Первинна медична допомога в Україні: зміни та плани на майбутнє

Первинна медична допомога в Україні: зміни та плани на майбутнє

Укрінформ
22 жотвня 10:00 - Перший мільярд від Національної служби здоров`я. Як гроші, що прийшли за пацієнтом, змінили первинну допомогу в Україні? 

Учасники: Павло Ковтонюк - заступник міністра охорони здоров`я України;  Олег Петренко - голова НСЗУ;  Світлана Лещенко - головний лікар Корюківського ЦПМСД.

Питання до обговорення:

Як збільшене фінансування змінило колишні поліклініки, роботу й зарплати сімейних лікарів та сервіс для пацієнтів?

Коли стартуватиме третя хвиля договорів і які зміни в медицині відбудуться в наступному році?

Довідково. За перші 6 місяців роботи Національна служба здоров`я уклала договори з 623 медичними закладами первинної медичної допомоги ( половина усіх закладів первинної медичної допомоги країни).  Понад 12 мільйонів українців обрали свого лікаря в цих закладах. За ними прийшли понад півтори мільярди гривень від Національної служби здоров`я. Так реалізувався принцип «гроші йдуть за пацієнтом». Більшість закладів отримали значно більше коштів, аніж за субвенцією.

Підсумкові матеріали:

У 2019 році безоплатні ліки можна буде отримати у будь-якій аптеці - Петренко

Наступного року лікарські препарати за програмою “Доступні ліки” можна буде отримати у будь-якій аптеці країни та за електронним рецептом.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомив голова Національної служби здоров'я України (НСЗУ) Олег Петренко.

“НСЗУ з наступного року буде переймати на себе обслуговування програми “Доступні ліки”. З 1 квітня 2019 року вона буде перетворена на класичну програму реімбурсації лікарських засобів. Субвенцію на програму “Доступні ліки” отримуватимуть не місцеві органи влади, а НСЗУ контрактуватиме будь-які аптеки”, - сказав Петренко.

Він зазначив, що зараз з рецептом на безоплатні ліки можна звернутися лише в аптеки у межах вашої адміністративно-територіальної області, міста чи району. 

“З 1 квітня 2019 року будь-який рецепт, виписаний в електронній системі (власне, електронний рецепт) буде давати можливість отримати безоплатно ліки у будь-якій аптеці на території України без прив'язки до території. НСЗУ кожній аптеці сплатить вартість цього рецепту”, - сказав Петренко.

Він підкреслив, що розгортання медичної реформи є незворотним. 

“Щоб інформація про реформи була доступною, Національна служба здоров'я запустила власний контакт-центр з номером 1677. Він працює за усіма міжнародними стандартами. Нам дуже важливий зворотній зв'язок. Маємо можливість отримувати зворотній зв'язок, тисячі дзвінків у реальному часі. У нас є і скарги, і нарікання, але і є звернення людей, які відчули різницю, коли вони можуть отримати безоплатні послуги, що є предметом гарантованого державного пакету”, - наголосив Петренко. 

Він закликав українців користуватися можливістю телефонувати у контакт-центр НСЗУ. 

“Він створений, насамперед, для споживачів послуг. Туди можуть телефонувати і лікарі, і керівники закладів щодо питань укладання договорів з НСЗУ та інших питань, що є предметом програми державних гарантій”, - сказав Петренко. 

Третя хвиля укладання договорів з НСЗУ розпочнеться наприкінці листопада — Петренко

Третя хвиля укладання договорів між закладами первинної ланки надання медичної допомоги та Нацпслужбою здоров’я розпочнеться наприкінці листопада-на початку грудня.Про це на прес-конференції в Укрінформу повідомив голова Національної служби здоров’я України Олег Петренко.“З наступного року медична реформа рухатиметься далі. Старий метод фінансування первинної ланки надання медичної допомоги через  механізм субвенції не існуватиме. Медичні заклади, що не уклали договорів з  НСЗУ повинні встигнути увійти у третю хвилю договорів з НСЗУ. Третя хвиля відбудеться наприкінці листопада-на початку грудня, щоб усі медичні заклади первинки з 1 січня 2019 могли функціонувати за новими правилами”, - зазначив Петренко.Він підкреслив, що  керівництво медичних закладів, що досі не уклали договори, а також місцева влада мають зробити значні зусилля. “Є регіони, де повільно йде процес укладення договорів. Вже зараз треба напружитися, забезпечити базові вимоги НСЗУ до закладів щодо укладення договорів. А саме, автономізувати заклади, підключитися до електронної системи охорони здоров я (мати для цього комп ютери та інтернет), почати працювати з укладенням декларацій та укласти договір з НСЗУ. Для того, щоб кожен медичний заклад первинної ланки міг скористатися можливостями”, - наголосив Петренко.Він також поінформував, що за чотири місяці Національна служба здоров’я України (НСЗУ) сплатила понад 1,5 млрд грн закладам первинної медичної допомоги. “Лікарні змінили своє функціонування. Більшість лікарів первинки відчули себе основою системи охорони здоров’я. На сьогодні 623 медзаклади, що працюють з НСЗУ на основі договорів, з них 85 — приватної форми власності, інші комунальної. Загалом, це близько половини усіх закладів в Україні. Гроші — це інструмент, що допомагають змінити поведінку надавача послуг — лікаря, медсестри і самого закладу. Зміни направлені на користь споживачів — нас з вами”, - сказав Петренко.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-