Чи стали діти менше курити? Презентація глобального опитування

Чи стали діти менше курити? Презентація глобального опитування

Укрінформ
15 листопада 10:30 - Чи стали діти менше курити? Презентація глобального опитування

Організатор: ГО «Центр громадського представництва «Життя».

Учасники: Владислав Збанацький - заступник генерального директора Центру громадського здоров'я МОЗ України; Наталія Король - спеціаліст відділу неінфекційних захворювань Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) в Україні; Джошуа Абрамс - директор програм Євразійського регіону міжнародної організації «Кампанія за майбутнє дітей без тютюну», США; Катерина Римаренко -  в.о. зав. відділу з профілактики вживання тютюну та алкоголю Центру громадського здоров'я МОЗ України; Лілія Олефір - виконавчий директор ГО "Життя"; Ірина Руденко - в.о. начальника Управління горомадського здоров'я МОЗ України;  представник Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України.

Коротко. Під час прес-конференції буде представлено результати останнього глобального опитування молоді щодо вживання тютюну (GYTS), а також зміни у поширеності куріння серед підлітків, що відбулися в Україні протягом останніх 12 років.

Також учасники розкажуть про основні досягнення, проблеми та перспективи України у сфері контролю над тютюном.

Довідково. За останні 10 років Україна досягла значного прогресу у зниженні поширеності куріння як серед дорослих, так і серед підлітків. Проте є ще багато проблем, які необхідно вирішити шляхом прийняття антитютюнових законопроектів №2820 та №4030а.

Глобальне опитування молоді щодо вживання тютюну (GYTS) – це свiтовий стандарт для систематичного моніторингу вживання молоддю тютюну та відстеження ключових показників контролю над тютюном.

GYTS – національно репрезентативне опитування учнівської молоді у віці 13-15 років. Воно підвищує спроможність країн розробляти, впроваджувати та оцінювати програми з контролю над тютюном, насамперед ті, що орієнтовані на молодь, та допомагає країнам виконувати свої зобов'язання відповідно до Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. В Україні GYTS було проведено тричі – у 2005, 2011 та 2017 роках – Інститутом громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва Національної академії медичних наук України за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я і Центрів з контролю та профілактики захворювань (США).

Додаткова інформація за тел.: (044) 234 93 20 ( Дмитро Купира, менеджер з адвокації ГО «Життя») та e-mail: dmytro.centerlife@gmail.com.

Підсумкові матеріали:

Поширеність дитячого куріння в Україні за 12 років зменшилася на 43% - опитування

Кількість споживачів тютюнових виробів серед українських підлітків за останні 12 років зменшилася на 43%.

Такі дані глобального опитування молоді щодо вживання тютюну оприлюднила на прес-конференції в Укрінформі в.о. начальника Управління громадського здоров'я МОЗ України Ірина Руденко.

"Глобальне опитування проводилося в Україні тричі - у 2005-му, 2011-му та 2017-му роках Інститутом громадського здоров'я ім. О.М.Марзєєва НАМН України. В останньому опитуванні взяло участь більше 3 тис. школярів віком від 13 до 15 років. Згідно з результатами опитування ми бачимо, що поширеність куріння серед молоді скоротилася на 43% порівняно з дослідженням 2005 року та майже на 23% порівняно з 2011 роком", - сказала Руденко.

Вона зазначила, що результати опитування засвідчили в цілому позитивну динаміку за багатьма показниками. Зокрема, знизилася не лише поширеність вживання тютюну, а й суттєво зменшилася кількість тих, хто зазнав шкідливого впливу тютюнового диму в громадських місцях, а також у цілому підвищилася обізнаність молоді щодо шкідливого впливу куріння.

"Водночас, досі 14,9% підлітків  -  17,8% хлопців та 12,1 % дівчат - вживають тютюнові вироби", - констатувала в.о. начальника Управління громадського здоров'я МОЗ.

Як зазначив заступник генерального директора Центру громадського здоров'я МОЗ України Владислав Збанацький, позитивні зміни відбулися завдяки таким законодавчим нововведенням, як заборона курити у громадських місцях, у тому числі у закладах громадського харчування, запровадження графічних попереджень про шкоду для здоров'я на пачках сигарет, заборона реклами, стимулювання продажу та спонсорства тютюнових виробів, підвищення податків на тютюн, а також проведення інформаційних кампаній.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу щодо показників поширеності дитячого куріння в Україні порівняно з іншими країнами, в.о. заввідділу з профілактики вживання тютюну та алкоголю ЦГЗ МОЗ Катерина Римаренко зазначила, що вони не є аж надто кричущими.

"Якщо порівняти Україну з країнами ЄС, то ситуація, у принципі, не критична - є країни, в яких ця поширеність вища, є країни, де вона нижча. Але насправді еталоном має бути нульовий показник. Є країни, які говорять про smoke free generation, тобто покоління, абсолютно вільні від тютюну, і держави запроваджують відповідні заходи, аби убезпечити дітей від куріння. Найкращим прикладом можуть бути скандинавські країни, де найнижчі показники поширеності куріння не тільки серед дитячого, а й серед дорослого населення, і вони ставлять собі мету до 2035 року скоротити цей показник до 5%",  - поінформувала вона.

Глобальне опитування молоді щодо вживання тютюну (GYTS) – це свiтовий стандарт для систематичного моніторингу вживання молоддю тютюну та відстеження ключових показників контролю над тютюном.

GYTS – національно репрезентативне опитування учнівської молоді віком 13-15 років. Воно підвищує спроможність країн розробляти, впроваджувати та оцінювати програми з контролю над тютюном, насамперед ті, що орієнтовані на молодь, та допомагає країнам виконувати свої зобов'язання відповідно до Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. В Україні GYTS було проведено тричі – у 2005, 2011 та 2017 роках – Інститутом громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва Національної академії медичних наук України за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я і Центрів з контролю та профілактики захворювань (США). 

Майже кожний другий український підліток має досвід вживання електронних сигарет - опитування

Фактично, кожний другий український підліток має досвід вживання електронних сигарет, а 18,4% молодих людей віком від 13 до 15 років наразі є їх споживачами.

Такі дані глобального опитування молоді щодо вживання тютюну оприлюднила на прес-конференції в Укрінформі в.о. начальника Управління громадського здоров'я МОЗ України Ірина Руденко.

"Відповідно до результатів дослідження 18,4% молодих людей віком від 13 до 15 років (22,6% хлопців та 14% дівчат) є теперішніми споживачами електронних сигарет, а більш як 40% молодих людей мають досвід їх вживання", - сказала вона.

Руденко додала, що це дуже високий показник, особливо з огляду на те, що сьогодні в Україні ринок електронних сигарет законодавчо не врегульований.

"Ми не розуміємо, якої якості пристрої та рідини для наповнення цих електронних сигарет продаються в Україні. Особливо це стосується дітей, адже продаж електронних сигарет в Україні не має навіть вікових обмежень. Це питання, я вважаю, має бути якнайшвидше врегульоване шляхом прийняття відповідного законопроекту, адже вживання електронних сигарет може потенційно підвищити вірогідність переходу молоді в майбутньому на звичайні сигарети", - акцентувала в.о. начальника Управління громадського здоров'я МОЗ. 

У цьому контексті виконавчий директор ГО «Центр громадського представництва «Життя» Лілія Олефір поінформувала, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект (№2820), який передбачає заборону продажу ароматизованих сигарет, збільшення площі картинок про шкоді куріння до 65% від поверхні пачки сигарет з обох її боків, а також заборону рекламувати і продавати дітям електронні сигарети, визначає чіткі вимоги до вмісту і маркування. 

"Є приклади держав, які більш суворо підійшли до регулювання (ринку) електронних сигарет - у деяких державах їх заборонили. В Україні на сьогодні, окрім заборони куріння електронних сигарет у громадських місцях, зокрема кафе, барах, ресторанах, жодні інші регулювання відсутні... Ця цифра - 18,4% споживачів електронних сигарет серед молоді - показує: якщо не врегулювати це питання зараз, вона буде продовжувати зростати", - вважає Олефір. 

Глобальне опитування молоді щодо вживання тютюну (GYTS) – це свiтовий стандарт для систематичного моніторингу вживання молоддю тютюну та відстеження ключових показників контролю над тютюном.

GYTS – національно репрезентативне опитування учнівської молоді віком 13-15 років. Воно підвищує спроможність країн розробляти, впроваджувати та оцінювати програми з контролю над тютюном, насамперед ті, що орієнтовані на молодь, та допомагає країнам виконувати свої зобов'язання відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. В Україні GYTS було проведено тричі – у 2005, 2011 та 2017 роках – Інститутом громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва Національної академії медичних наук України за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я і Центрів з контролю та профілактики захворювань (США).

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-