Оцінка лікування залежностей.  Результати дослідження

Оцінка лікування залежностей. Результати дослідження

Укрінформ
25 жовтня 12:00 - Оцінка лікування залежностей в українському контексті: розвиток, ефективність і можливості для участі/підтримки SAMHSA

Організатор: ГО Асоціація психіатрів України.

Учасники: Семен Глузман - президент АПУ; Юлія Ячнік - науковий співробітник Українського інституту соціальної та судової психіатрії та наркології; Юлія Пієвська - соціолог АПУ; Ірина Король - голова секції психіатрії залежностей АПУ.

Коротко.  Під час заходу будуть презентовані основні результати проекту в напрямках: оцінка лікування залежностей в українському контексті та оцінка потреб у навчанні фахівців, які надають допомогу особам з залежністю.

Дослідження проходило протягом 2017-2018 років. Його основною метою було визначення картини лікування залежностей у закладах та організаціях державного і недержавного сектору.

Підсумкові матеріали:

В Україні необхідно створити єдиний реєстр закладів, що надають допомогу особам з залежностями - експерти

В Україні необхідно створити єдиний відкритий реєстр державних і недержавних закладів та організацій, що надають допомогу особам з розладами, пов’язаними із вживанням психоактивних речовин.

Про це йшлося під час круглого столу “Оцінка лікування залежностей в українському контексті: розвиток, ефективність і можливості для участі/підтримки SAMHSA”, що проходив в Укрінформі.

Під час заходу було презентовано основні результати проекту щодо оцінки лікування залежностей в українському контексті та оцінка потреб у навчанні фахівців, які надають допомогу особам із залежністю. 

“Ми хотіли дізнатися, хто надає наркологічну допомогу в Україні, у медичному та соціальному плані. Знали, що це буде тяжко, бо люди не хочуть говорити. Бо розуміють - одне слово і прийдуть офіцери СБУ або прокуратури. Коли ми розмовляли з директорами наркологічних та реабілітаційних центрів, ми завжди питали: “Що б ви хотіли змінити у сфері наркологічної допомоги?”. Усі відповідали: “Ми хочемо отримати правила”. Фахівці хочуть отримати нарешті закон”, - зазначив президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман.

Він висловив сподівання, що в Україні з часом з’явиться цивілізована система надання наркологічної допомоги.

За словами наукового співробітника Українського інституту соціальної та судової психіатрії та наркології Юлії Ячнік, дослідження проходило протягом 2017-2018 років, його основною метою було визначення картини лікування залежностей у закладах та організаціях державного і недержавного сектору. 

“В Україні діє розгалужена мережа закладів та організацій різних форм власності, що надають лікувально-реабілітаційну допомогу особам із залежністю. Дослідження щодо закладів різних форм власності проводилося в Україні вперше. Централізований та уніфікований збір даних щодо діяльності реабілітаційних центрів та громадських організацій в Україні відсутній, як і єдиний реєстр таких закладів. Відтак не має чіткого розуміння, скільки та які саме організації в недержавному секторі надають допомогу особам із залежністю в Україні. Також відсутнє належне нормативно-правове підгрунтя для забезпечення якості реабілітаційної діяльності. Немає чіткого розуміння, яку саме допомогу надають у подібних закладах та організаціях”, - зазначила експерт.

За словами Янчік, дослідження виявило, що державні заклади більше зосереджені на наданні послуг скринінгу, діагностики, обстеження та медикаментозній терапії, але пропонують мало психосоціальних втручань.

“Приватні ж клініки та кабінети поряд з медикаментозним лікуванням пропонують ширший спектр психосоціальної допомоги. Також частіше приватні заклади надають такі послуги, як лікування ігроманії, інтернет-залежності та інших видів залежностей. У державному секторі ці послуги надають лише близько 10% закладів”, - наголосила Янчік. 

За її словами, спеціальні терапевтичні програми для окремих категорій клієнтів мають 25% закладів, переважно в недержавних некомерційних та державних закладах.

“Найпоширенішими є спеціальні терапевтичні програми для клієнтів з ВІЛ/СНІД, для молоді та підлітків. Для військових та членіх їхніх сімей такі програми пропонують зазвичай державні заклади. Більшість державних та приватних закладів пропонують в основному індивідуальне консультування та рідко або взагалі не пропонують групове, сімейне та подружнє”, - констатувала експерт.

Вона підкреслила, що виявлений у дослідженні обсяг послуг у закладах та організаціях різних форм власності значно відрізняється.

“На часі впровадження єдиних рекомендацій щодо мінімального та оптимального обсягу лікувально-реабілітаційних заходів для надання допомоги особам із залежністю. Це створить передумови для процедури ліцензування закладів, що надають немедичну допомогу особам із залежністю, та забезпечить якість допомоги на різних рівнях”, - сказала Янчік.

Вона також зауважила, що для підготовки компетентних фахівців слід створити навчальні програми, що базуються на науково-обгрунтованих практиках надання допомоги особам із залежністю. 

Україні необхідна служба дитячої наркології - Глузман

В Україні відсутня як така служба надання наркологічної допомоги дітям.

Про це заявив президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман  у ході круглого столу “Оцінка лікування залежностей в українському контексті: розвиток, ефективність і можливості для участі/підтримки SAMHSA”, що проходив у Укрінформі.

“Відсутність в Україні дитячої наркології - це катастрофічна проблема. Цієї галузі в Україні просто немає, а підлітки є. Державі — все одно. Загалом у дитячій психіатрії — складна ситуація. Коли ж стосується залежностей, дитячі психіатри кажуть — ідіть до наркологів. А ті не мають права брати дитину на лікування. Яка ситуація з цим насправді ніхто не знає”, - сказав Глузман.

Він підкреслив, що Асоціація психіатрів не покине цю тему і лобіюватиме ці проблемні питання перед політиками, можновладцями.

“Їхні діти не лікуються в Україні, не проходять тут реабілітацію. Вони живуть іншим життям, їхня Україна відрізняється від нашої. Але, коли я своїм зарубіжним колегам розповідаю про те, що у нас немає дитячої наркології, вони навіть не знають, що відповісти. Як і немає дитячої судово-психіатричної експертизи. Фахівці, які не знаються на дитячій психіатрії вирішують долі дітей, цілих сімей. Це - також катастрофа. Про неї не говорять і не пишуть в Україні”, - наголосив Глузман.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-