Про державний борг України

Про державний борг України

Укрінформ
2 листопада 11:00 - Державний борг України. Економічний розвиток -  ситуація під контролем?

Організатор: Всеукраїнський рух проти політичної корупції «Під контролем».

Учасники: Поліна Ярова -  директор департаменту боргової політики Міністерства фінансів України; Ігор Бураковський - доктор економічних наук, професор;  Олександр Пасхавер - економіст; Борис Кушнірук - економіст;  Ростислав Балабан - політолог; Гліб Вишлінський - виконавчий директор Центру економічної стратегії, член Ради коаліції Реанімаційного Пакету Реформ.

Питання до обговорення:

Зовнішні запозичення України та політика МВФ.

Вплив державного боргу України на економічний розвиток країни.

Державний борг України: між політикою та економікою.

Середньострокова стратегія управління державним боргом.

Підсумкові матеріали:

У Мінфіні очікують, що дефіцит держбюджету скоротиться до менш ніж 2% ВВП до 2021 року

У Міністерстві фінансів сподіваються, що дефіцит державного бюджету становитиме менше 2% від ВВП до 2021 року.

Про це під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Державний борг України: економічна ситуація» сказала директор департаменту боргової політики Міністерства фінансів України Поліна Ярова.

«Середньострокова стратегія управління державним боргом, який затвердив уряд у серпні цього року за поданням Мінфіну, це продовження фіскальної реформи, тобто поступове зменшення дефіциту державного бюджету. Ми передбачаємо, що до 2021 року ми досягнемо менше ніж 2% від ВВП», - сказала Ярова.

За її словами, це дуже важливо, оскільки державний борг, фактично державні запозичення здійснюються для фінансування державного бюджету, і це дві основні частки - фінансування дефіциту і рефінансування боргу. Тобто, чим менший дефіцит державного бюджету, тим менше держава має здійснювати державних запозичень, а отже і державний борг менший. 

«Враховуючи макроекономічні прогнози Міністерства економіки, ми передбачаємо стабільне зростання ВВП в наступні 3 роки, що дозволить нам зменшити рівень державного боргу до ВВП до безпечного рівня, і на кінець 2020 року ми передбачаємо, що він буде 46% від ВВП», - сказала Ярова.

Як повідомляв Укрінформ, державний борг до ВВП знизився до 61,5% на кінець 2017 року. Разом з тим, за розрахунками МВФ, у 2018 році держборг країни складе 70,5% ВВП, у 2019 р. - 68,8% ВВП, у 2020 р. - 64,4% ВВП, у 2021 р. - 60,4% ВВП, у 2022 р. - 56,4%. 

Також, МВФ прогнозує зростання дефіциту консолідованого бюджету України в найближчі два роки. За їх підрахунками, дефіцит бюджету цього року складе 2,5% ВВП, у 2019 році - 2,6% ВВП, потім очікується скорочення до 2,3% ВВП в 2020 році, до 2,2% ВВП у 2021 році, до 2,2% ВВП у 2022 році і до 2,1% ВВП у 2023 році.

Україна найближчими роками демонструватиме зростання економіки - експерт

За відсутності зовнішніх негативних чинників, Україна найближчими роками демонструватиме повільне, але все ж нарощування темпів розвитку економічної потужності.

Таку думку у ході круглого столу в Укрінформі на тему «Державний борг України: економічна ситуація» висловив президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.

«Найближчими роками, якщо не буде зовнішніх незвичайних обставин, то ми продовжуватимемо повільне нарощування нашої економічної потужності без якихось несподіваних змін», - сказав Пасхавер.

Він зазначив, що українська економіка протягом останніх 10 кварталів демонструє зростання, хай і невелике, але при цьому, темпи самого зростання повільно збільшуються. Така тенденція є дуже хорошим економічним параметром, який дає змогу говорити про те, що ми користуватимемося довірою у тих країн і організацій, у яких Україна позичатиме гроші.

Як повідомляв Укрінформ, ВВП України в другому кварталі 2018 року виріс на 3,8% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Також уряд у проекті бюджету на 2019 рік прогнозує, що наступного року темпи зростання ВВП становлять 3%.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-