«Кінолітопис-2018».Старт ХV Київського міжнародного фестивалю документальних фільмів

«Кінолітопис-2018».Старт ХV Київського міжнародного фестивалю документальних фільмів

Укрінформ
19 листопада 12:30 - ХV Київський міжнародний фестиваль документальних фільмів «Кінолітопис» 

Організатор: ГО «ЛІТОПИС».

Учасники: Лариса Єфименко - директор фестивалю; Микола Проданчук - голова Наглядової ради фестивалю, директор Державного  підприємства «Науковий центр превентивної токсикології,  харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя»; Владислав Берковський - директор  Центрального державного кінофотофоноархіву України  ім. Г.С.Пшеничного; Олесь Янчук - голова  Національної спілки  кінематографістів України.

Коротко. ХV Київський міжнародний фестиваль  документальних фільмів «Кінолітопис-2018» буде  проходити з 22 по 25 листопада в Будинку кіно.

Урочисте відкриття заходу:  22 листопада о 18:00 в Синьому залі Будинку кіно ( м. Київ, вул. Саксаганського, 6).

Відкриє захід прем'єрний показ фільму  «Володимир Яценко.Сімейний портрет» режисера Юрія Бадьянова.

Також будуть представлені стрічки  «Невідоме Генрика Фаста» режисера Анєшки Ельбановської, «Чорнобиль - хроніка важких тижнів» режисера-оператора Володимира Шевченка, операторів Віктора Кріпченка та Володимира Таранченка.

Головні події заходу: показ фільмів кінематографістів з Польського інституту (м. Київ) та Португалії, майстер-клас «Реальне життя у сучасному кінематографі».

Також цього  року  буде представлена нова програма фестивалю, присвячена містам-побратимам Києва.

Довідково.   В 2001 році в Україні розпочалася реалізація культурологічного проекту - Київський міжнародний фестиваль документальних фільмів «Кінолітопис».  За ці роки проведено вже п'ятнадцять міжнародних кінофестивалів, у яких взяли участь більше тисячі документальних фільмів з п'ятидесяти двох країн.

Довідкова інформація за тел.: (044)276-04-02; (067)663-75-72 (оргкомітет КМФФ «Кінолітопис») та e-mail: kinolitopys@gmail.com www.kinolitopys.сom.ua.

Підсумкові матеріали:

У Києві 22 листопада відкриється міжнародний фестиваль "Кінолітопис-2018"

ХV Київський міжнародний фестиваль документальних фільмів "Кінолітопис-2018" відкриється 22 листопада у столичному Будинку кіно.

Про це на прес-конференції в Укрінформі у понеділок, 19 листопада, заявила директор фестивалю Лариса Єфименко.

"У п'ятницю, 22 листопада, о 18 год. у Синій залі Будинку кіно відбудеться урочисте відкриття ХV Київського міжнародного фестивалю документальних фільмів "Кінолітопис-2018", який триватиме до 25 листопада", - сказала Єфіменко.

Вона поінформувала, що відкриє фестиваль прем'єрний показ фільму "Володимир Яценко. Сімейний портрет" українського режисера Юрія Бадьянова. Ця стрічка розповідає про колишнього директора Державного музею українського образотворчого мистецтва та його родину, яка налічує п'ятьох художників.

А загалом до програми фестивалю включено 44 документальні стрічки. На конкурс було подано 34 фільми, з них 20 українських стрічок, решта були зняті самостійно або у співпраці документалістами з 11 країн, зокрема Польщі, Білорусі, Чорногорії, Болгарії, Росії, Португалії, Італії, Боснії і Герцеговини, Бразилії, Гвінеї Бісау, Норвегії та Швеції. Окрім того, до програми фестивалю увійшли 9 фільмів ретроспективної програми та ігрова стрічка "Таємний щоденник Симона Петлюри" режисера Олеся Янчука. 

Єфіменко зазначила, що міжнародну програму "Кінолітопису" оцінюватиме професійне журі на чолі з кінознавцем, доктором філософських наук, академіком Національної академії мистецтв України Ганною Чміль, а національну  - журі під керівництвом кінорежисера, лауреата Національної премії ім. Тараса Шевченка Валентина Сперкача. 

Як поінформував голова Наглядової ради фестивалю, директор Державного  підприємства "Науковий центр превентивної токсикології,  харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя" Микола Проданчук, переважна більшість попередніх фестивалів "Кінолітопис" були тематичними. Однак у нинішні  часи доволі складно набрати на конкурс достатню кількість фільмів на певну тему, тому цьогоріч тематика фільмів різноманітна.

"Скоріш за все, вони будуть оцінюватися з точки зору якості та майстерності творців незалежно від тематики", - спрогнозував він.

Проданчук повідомив, що цього року на фестивалі "Кінолітопис" буде розпочато нову програму, присвячену містам-побратимам Києва Кракову і Тампере, а в майбутньому документальні фільми про міста-побратими столиці планується зробити одним з розділів фестивалю.

У рамках ХV Київського міжнародного фестивалю  документальних фільмів "Кінолітопис-2018" також буде окрема програма, присвячена польському кінематографу. Глядачам будуть запропоновані фільми, представлені Польським інститутом у Києві. 

Ще однією подією фестивалю, за задумом організаторів, стане майстер-клас "Реальне життя у сучасному кінематографі", який проведе директор департаменту театру і кіно в місті Порту Антоніо Коста Валенте, який брав участь у виробництві 92 фільмів.  

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-