«Жовтий автобус» до міста Маріуполь. Результати гуманітарної експедиції

«Жовтий автобус» до міста Маріуполь. Результати гуманітарної експедиції

Укрінформ
20 листопада 10:00 - Гуманітарна експедиція «Жовтий автобус» до міста Маріуполь 

Організатори: Центр інформації та документації НАТО в Україні; ГО «ГЕРОЇ.ЮЕЙ».

Учасники: Ярослав Пілунський -  голова ГО “ГЕРОЇ.ЮЕЙ”, кінооператор, лауреат Шевченківської премії 2018 року;  Барбора Маронкова - директор Центру інформації та документації НАТО в Україні;  Олена Добржанська - директор Центру комунікацій Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а також запрошені представники Міністерства освіти і науки України,  Міністерства інформаційної політики України, вищих навчальних закладів, технікумів, шкіл, освітніх проектів, мистецьких кіл, громадських організацій.

Довідково. Мета експедиції: привити дітям прифронтових територій любов до якісного кінематографа та навчити школярів створювати власний соціально значимий відеоконтент.

Експедиція в місто Маріуполь здійснювалась за підтримки ЦІД НАТО в Україні, що дозволило розширити коло учасників.

В цьому проекті активну участь брали не тільки школярі та студенти, до проекту були залучені представники ЗСУ України. Ціллю такої інтеграції стало бажання дослідити образ військових, школярами міста Маріуполь, і через взаємодію у навчанні покращити цю репутацію.

Під час експедиції була проведена низка майтер-класів з журналістики, окремою метою якої стало вміння розпізнавати фейки та як зробити журналістику соціально активною.

Підсумкові матеріали:

Україна та НАТО продовжують спільний гуманітарний проект на прифронтових територіях з медіаграмотності та інформаційної екології

Проект «Жовтий автобус» спільно з Центром інформації та документації НАТО в Україні реалізували для молоді Маріуполя проект, під час якого навчили, як захиститись від впливу агресивного інформаційного середовища.

Про це під час круглого столу щодо результатів гуманітарної експедиції до Маріуполя розповіли її організатори - представники громадської організації «Герої.юей» та Центру інформації та документації НАТО в Україні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 «Гібридна війна продовжує вдосконалюватись, і бойова пропаганда впливає на масову свідомість. В цих умовах індивідуальний захист кожної людини від впливу агресивного інформаційного середовища стає одним з найважливіших завдань для безпеки держави. Ми пропонуємо наш спосіб вирішення цієї проблеми - це розробка і впровадження методики сучасної освіти у сфері медіаграмотності та інформаційної екології на основі базових знань управління увагою глядача у медіа просторі», - розповів голова ГО "Герої.юей", український кінооператор, лауреат Шевченківської премії 2018 року Ярослав Пілунський. 

Він наголосив, що команда проекту розповідає молоді про базові знання драматургії та інструментарій, які використовуються в кінематографії та журналістиці.   «Підлітки, з якими ми працюємо у прифронтових містах і селах, -  це найбільш вразливий контингент, однак саме вони здатні виробити захисний механізм від дії пропаганди на підсвідомість», - вважає Пілунський.

Розповідаючи про роль НАТО в освітньому проекті, директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбора Маронкова наголосила, що  в Україні з початком війни на сході країни постало питання безпеки в широкому розумінні. «Частиною діяльності НАТО є публічна дипломатія, яка передбачає зустрічі з людьми, участь у виховних проектах, таких як «Жовтий автобус».  Вважаю, що питання особистої безпеки та безпеки всього суспільства зараз особливо є критичним для України, воно зачіпає всіх людей. На  жаль, чотири роки тому в Україні питання особистої безпеки і безпеки держави стали єдиним цілим. Саме завдяки таким креативним проектам, як «Жовтий автобус»  ми можемо досягти значних змін в Україні», - зазначила Маронкова. 

 За словами Пілунського, цілі і завдання проекту співпадають з баченням натівських колег щодо захисту громадянського суспільства від інформаційного агресивного середовища. «Наш спосіб освіти дає можливість критично мислити кожній людини.  І наша комплексна програма пропонує профорієнтацію як спосіб розібратись зі своїм майбутнім кожному підлітку. В своїх експедиціях ми проводимо майстер-класи щодо базових інформаційних знань з кінематографу, журналістики  і переходимо до практичних завдань, коли діти самі створюють сценарій, роблять підготовку і зйомку під  наглядом майстрів», - розповів керівник проекту. 

В коментарі кореспонденту Укрінформу Пілунський зазначив, що спочатку «Жовтий автобус» проводив експедиції до невеликих прифронтових міст, таких як  Мар'їнка, Красногорівка, і вперше у 2018 році проект працював у великому місті - Маріуполі.

Наразі готується пілотний проект дистанційної освітньої програми, і вже навесні  буде презентовано кілька освітніх роликів для дистанційної роботи, долучитись до яких можуть діти з інших регіонів України, розповів Пілунський. «Зараз є команди в Миколаївці, Красногорівці і Попасній. Це  такі майстерні на містах і таку модель ми плануємо запропонувати для інших міст України. У Facebook найближчим часом буде інформація про перший всеукраїнський конкурс та перше завдання «Жовтого автобуса», яке запропонуємо для всієї країни», - пообіцяв Пілунський, додавши, що сподівається побачити проект і в Західній Україні, і в Криму.

Як повідомлялось, проект "Жовтий автобус" - всеукраїнська система онлайн-навчання з творчих дисциплін; мобільні майстер-класи; творчі конкурси для участі у проектах, що реалізуються дітьми спільно з дорослими митцями; створення творчого продукту та його просування до масової аудиторії; організація дитячих виставок, кінопоказів, фестивалів. Короткометражні фільми вихованців та учасників проекту «Жовтий автобус» беруть участь у різноманітних фестивалях.  

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-