Теоретичні та прикладні питання енциклопедистики в  Україні

Теоретичні та прикладні питання енциклопедистики в Україні

Укрінформ
14 листопада  15:00 - Енциклопедистика в Україні: люди, ідеї, поступ

Організатор: ДНУ «Енциклопедичне видавництво».

Учасники: Богдан Червак - перший заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Максим Стріха - доктор фізико-математичних наук, професор, заступник міністра освіти і науки України; Вадим Локтєв - академік НАН України, голова редакційної колегії Великої української енциклопедії; Микола Жулинський - академік НАН України; Алла Киридон - директор ДНУ «Енциклопедичне видавництво»; Павло Гриценко - директор Інституту української мови НАН України; Микола Сенченко - директор ДНУ «Книжкова палата України імені Івана Федорова»; Микола Білоус - заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Ярослав Літинський - директор Укртелерадіопресінституту; Тетяна Крайнікова - докт. соц. комунікацій; Олена Любовець -  д. і.н.; Євген Мачуський - д.т.н., професор.

Питання до обговорення:

Витоки й традиції енциклопедистики в Україні. 

Сподвижники енциклопедичної справи в Україні. 

Українська енциклопедистика: здобутки, проблеми, перспективи.

Типологія енциклопедичних видань.

Принципи та критерії науково-інформаційного наповнення сучасних енциклопедій.

Фактчекінг у редакційній підготовці енциклопедичного контенту. Роль автора та редактора в перевірці фактів.

Структурно-стильові параметри друкованих та електронних енциклопедичних видань.

Мовностилістичні особливості енциклопедичної статті. 

Графічний дизайн та веб-дизайн сучасних енциклопедичних видань.

Критерії якості універсальних, спеціалізованих (галузевих, тематичних, персональних), регіональних енциклопедій.

Коротко. З огляду на вагомість інформаційної складової в розбудові держави, необхідність створення якісного інтелектуального продукту та розвиток енциклопедистики, Державна наукова установа «Енциклопедичне видавництво» спільно з провідними фахівцями інших установ та закладів планує обговорити теоретичні та прикладні проблеми енциклопедистки в  Україні.

Додаткова інформація за тел.: 0973542394 (Олег Березовський) або е-mail: vuencyclopedia1@gmail.com.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі проходить наукова конференція про енциклопедистику

В Укрінформі триває щорічна наукова конференція на тему «Енциклопедистика в Україні: люди, ідеї, поступ».

Захід організовано державною науковою установою «Енциклопедичне видавництво», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я хотів би запропонувати погляд на енциклопедію як на поважний крок, яким ми себе представляємо у сучасній цивілізації. У нас має бути ідеологема активного просування України у світовий простір. Насамперед, ми маємо вести наступальну лінію просування в світовий інформаційний і науковий простір - і енциклопедія відіграє тут надзвичайно важливу роль», - зазначив директор Інституту української мови НАН України Павло Гриценко.

При цьому він підкреслив, що в Україні існує культура енциклопедизму, що є особливим типом культури.

«І на сьогодні, я боюся стверджувати однозначно і ще перевірю це для себе, але, мабуть, заледве знайдеться якийсь академічний інститут (а їх - понад 170), який не мав би своєї галузевої енциклопедії», - зауважив Гриценко.

Зі свого боку заступник міністра освіти і науки України Максим Стріха повідомив, що на сьогодні Україна є однією з 12-ти країн світу із найкращими показниками розвитку національної вільної онлайн-енциклопедії «Вікіпедія».

«Ми всі живемо в добу «Вікіпедії», яка стає для майже всього людства найпершим джерелом різних знань. І, очевидно, дуже добре, що наш українських сегмент «Вікіпедії» є одним із наших успішних національних проектів. Україна входить у першу 12-ку країн світу за динамікою розвитку національної «Вікіпедії», - сказав Стріха.

Водночас він акцентував на тому, що онлайн-енциклопедія таки не виключає важливості нормативних видань.

«Вікіпедія» все-таки не закреслює і нормативних видань, які мають дещо іншу нішу застосування і, до певної міри, є національними символам», - уточнив посадовець.

У рамках панелей конференції учасники планують обговорити витоки й традиції енциклопедистики в Україні, принципи та критерії наповнення сучасних енциклопедій, а також фактчекінг у редакційній підготовці такого контенту. Окрім того, науковці порушують питання розвитку енциклопедистики в українській діаспорі, створення онлайн-версії «Великої української енциклопедії», місця відеоматеріалів у сучасних електронних енциклопедіях.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-