Освіту - кожному!  Інноваційний проект для місцевих громад Донецької та Луганської областей

Освіту - кожному! Інноваційний проект для місцевих громад Донецької та Луганської областей

Укрінформ
16 жовтня 11:00 - Освіту - кожному! Підвищення інституційної спроможності місцевих громад Донецької та Луганської областей

Організатор: ГО «Фонд «Відкрита політика» за підтримки Посольства Литовської Республіки в Україні.

Учасники: Марюс Януконіс - Посол Литовської Республіки в Україні; Роман Греба - заступник міністра освіти і науки України; Ірина Жданова - виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика», канд. іст. наук, засновниця Міжнародної зеленої школи ім. Клима Чурюмова;  Ірина Цимбал - директор Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, канд. пед. наук, доцент.

Довідково. У рамках проекту «Освіту - кожному! Підвищення інституційної спроможності місцевих громад Донецької та Луганської областей», що реалізував «Фонд «Відкрита політика» за підтримки Посольства Литви в Україні, понад 150 вчителів, представників Інститутів післядипломної педагогічної освіти, освітніх центрів «Донбас-Україна», ПТНЗ, університетів, управлінь освіти пройшли навчання з проектного менеджменту, фандрайзингу, застосування інноваційних STEM/STrEAМ методик, Digital в освіті, SCRUM та з проведення інформаційної кампанії. А також дізналися, як навчити учнів робототехніці, інжинірингу, 3D-моделюванню без інтерактивних дошок та дорогих комплектів LEGO - за допомогою доступних, відновлювальних матеріалів, створити навчальний простір з недорогих меблів.

Було проведено два тренінги у Міжнародній зеленій школі, у с. Космач Івано-Франківської області та низку вебінарів, селекторну нараду в Донецькій і Луганській областях.

Створено дві відеоінструкції для дітей і молоді з непідконтрольних Уряду України територій, територій вздовж «лінії розмежування» щодо спрощеної процедури вступу через освітні центри «Донбас-Україна» та можливості здобути середню освіту дистанційно.

Підсумкові матеріали:

Інноваційна освіта стане доступною завдяки вирішенню трьох задач -  Фонд «Відкрита політика»

Проблему доступу в отриманні якісної інноваційної освіти зможуть вирішити: створення  проектних команд, удосконалення  навичок з використання сучасних цифрових технологій та запровадження  інформаційної кампанії.

На цьому наголосила виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика», канд. іст. наук, засновниця Міжнародної зеленої школи ім. Клима Чурюмова  Ірина Жданова під час прес-конференції на тему: «Освіту - кожному! Підвищення інституційної спроможності місцевих громад Донецької та Луганської областей» в Укрінформі.

«У доступі до якісної інноваційної освіти ми вбачаємо три проблеми. Перше - це брак  проектних команд.  Сьогодні кошти є, але взяти їх  і реалізувати ми часто не вміємо, саме через непідготовленість  цих проектних команд, які мають бути не лише на рівні областей управлінь освіти,  а й у школах, університетах, профтехучилищах», - сказала Жданова.

Другою причиною, за її словами, є відсутність навичок з використання сучасних цифрових технологій, у тому числі гаджетів.

«Сьогодні смартфони можуть зробити революцію в освіті. Так само, як має бути індивідуальна навчальна карта для кожної дитини, так само має бути й для вчителя. Оскільки  вчитель із сільської школи  або зони вздовж лінії розмежування може не володіти тими цифровими технологіями, як ними володіють вчителі з  міст», - додала вона.

Третьою проблемою є відсутність інформаційної кампанії. «Мова йде не лише про створення інформаційних продуктів і просування на регіональному і місцевому рівнях, а й уміння розробляти комунікаційні стратегії. На жаль, інформаційну кампанію в Україні дуже важко проводити, оскільки освітні проекти не стають у фокусі ЗМІ, тому навчити цьому на місцевому і регіональному рівні надзвичайно важливо», - зауважила Жданова.

Водночас вона зазначила, що завдяки проекту «Освіта - кожному! Підвищення інституційної спроможності місцевих громад Донецької та Луганської областей», що реалізував «Фонд «Відкрита політика» за підтримки Посольства Литви в Україні  понад 150 вчителів, представників Інститутів післядипломної педагогічної освіти, освітніх центрів «Донбас-Україна», ПТНЗ, університетів, представників управлінь освіти вже пройшли навчання з проектного менеджменту, фаундрайзингу, застосування  STEAM/STrEAM  методик, Digital  в освіті, SCRUM-менеджменту.

Директор ГО «Фонд «Відкрита політика» повідомила, що у 2018 році дистанційно на екстернаті навчається близько 13 тисяч дітей з неконтрольованих територій: 12 тисяч у Донецькій області, 1 тисяча - в Луганській. Вона додала, що цього року на сході країни відкрилося 15 нових шкіл, в яких здійснюватиметься дистанційне навчання для учнів зі сходу України.

Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс розповів, що на сьогодні для литовського уряду освіта є одним із чітких пріоритетів у плані проектів допомоги для України.

«Ми думаємо, що це дуже важлива інвестиція  в майбутнє, в дітей, і, тим більше, ми раді підтримувати проект, який стосується дистанційного навчання дітей з непідконтрольних територій, оскільки вони повинні мати всі умови і доступ до сучасного навчання та української школи», - сказав Януконіс.

Заступник міністра освіти і науки України Роман Греба  наголосив, що українська держава робить усе необхідне, щоб діти, які перебувають на окупованих територіях та переміщені з них, мали доступ до якісної та повноцінної освіти.

«Наразі в українських школах навчається близько 60 тисяч дітей з непідконтрольних територій, у сірій зоні продовжує працювати близько 160 шкіл, в яких навчається близько 20 тисяч дітей», - додав він.

Директор Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, канд. пед. наук, доцент Ірина Цимбал наголосила на необхідності створення нового освітнього середовища для вчителів, яке б допомагало їм професійно розвиватися.

«У вчителів сьогодні є дуже багато проблем, які потрібно вирішувати. І головна - це педагогічна інверсія, яку треба долати. А для цього нам потрібно не лише створювати нове освітнє середовище для дітей, а ще й для вчителів, яке б давало змогу вчителю професійно зростати», - підкреслила вона.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-