Відкриття виставки малюнків незаконно затриманого в РФ Романа Сущенка

Відкриття виставки малюнків незаконно затриманого в РФ Романа Сущенка

Укрінформ
5 жовтня 14:30 - Відкриття виставки малюнків незаконно затриманого в РФ  і засудженого за надуманим звинуваченням до 12 років ув'язнення власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка

Організатор: УНІА "Укрінформ".

Учасники: Ірина Геращенко -  перший заступник голови Верховної Ради України, представник України в робочій підгрупі з гуманітарних питань ТКГ; Юрій Стець - міністр інформаційної політики України; Марк Фейгін -  громадський захисник журналіста;  Анжела Сущенко - дружина Романа Сущенка; Юлія Сущенко - донька Романа Сущенка; Олександр Харченко -  генеральний директор  УНІА «Укрінформ».

Коротко. Загалом за два роки перебування у московському СІЗО від журналіста Укрінформу надійшло більше двадцяти малюнків, написаних за допомогою кулькової ручки, чаю, олівця, лушпиння цибулі,  соку буряка та кетчупу, оскільки правилами  СІЗО ув'язненим заборонено мати приладдя для малювання.

Довідково. Власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня  2016 року йому висунули обвинувачення  у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення «законним» .

Сущенко до кінця цього тижня має отримати побачення з родиною. Етапування  з СІЗО "Лефортово", де його тримали два роки,  до колонії можливе будь-якого дня, починаючи з наступного понеділка.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі відкрилася виставка малюнків Сущенка

У п'ятницю, 5 жовтня, в агентстві Укрінформ відкрилася виставка малюнків «Мистецтво з-за грат» незаконно затриманого в РФ і засудженого за надуманим обвинуваченням до 12 років ув'язнення власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

На виставці представлено 20 малюнків, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Виставку відвідали перший заступник Голови Верховної Ради України, представник України в робочій підгрупі з гуманітарних питань ТКГ Ірина Геращенко; радник міністра інформаційної політики Марина Соботюк; громадський захисник журналіста Марк Фейгін; його дружина Анжела та донька Юлія Сущенко; генеральний директор УНІА "Укрінформ" Олександр Харченко.

Загалом за два роки перебування у московському СІЗО від журналіста надійшло більше двадцяти малюнків, написаних за допомогою кулькової ручки, чаю, олівця, лушпиння цибулі, соку буряка та кетчупу, оскільки за правилами СІЗО ув'язненим заборонено мати приладдя для малювання.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення "законним".

Донька та дружина незаконно засудженого українського журналіста Романа Сущенка у четвер, 4 жовтня, відвідали його у СІЗО "Лефортово".

Етапування з СІЗО "Лефортово", де його тримали два роки, до колонії можливе будь-якого дня, починаючи з наступного понеділка.

Першочергове завдання зараз не допустити етапування Сущенка в місця з жахливими умовами відбування покарання - Фейгін

Громадський захисник незаконно засудженого в РФ журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін наголошує, що першочерговим завданням зараз є не допустити етапування його підзахисного до далекої в'язниці з нелюдськими умовами для засуджених в РФ.

Про це він заявив в Укрінформі на прес-конференції в рамках відкриття виставки малюнків Сущенка.

«Головні і негайні зусилля треба докладати тут і тепер для того, щоб це не була далека в'язниця, для того, щоб це були стерпні умови для відбування покарання, і чекати, поки все-таки політичні домовленості відбудуться і Романа зможуть обміняти на когось із засуджених громадян Росії, які утримуються в Києві», - наголосив він.

Фейгін нагадав, що в понеділок, 8 жовтня, завершується десятиденний термін, після закінчення якого Сущенко можуть етапувати з московського СІЗО «Лефортово».

«Можуть потримати ще, а можуть і відправити відразу. Куди - ми дізнаємося, коли його вже безпосередньо доставлять в колонію», - уточнив він.

Формально, за його словами, місце етапування визначає Федеральна виконавча служба покарань (ФВСП) РФ. «Вони тільки вирішують і нам не повідомляють - ні Роману, ні його родичам, ні адвокатам», - зазначив Фейгін.

Захисник журналіста повідомив, що українська влада докладає зусиль для того, щоб домогтися максимально зручних умов тримання Сущенка, клімату і віддаленості колонії.

«Є нота, звернення МЗС України... Ми дуже сподіваємося, що вдасться якусь колонію в Центральній Росії. Але це тільки наші сподівання і не більше», - сказав Фейгін.

Захисник Сущенка також додав, що він досі не отримав апеляційну ухвалу Верховного суду РФ.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення «законним».

Донька і дружина Сущенка 4 жовтня відвідали його в СІЗО «Лефортово».

Україна не має підтвердження про припинення голодування Сенцова - Геращенко

Наразі немає офіційного підтвердження від російської влади інформації, що український політв'язень Олег Сенцов припинив голодування.

Про це повідомила під час прес-конференції в Укрінформі перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

"Українська сторона не має жодної інформації відносно рядків, які вийшли в російських ЗМІ. Я найменше хочу коментувати будь-яку інформацію російських ЗМІ, тому що ми неодноразово бачили запуск недостовірних фейків, спеціальних вкидів, зроблених ФСБ", - сказала вона.

Геращенко розповіла, що Міністерство закордонних справ звернулося до російської строни з вимогою надати повну інформацію щодо стану здоров'я Олега Сенцова. "Так само Уповноважена з прав людини пані (Людмила - ред.) Денісова зробила до своєї візаві (Тетяни - ред.) Москалькової звернення з вимогою надати достовірну інформацію, що відбувається з Олегом", - додала вона.

Геращенко зазначила, що на даний час в Олега Сенцова перебуває його адвокат Дмитро Дінзе. Очікується, що після свого візиту він надасть інформацію стосовно стану здоров'я Сенцова.

Як повідомлялося, заступник голови Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) Росії Валерій Максименко заявив, що незаконно засуджений український режисер Олег Сенцов офіційно письмово погодився приймати їжу.

14 травня 2018 року засуджений в Росії український режисер Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів, які знаходяться у в'язницях РФ.

В Україні і світі проходять численні акції з вимогою його звільнення.

На сьогодні, 5 жовтня, заплановано відвідування адвокатом Дмитром Дінзе Сенцова в колонії російського міста Лабитнангі.

Всього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії строгого режиму за нібито шпигунство.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-