Як взаємодіяти з громадянами України на непідконтрольних територіях?

Як взаємодіяти з громадянами України на непідконтрольних територіях?

Укрінформ
23 листопада  12:00 - шосте засідання Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» на тему: «Свої чи чужі: як взаємодіяти з громадянами України на непідконтрольних територіях?»

Організатор: Національна платформа «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію».

Учасники: Антті Турунен - посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ Фінляндії, відповідальний за політику медіації, колишній представник генерального секретаря ООН на перемовинах щодо конфліктів в Грузії  (2010-2017 рр.); Григорій Немиря - голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин; Георгій Тука - заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб; Юлія Тищенко -  експерт Українського незалежного центру політичних досліджень; Володимир Лупацій - політолог; Олег Саакян - політолог; Олексій Семеній - директор Інституту глобальних трансформацій; Олександра Дворецька - координатор правового напрямку Ініціативи «Восток-СОС»; Віталій Пирович -  заступник керівника Центру вивчення Росії та окупованих територій, шеф редактор видання «Ділова столиця»; Олеся Яхно-Бєлковська – політолог; Ноель Калхун – заступник голови Агентства ООН у справах біженців; Юрій Єхануров – екс-прем’єр-міністр України;  Джон Мендоза-Вілсон – директор з міжнародних зв’язків та відносин з інвесторами, СКМ; Ігор Козловський – президент Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків; Володимир Лямзин – заступник керівника Управління цивільно-військового співробітництва Збройних сил України (СІМІС); Алан Ешліманн – голова делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні.

Коротко. Метою проекту «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» є створення позапартійної, професійної та інклюзивної платформи, відкритою для тих, хто виступає за досягнення сталого миру в Україні. В рамках платформи обговорюються ефективна політика реінтеграції та забезпечення національної єдності в Україні, методи деокупації окремих районів Донецької та Луганської області, а також міжнародний досвід побудови заходів довіри і сталого миру.

На базі Платформи проходять щомісячні публічні заходи за участі представників українських органів влади, народних депутатів, представників місцевих громад та регіонів, громадських організацій та міжнародних експертів, дипломатичних організацій і місій.

Ініціаторами Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» є незалежні українські громадські організації, серед них Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД), Центр з проблем безпеки та розвитку, Платформа соціально-гумінарних ініціатив та інновацій «Єдиний Координаційний Центр», громадський марафон #Навіщо_Нам_Бути_Разом?, в партнерстві з Комітетом Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Міністерствами закордонних справ Швейцарії, Фінляндії та Німеччини.

Підсумкові матеріали:

У позовах проти Росії порушене питання екологічних збитків - Тука

У консолідованих позовах України проти Російської Федерації порушені питання екологічної небезпеки та екологічних збитків, завданих країною-агресором окупованим українським територіям.

Про це на засіданні Національної платформи "Діалог про мир та безпечну реінтеграцію" в Укрінформі заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО Георгій Тука.

"У нас два відомства подають консолідовані позови проти Російської Федерації - це Мін'юст та МЗС, ми, як міністерство, їм допомагаємо у формуванні доказової бази. Питання екологічної небезпеки та екологічних збитків - абсолютно на повістці дня і, як мені відомо, в одному з позовів про це є. Разом з тим, під час проведення мінського процесу Росія категорично не бажає приймати участь в діалозі. Як тільки Україна порушує це питання, нам одразу назустріч виставляють цих "ляльок", і "ви з ними вирішуйте". Хоча всі все чудово розуміють", - заявив заступник міністра.

Як повідомляв Укрінформ, експерти ООН попереджають, що воєнні дії на території Донецької і Луганської областей завдають серйозної екологічної шкоди Україні, а східний регіон наразі на порозі екологічної катастрофи. За оцінкою експертів Програми ООН з довкілля (ЮНЕП), в результаті конфлікту на Донбасі зруйновані екосистеми на території щонайменше 530 тисяч га, у тому числі у 18 природних заповідниках загальною площею 80 тисяч га.

Крім того, за оцінками експертів, промислові підприємства у східному регіоні країни становлять потенційну загрозу для здоров'я людей і природи: у регіоні зосереджені 5,5 тис. промислових підприємств та об'єктів інфраструктури, які в разі ушкодження стануть джерелом значної шкоди для довкілля. Забруднення річок, включаючи Дон, загрожує здоров'ю людей.

МКЧХ готовий сприяти в отриманні пенсій людьми, які не можуть виїхати за межі ОРДЛО

Міжнародний комітет Червоного Хреста готовий сприяти у питанні отримання пенсій жителями ОРДЛО, які не мають змоги виїжджати на підконтрольну уряду територію.

Про це сказав голова делегації МКЧХ в Україні Алан Ешліман під час засідання Національної платформи "Діалог про мир та безпечну реінтеграцію" в Укрінформі.

"Важливо нагадати про те, що гуманітарна допомога означає не тільки надавати харчі і медикаменти, це також включає найрізноманітніші заходи, включно з тими, щоб надавати людям засоби для існування, надавати їм певні засоби для підтримки власної економічної діяльності. Зокрема, ми готові працювати над механізмом полегшення виплати пенсій людям,  які прикуті до ліжок і перебувають на непідконтрольній території", - заявив він.

За словами Ешлімана, великою проблемою також є водозабезпечення. "Там є водопостачальні станції, електростанції, які розташовані поряд із лінією зіткнення, які часто потрапляють під обстріли і змушені зупиняти подачу води. ...Ця вода не потрапляє до приблизно 3 мільйонів людей. Ми допомагаємо проводити ремонтні роботи, але також намагаємось знайти довгострокові рішення, щоб забезпечити сталість водопостачання населення непідконтрольних територій компаніями з підконтрольних. Ми також запропонували створити захищені зони навколо критичної інфраструктури", - наголосив Ешліман.

У свою чергу заступник голови Агентства ООН у справах біженців Ноель Калхун зауважила, що Україна може виконувати свої гуманітарні зобов'язання через інституції, розташовані на контрольованих територіях, і захищати права жителів ОРДЛО.

"Держава має виконувати гуманітарні зобов'язання щодо своїх громадян, навіть якщо вони проживають на території, яку уряд тимчасово не контролює. Це не означає, що держава може робити все, що робила зазвичай, але закон такий, що держава принаймні має робити все, що в її силах", - зауважила представниця ООН.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-