НСЖУ оголосить ім’я лауреата Національної премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка

НСЖУ оголосить ім’я лауреата Національної премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка

Укрінформ
2 листопада 12:00 - Оголошення імені лауреата  Національної премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка 

Організатори: Національна спілка журналістів України; Укрінформ.

Учасники:  Сергій Томіленко - голова НСЖУ;  Олег Наливайко -  голова Держкомтелерадіо України, секретар НСЖУ; Олександр Харченко - генеральний директор УНІА «Укрінформ»;  представники журналістських організацій і ЗМІ.

Коротко. Під час «круглого столу» засновник Національної премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка Національна спілка журналістів України оголосить ім’я лауреата 2018 року.

Довідково. Серед лауреатів премії минулих років – Володимир Мостовий, Олександр Бриж, Микола Семена, Валерій Макеєв та інші відомі діячі медійної сфери.

Журналістська премія імені Ігоря Лубченка – багаторічного голови Національної спілки журналістів України – заснована для нагородження осіб і організацій, що досягли успіхів і суспільного визнання у відстоюванні права на свободу слова, боротьбі за високі професійні журналістські стандарти.

Підсумкові матеріали:

Медіаспільноті й держорганам варто подумати про державну нагороду для Сущенка — голова Держкомтелерадіо

Українській медіаспільноті й державним органам варто зробити подання задля відзначення незаконно ув’язненого в Росії журналіста, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка.

Про це заявив голова Державного комітету  телебачення і радіомовлення Олег Наливайко на прес-конференції в Укрінформі, у ході якої було оголошено про присудження Роману Сущенку Національної журналістської премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка.

“Треба нам — медіаспільноті, державним органам, колективу подумати про державну нагороду і зробити відповідне подання”, - зазначив він щодо можливості нагородження Сущенка.

Наливайко підкреслив, що Роман Сущенко бореться всіма можливостями у російській “буцегарні”. За його словами, це і є прикладом мужності, боротьби за свободу слова.

Разом з тим, голова Держкомтелерадіо зауважив, що премія імені Ігоря Лубченка є “абсолютно заслуженою” нагородою для Сущенка, додавши, що на журналістів, які вже стали лауреатами цієї премії в попередні роки, і варто орієнтуватися молодому поколінню.

У свою чергу генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко підкреслив, що історія знає не один приклад, коли журналісти, перебуваючи в ув’язненні, продовжували свою боротьбу, у тому числі й за свободу слова. Він наголосив, що Роман Сущенко є одним із таких журналістів.

“Перебуваючи у Лефортово і тепер уже знаходячись у дорозі до місця відбування покарання, він (Сущенко — ред.) не зламався, він не визнав своєї вини”, - зазначив Харченко.

За його словами, премія імені Ігоря Лубченка є ще одним свідченням того, що Роман Сущенко “має надзвичайний характер, надзвичайну особистість у професії і моральному плані”.

Як повідомлялося, український журналіст Роман Сущенко, незаконно арештований і засуджений у Росії, став лауреатом цьогорічної Національної журналістської премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка.

Національна журналістська премія за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка заснована у 2012 році Національною спілкою журналістів України (НСЖУ) для заохочення та нагородження осіб та організацій, які досягли успіхів та суспільного визнання у сфері відстоювання права на свободу слова, боротьбі за високі професійні журналістські стандарти. Премія присуджується до дня народження Ігоря Лубченка - багаторічного голови НЖСУ, відомого журналіста та редактора.

Серед лауреатів премії минулих років - Володимир Мостовий, Олександр Бриж, Микола Семена, Валерій Макеєв та інші відомі діячі медійної сфери.

Власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення “законним”.

8 жовтня стало відомо про етапування Романа Сущенка до місця відбування покарання. Наразі про місцезнаходження журналіста нічого не повідомляється.

Росія брутально відмовляється відпустити Миколу Семену на лікування до Києва - голова НСЖУ

Росія, незважаючи на всі зусилля української сторони та показання медиків, відмовляється дозволити незаконно засудженому журналістові Миколі Семені приїхати на лікування з окупованого Криму в Київ.

Про це зазначив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко на прес-конференції в Укрінформі.

“Микола Михайлович (Семена - ред.) на сьогодні хоч і не в ув'язненні, але він знаходиться під обмеженнями і під судовою забороною на професію в Криму і, на жаль, незважаючи на всі наші прохання, незважаючи на медичні покази, наше лобіювання, Росія брутально відмовилася і відмовляється дозволити Миколі Семені приїхати на медичне лікування до Києва”, - зазначив Томіленко.

Водночас голова НСЖУ підкреслив, що Микола Семена, так само як і незаконно ув'язнений у Росії власний кореспондент Укрінформу у Франції Роман Сущенко та утримуваний бойовиками в окупованому Донецьку блогер-журналіст Станіслав Асєєв, постраждав він російської військової агресії проти України.

Як повідомлялося, у вересні 2017 року окупаційний російський “суд” у Сімферополі призначив Миколі Семені покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю на три роки. У грудні того ж року “Верховний суд” Криму частково пом'якшив вирок Семені в частині додаткового покарання, скоротивши термін заборони публічної діяльності до двох років. 24 вересня Європейський суд з прав людини зареєстрував скаргу кримського журналіста Миколи Семени і його захисника Олександра Попкова на цей вирок “суду”. 

Автора “Радіо Свобода” і “Крим.Реалії”, кримського журналіста Миколу Семену звинуватили в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії.

Загалом у Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого у РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-