«Лавришівське Євангеліє XIV століття».  Презентація рукописної книги

«Лавришівське Євангеліє XIV століття». Презентація рукописної книги

Укрінформ
21 листопада  12:00 - Презентація  унікальної рукописної книги «Лавришівське Євангеліє XIV століття»  

Організатор: Видавництво «Горобець».

Учасники: Ганна Горобець -  директор видавництва «Горобець»;  Юлія Федів - виконавчий директор Українського культурного фонду; Володимир Гурович - виконавчий директор видавництва «Горобець»;  В'ячеслав Корнієнко -  д.і.н.,заступник генерального директора з наукової роботи Національного заповідника «Софія Київська»; Віктор Мойсієнко -професор Житомирського державного університету імені І. Франка;  Діана Шамрай -  куратор проектів видавництва «Горобець»; Людмила Гнатенко -  д.і.н., старший науковий співробітник бібліотеки імені В.І. Вернадського;  Ольга Скрипченко - фінансовий директор ТОВ «КОФКО Агрі Ресорсіз Україна»;  Ігор Цілик - директор ТОВ "ТОРГОВИЙ ДІМ "ПРОМИСЛОВІ ОЛИВИ І.Л.С".

Коротко. На заході буде презентовано  видання унікальної рукописної книги «Лавришівське Євангеліє XIV ст.», яка зберігається в Національному музеї в Кракові, у зібранні Бібліотеки князів Чарторийських (Польща).

Видання супроводжують наукові дослідження, здійснені вченими України та Польщі, які пов'язують створення цього пергаменного кодексу, що отримав подальше життя в Лавришівському монастирі (Білорусь) і від якого здобув цю назву, зі становленням православ'я та литовсько-руської писемності Великого князівства Литовського, що розвивалася за галицько-волинською писемною традицією (Україна). Пам'ятка є цінним джерелом української мови.

Довідково. 2009 року видавництвом «Горобець» започатковано проект «Повертаємо в Україну культурну спадщину», покликаний шляхом видань факсимільного типу зробити доступними для науковців та всіх, хто цікавиться історією, культурою та мовою нашої держави, середньовічні рукописні пам'ятки, що знаходяться поза межами України.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі презентували факсимільне видання Лавришівського Євангелія XIV ст.

Унікальне факсимільне видання Лавришівського Євангелія XIV століття, оригінал якого зберігається у польському Кракові, вийшло у видавництві  "Горобець".

Про це розповіла на презентації в Укрінформі директор видавництва Ганна Горобець.

"Сьогодні ми презентуємо видання рукописної книги "Лавришівське Євангеліє" XIV століття, орігінал якої зберігається в Національній бібліотеці Кракова, у зібранні Бібліотеки князів Чарторийських. Видання пов'язують не лише з Україною, а й з Білоруссю, де воно зберігалось певний час і отримало звідти назву - Лавришівське Євангеліє. Створення Євангелія пов'язують зі становленям Великого князівства Литовського, коли українська мова була взята за основу як ділової, так і писемної мови Великого князівства", - сказала Горобець.

За її словами, українські науковці і видавці з 2016 року працювали над підготовкою видання, вели перемовини з польскою стороною. 

"Ні для кого не є таємницею, що від спадщини Київської Русі залишилось 1% рукописів, і вони переважно зберігаються поза межами України. Ці пам'ятки стали перлинами книжкових зібрань Австрії, Франції, Італії, Білорусі, Росії  і вони часто недоступні", - зауважила видавець.

Видання містить наукові дослідження, проведені вченими України та Польщі, які пов'язують створення цього пергаментного кодексу, що отримав нове життя в Лавришівському монастирі (Білорусь) і від якого здобув свою назву, зі становленням православ'я та литовсько-руської писемності Великого князівства Литовського, що розвивалася за галицько-волинською писемною традицією.

Видавництво «Горобець» 2009 року започаткувало проект «Повертаємо в Україну культурну спадщину», покликаний шляхом видань факсимільного типу зробити доступними для науковців та всіх, хто цікавиться історією, культурою та мовою нашої держави, середньовічні рукописні пам'ятки, що знаходяться поза межами України. У межах цього проекту раніше були видані Луцьке Євангеліє XIV століття, Холмське Євангеліє XIV століття, оригінали яких зберігаються в Росії, Луцький Псалтир 1384 року, оригінал якої - в Італії. 

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-