, що спрямована на подолання гендерних стереотипів та упереджень, гарантування рівних можливостей для чоловіків і жінок у доступі до правової допомоги.

Підсумкові матеріали:

Стратегія "Рівні партнери" націлена на просування гендерної рівності

В системі безоплатної правової допомоги (БПД) розроблена і затверджена стратегія "Рівні партнери", націлена на просування гендерної рівності.

Про це повідомив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк під час презентації стратегії в Укрінформі.

"Ми ініціювали розроблення  стратегії гендерної рівності "Рівні можливості". І нашим завданням є подолати ті гендерні стереотипи та упередження, які існують, і гарантувати рівні можливості для чоловіків і жінок як у доступі до правової допомоги, так і для реалізації їхніх можливостей", - зазначив Бонюк.

Він додав, що жінки стабільно становлять більшість клієнтів, які звертаються до системи, і очевидно, що розуміння комплексного характеру і потреб жінок у сфері правосуддя та ефективне реагування на проблеми, з якими вони стикаються, вимагають від системи поглиблених знань у сфері гендерної рівності, починаючи від сімейних відносин, питань, пов'язаних із правом на спадщину, з домашнім насильством і гендерно обумовленим насильством.

"Права людини - це насамперед рівні можливості. Дві третини клієнтів системи - це жінки. І перед нами стоїть амбітна, але досяжна ціль - подолання дисбалансу між потребами наших клієнток і несправедливістю, з якою вони стикаються. І ці потреби і виклики посилюються ситуацією, в якій перебуває Україна - фактично в стані зовнішньої збройної агресії, коли в країні близько 2-х мільйонів громадян є внутрішньо переміщеними особами і більшість з них становлять жінки і діти. Саме з цією метою розроблена система БПД, а саме, щоб більш ефективно допомагати найвразливішим категоріям громадян", - наголосив Бонюк.

Він поінформував, що система була розроблена за підтримки міжнародних партнерів і подякував українсько-канадському проекту "Доступна та якісна правова допомога" та його експертці Полін Ренкін, яка долучалася до розробки їхнього проекту, а також підтримку уряду Канади. 

Заступник міністра юстиції України Денис Чернишов своєю чергою зазначив, що міністерство намагається просувати кращі досвіди, які існують у світі, і один з них - це досвід Канади.

"Клієнтами БПД є найвразливіші прошарки населення, люди, які потрапили в зону конфлікту, де жертвами насильства стають в основному жінки. І ми повинні закладати в свою роботу гендерні принципи і давати надію людям на встановлення справедливості, їхніх прав через суд", - додав він.

Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко наголосила, що на сьогодні також важливим є посилення захисту від злочинів на грунті ненависті, дискримінації.

"Нам потрібно напрацьовувати досвід захисту жінок від недискримінаційних сексистських висловлювань. І не тільки жінок, які належать до вразливих категорій, а й тих, які працюють у державних структурах, є народними депутатами, є політиками, але сьогодні стають незахищеними у зв'язку з тими сексистськими висловлюваннями, з насильством у політичній сфері, яке проявляється останнім часом", - сказала вона.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-