Томос: очікування, реалії та шляхи вирішення проблеми російського втручання у  процес надання автокефалії

Томос: очікування, реалії та шляхи вирішення проблеми російського втручання у процес надання автокефалії

Укрінформ
13 листопада 11:00  - Томос: очікування, реалії та шляхи вирішення проблеми російського втручання у процес надання автокефалії

Організатор: Національний інститут стратегічних досліджень.

Учасники: Ростислав Павленко - радник Президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень, к.політ.н., доцент; Василь Яблонський - перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень, к.і.н., доцент; Віталій Лозовий - завідувач відділу гуманітарної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень, д.і.н., професор; Сергій Здіорук - провідний науковий співробітник відділу гуманітарної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень, к.філос.н., доцент, заслужений діяч науки і техніки України; Андрій Юраш - директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України, к.політ.н., доцент; Олександр Саган - провідний науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, д. філос.н., професор; Сергій Зубченко - заступник завідувача відділу гуманітарної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень, к.політ.н.; Володимир Токман - головний консультант відділу гуманітарної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень, к.філософ.н.; Михайло Степико - головний науковий співробітник відділу гуманітарної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень, д.філос.н., професор, заслужений діяч науки і техніки України; Олександр Литвиненко - головний консультант відділу гуманітарної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень, к.філос.н.; Олексій Нестеренко - блогер.

Підсумкові матеріали:

Після отримання Томосу про автокефалію православ'я в Україні має якісно змінитися - професор Саган

Томос про автокефалію дасть українському православ'ю великий шанс вирватися з нав'язаного Московським патріархатом політичного православ'я, а для суспільства це стане потужним чинником ментального відродження української нації.

Про це заявив провідний науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України доктор філософських наук, професор Олександр Саган на засіданні круглого столу в Укрінформі на тему "Томос: очікування, реалії та шляхи вирішення проблеми російського втручання у процес надання автокефалії". 

"Від Томосу ми очікуємо якісно іншого православ'я в Україні, тому що те православ'я, яке на сьогодні є у виконанні Московського патріархату, дуже віддаляється від ідеалу православ'я. Свого часу колишній предстоятель УПЦ МП митрополит Володимир Сабодан сказав, що воно вироджується у політичне православ'я. На жаль, воно сьогодні починає домінувати не тільки на теренах Російської Федерації, а й на теренах України. Це велика проблема. Українське православ'я має великий шанс вирватися з цього політичного православ'я і влитися у світове православ'я, яке сьогодні через Томос Україні отримало черговий шанс відродитися. Отже, ми очікуємо, що українське православ'я зміниться на еклезіологічному, інституційному, організаційному та інших рівнях", - сказав Саган.

Він додав, що для суспільства отримання автокефалії православною церквою в Україні  -  це потужний і практично не задіяний чинник ментального відродження української нації та її політичного, економічного і соціального розвитку. 

"Тобто, ми повинні тікати від подвійності буття, нав'язаного московським православ'ям, і повертатися до свого українського буття", - наголосив науковець.

Він зауважив, що, на жаль, українська ментальність частиною суспільства була втрачена під тиском не тільки російського телебачення, а й церковних ЗМІ, проповідей у церквах та шляхом відповідного виховання молоді.

"Ми часто не знаємо, чого вчать у недільних школах у церквах Московського патріархату. А там вчать любити Росію. А ми потім дивуємося, чому наші українці взяли в руки автомати і пішли воювати проти України. Тому що їм з дитинства у церквах казали, що немає такої країни, що це випадкове політичне утворення", - констатував Саган.

Окрім того, зазначив релігієзнавець, Томос - це шанс зняти внутрішньоправославне протистояння, яке з початку 1990-х років просто розриває українське суспільство. 

"Ми не можемо рухатися вперед, не маючи суспільної злагоди і миру всередині суспільства", - наголосив він.

Як повідомлялося, 11 жовтня синод Вселенського патріархату вирішив надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликаний Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, створивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Водночас РПЦ у зв'язку з рішенням Вселенського патріархату про надання автокефалії Українській церкві заявила про розірвання зв'язків з Константинополем.

Кремль і РПЦ активно протидіють Томосу, бо це підриває їхнє уявлення про світоустрій - науковець

Кремль і Російська православна церква активно протидіють процесу створення автокефальної церкви в Україні, бо це підриває бачення росіянами світоустрою як тисячолітньої імперії з міфічними "правами" на православ'я.

Про це заявив перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень кандидат історичних наук Василь Яблонський на засіданні круглого столу в Укрінформі.

"Україна увійшла у процес створення автокефальної церкви і отримання Томосу. Зрозуміло, що наслідки цього процесу є досить відчутними не лише для України, не лише для Константинополя, але насамперед вони є відчутними для Росії, оскільки вони підривають основи теперішнього світоустрою чи бачення росіянами світоустрою - тисячолітня імперія, православ'я, якісь "вищі права" на території і вплив через ці місцями незаконно набуті права на православ'я, на церкви і зокрема на Українську православну церкву", - сказав Яблонський.

Він зазначив, що це викликає активну протидію процесу отримання Томосу з боку Росії, свідченням чого є намагання впливати на суспільство через наближені до РПЦ церковні структури. 

"Улюблений спосіб діяльності росіян - власне, і Кремля, і церкви - це вдавання до певних маніпуляцій і певних спецоперацій, які б насамперед у віртуальному просторі висвітлювали потрібну картинку, потрібну для Кремля і для Російської православної церкви постановку питання", - констатував перший заступник директора НІСД.

Як повідомлялося, 11 жовтня синод Вселенського патріархату вирішив надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликаний Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського Патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, створивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Водночас РПЦ у зв'язку з рішенням Вселенського патріархату про надання автокефалії Українській церкві заявила про розірвання зв'язків з Константинополем.

Держава не ініціювала отримання Томосу, але сприяла цьому у відповідь на суспільний запит - директор Департаменту у справах релігій

Держава не ініціювала отримання Томосу про автокефалію православної церкви в Україні, але вона зробила усі необхідні кроки для сприяння цьому процесу у відповідь на реальний запит суспільства. 

Про це заявив директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України, кандидат політичних наук, доцент Андрій Юраш на засіданні круглого столу в Укрінформі на тему: «Томос: очікування, реалії та шляхи вирішення проблеми російського втручання у процес надання автокефалії» 

"Стосовно конкретних кроків, пов'язаних з отриманням Томосу, тобто утвердженням канонічної автокефалії, держава не ініціювала, держава не робила якісь первісні речі, але вона не могла, не мала права не зробити ті кроки, які вона мала зробити, усвідомивши реальні суспільні тренди, зрозумівши, яка є домінуюча позиція в суспільстві", - сказав Юраш.

Він додав, що місія державних інститутів, дотичних до цього процесу на всіх рівнях, - це сприяння і намагання допомогти в його реалізації. 

Він додав, що проблема автокефалії Української церкви ще років 20 тому була "дуже маргінальною і локальною", років десять тому вона лише почала захоплювати вузький прошарок експертів і науковців, а зараз вона вийшла на найширші суспільні кола. 

Юраш зазначив, що ідея отримання Томосу про автокефалію раніше не могла бути реалізована, бо не було критичної маси єпископату, не було конкретних об'єднавчих ініціатив, щоб, забувши якісь суто формальні речі, які роз'єднують єпископат різних розділених структур, вони могли перейти до конкретних ідеологічних форм спілкування.

Окрім того, важливим моментом, чому процес отримання Томосу про автокефалію відбувається саме зараз,  є готовність Константинополя йти на радикальні кроки. 

У цьому контексті Юраш відзначив відверті і навіть жертовні дії Константинопольської церкви, які в багатьох моментах навіть перевищують очікування з боку і широкого загалу, і українських церков.

Як повідомлялося, 11 жовтня синод Вселенського патріархату вирішив надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликаний Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, створивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Водночас РПЦ у зв'язку з рішенням Вселенського патріархату про надання автокефалії Українській церкві заявила про розірвання зв'язків з Константинополем.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-